Recept "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvařené brambory (musí to být ty rozsypavé) prolisujeme, přidáme cukr a na ohni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme kakao, rum, skořici, a tak dále, prostě všechny příchutě a na zahuštění piškotové drobky (dle potřeby). Po vychladnutí formujeme malé rohlíčky (asi jako vanilkové) a balíme ve vanilkovém cukru. Necháme 2-3 dny vyschnout. Tenhle recept zřejmě pochází z dob, kdy bylo všeho nedostatek, snad je válečný, nevím, dostala jsem ho od jedné hodné paní. A když jsem ho poprvé udělala, moje mlsná rodina se na cukroví vrhla a nikdo nepoznal a nevěřil že je z brambor.

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 18.11.04 vloženo
  • 6122x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 kg uvařených brambor
  • 1/2kg cukru krupice
  • kakao
  • rum
  • skořice
  • kokos
  • mleté oříšky
  • mandlová příchuť
  • vše podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

mamula
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marcipánové rohlíčky paní Doubravky od Salgo

Probírám se recepty a "vylovila " jsem tyto rohlíčky. Ráda bych věděla jestli je loni nebo snad letos už někdo zkoušel a popřípadě jak dlouho se dají skladovat. Díky za odpověď.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky, Salgo!

myslela jsem si to, ale raději se zeptám.

salgo
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Eleen

Brambory vařím oloupané. Vodu nepřidávám, protože ony ty měkké brambory jsou vždycky takové „rozblemtané“, takže to není potřeba. Ale pokud bys je měla moc suché, určitě není problém tam trošku vody přilít, na dno, a pak to prostě déle povařit, aby se zase odpařila.

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Marcipánové rohlíčky - salgo!!!

Vaříš ty brambory ve slupce anebo jako na kaši oloupané a pokrájené??? Sliješ je úplně anebo dole necháš trošlu vody???
Díííky!

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Ajtinko,

moc Ti děkujůů, céčka to je onoo..huráá..Takové ty brambory předem navážené a balené v sáčcích to mají napsáno na obalu. Teď už je sehnat bude hračka..:-))

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Marcipánové rohlíčky paní Doubravky

Jak jsem tak odkoukala v obchodech, jsou jednotlivé varné typy brambor:
A - lojovaté brambory… ty jsou vhodné do salátů,
B - přílohové brambory… jako klasická příloha,
C - moučné brambory… vhodné na kaši a Marcipánové rohlíčky paní Dobravky… :o)))

Obecně - od A po C se zvyšuje „moučnost“ brambor… Kdo jaký typ použije na jaké jídlo je záležitost chuti a zvyku… :-)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

Salgo, to je bezva, teď jsem ho teprve objevila. Hrozně moc zajímavý recept, děkujuu. Zařadím do svého seznamu vánočních cukrdlátek.

Jenom nevíte někdo prosím, jak se vyznačují moučné brambory? Vím, že se značí A nebo B, C, D. Každý druh se hodí na něco jiného, ale já to nikdy příliš nezkoumala. To bych teď měla..

Alu
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Salgo

Aha, tak děkuji, to jsem tedy zvědavá :DDDDD.

salgo
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Alu§ko

skutečně se tam nic nepřidává. Asi stačí voda v bramborách a možná udělá svoje i ten rozpouštějící se cukr. Ta hmota musí být nakonec dost hustá, by se z ní dalo tvarovat cukroví.

Alu
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

No bezva … a teď abych šla shánět ty rozsýpací brambory, když už mi došly :(.
Jen něco nechápu, píšeš: „Uvařené brambory prolisujeme, přidáme cukr a na ohni mícháme do zhoustnutí. Pak přidáme kakao, rum, skořici, a tak dále, prostě všechny příchutě a na zahuštění piškotové drobky (dle potřeby)“, ale mně připadá, že i bez míchání a vaření jsou to všechno ingredience velmi husté, nepřijde tam žádná tekutina nebo tuk?? Děkuji za odpověď. :)

Eleeen
1127 příspěvků 25.1.09 03:43
Marcipánové rohlíčky z brambor

Huráááá! Jdu kupovat rozsypavé brambory!!!!
Díky, Salgo!

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: "Marcipánové" rohlíčky paní Doubravky

No konečně Salgo. Díky moc.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Květáková polévka Květáková polévka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz