Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
pepicek Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Z mouky, koření, droždí, vejce, másla, cukru, vlažného mléka, citronové kůry a soli vypracujeme těsto. Necháme je 30 min. kynout. 2. Najemno nasekáme 100 g meruněk a zapracujeme je do marcipánu. Z hmoty vyválíme váleček dlouhý 30 cm. 200 g meruněk nakrájíme na kostičky, promícháme s mandlemi a zapracujeme do těsta. Necháme 15 min. odpočinout. Troubu předehřejeme na 200 °C. 3. Z těsta vyválíme 30 cm dlouhou šišku. Uprostřed uděláme rýhu, vložíme do ní váleček, těsto přes něj přeložíme a přitiskneme. Dáme na vymazaný plech 15 min. kynout. Pečeme 65 - 70 min., potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Recept je z kategorií: Vánočky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Marcipánová štóla s meruňkami
5068 příspěvků 4.12.10 17:03
1 příspěvek 26.10.10 12:09
To není štola - to je božská mana.
V mrazáku přečká určitě, a myslím babi tady má jeden recept, kde se 14 denní odležení přímo vyžaduje.
Ale popravdě, nevím. U nás nikdy nevydrží déle než 3 dny. A abych ji před rodinou (a sebou) schovávala, na to nemám srdce.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Je mozne tuhle stolu upect s 2tydennim predstihem? Tim myslim, ze bych si ji upekla uz pristi tyden a uschovala. Nebude ji to na skodu? Diky, zdravim.
Ivo, hezky jsi to připomněla, musím se vydat do Světa oříšků pro meruňky (a nejen pro ně
, pak někam pro marcipán a pustit se
do práce.
U nás se tomuhle způsobu jídla říká „veverčí stolování“
.
dávám tam různé sušené ovoce, tak je pokaždé trochu jiná. Jediné, co striktně dodržuji, jsou ty meruňky v marcipánu. To máme na této štole nejraději. Dovedete si představit, jak každý plátek okusujeme, až jako poslední sousto zbyde marcipán
Jó, to je pochoutka. Přimlouvám se ještě za sušené třešně a sultánky do těsta, trošku víc másla a místo celého vejce 2 žloutky.
budou vánoce, tak připomínám tento recept. Naše rodina tuto štolu miluje.