Recept Marcipán z počátku XX. stol

zlomax Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Marcipán. Dej na mísu 30 dkg cukru, přidej 14 dkg mouky, zadělej šťávou z nakládaných velkých ořechů, aby bylo vláčné těsto, přidej citronovou kůru, hřebíček, skořici, 6 žloutků, 14 dkg krájených mandlí, 14 dkg nakládaných krájených ořechů, ze 6 bílků sníh a zároveň s 12 dkg mouky promíchej, na plech voskem pomazaný rozetři a upec. Hotový marcipán za tepla nakrájej. Jiný marcipán. Dej do mísy 30 dkg cukru, tlučený prosátý hřebíček, skořici, citronovou kůru a 5 vajec. Mísu postav do větší nádoby, do polovice vodou naplněné, postav na plotnu a šlehej, až obsah mísy je hustý a teplý, potom vyndej mísu z vody, šlehej, až směs vystydne, pak do ní přidej 10 dkg nakrájené citronády, 30 dkg pařených nakrájených mandlí, 15 dkg mouky, řádně promíchej, dej na plech voskem pomazaný, rozetři a dej zvolna péci. Upečený nakrájej na čtverečky a nech ještě oschnout. Jiný marcipán. Dej vařit 30 dkg syrobu, 20 dkg cukru, až se táhne, pak ho odstav, když vychladne, přidej 1 lžíci rumu, 30 dkg mouky, 80 dkg mandlí na hrubo sekaných, 14 dkg nakrájené citronády, skořici, hřebíček, 2 dkg rozehřátého drásla, jak se patří prohněť a nech 3 hodiny odpočinout. Pak dej těsto na vál, dělej z něho na půl malíku tlusté podlouhlé placičky, klaď je na plech voskem pomazaný a moukou vysypaný, nech ještě hodně odpočinout, pak pomaž vejcem a poklaď mandlemi neb citronádou a upec.

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 05.09.09 vloženo
  • 8918x zobrazeno

Ingredience

  • Ingredience opět nejsou rozepsány a jedná se o přepis z kuchařky paní Marie Jermářové.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Marcipán z počátku XX. stol

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Marcipán z počátku XX. stol

poutník
2 příspěvky 29.10.10 22:07

Marcipán,ten prapůvodní byl velmi ceněnou věcí,důkazem lásky. Připravoval se v porcelánovém hmoždíři(jemný povrch,dnes bych použil třecí misku) z mandlí zbavených slupky(nespařovat,produkt by se nezdařil,vlhlo by to) tyto velmi jemně rozemlít na prach a postupně zakapávat růžovým olejem a hníst.Hmotu natlačit do dřevěné formy(nízká,podobná perníkové,má obrázek,většinou bohatě vyřezávaná)Dosouší(skoro nepeče)se to v peci.Býval vyvažován zlatem.Dá dost práce…proto se začal nahrazovat a přenášet pojmenování. S cukrářskou hmotou se nedá srovnat.

mrtvola
1394 příspěvků 6.9.09 18:04
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

Nudle já vím, Marzipan a Marzipanherz je jen nejdna z asi deseti variant. Jo, kvetnatá je mluva našich sousedů.

nudle
137 příspěvků 6.9.09 16:43
Re: Marcipán z počátku XX. stol. mrtvolo

ja pernik i to srdce znam v nemcine jako lebkuchen a lebkuchenherz. malym pernickum s cukrovou polevou, takove obdobe nasich rumovych pernicku, se rika magenbrot. a aby to nebylo jednoduche - dalsi varianta jsou pfefferkuchen gewürzkuchen a honigkuchen.

HelcaK
960 příspěvků 6.9.09 02:48
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

citronáda je kandovaná citr. kůra, vinný kámen je zdravější verze kypřícího prášku, a je to to, co vzniká vinařům na sudech. Dnes se dá koupit, tuším, ve zdravé výživě? Potaš: neboli draslo je připravek na kynutí, který je vhodný především pro těžká perníková těsta. Vyvíjí svoji schopnost kynutí většinou během odpočívání před pečením. Recepty jsou hezké :-)

zlomax
426 příspěvků 6.9.09 01:06
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

Mrtovolko a spol!
Jsem chlap a ještě k tomu dost natvrdlej. Dejme tomu, že už jakštaš chápu pojem marcipán. Jak mám ale poboha nakrájet 10 nebo 14 dkg limonády (citronády)? Co je to zač to dráslo? Googluji a vím, že nevím nic. V knize je v jiném receptu toto: 12 gr třeného vinného kamene. Opět jsem za blbce, jelikož nevím co to je. Vím jen, že se to dalo koupit v lékárně. Tento knižní skvost mám jen půjčený a mám sto chutí jí celou naskenovat a nacpat do deníku. Pa a krásný den všem!!

mrtvola
1394 příspěvků 6.9.09 00:26
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

Když se na recept podíváme pořádně, zjistíme, že všechna těsta jsou s vysokým podílem mandlí. A tu je myslím základ marcipánu. U perníku to nebývá obvyklé.
Sveva vysvětluje název, který nemá souvislost s žádným z evropských jazyků (prostě z těch tonsil, amygdal ani amaret kořen marcipánu neuděláš :). Postupným vývojem a zjednodušováním mandlového, kořeněného, pečeného těsta vznikla finálně naše zjednodušená modelovací hmota bez pečení, složená jen z madlí a cukru. Český perník myslím vznikl z jednoho německého výrazu pro perník a tím je „der Pumpernickel“
A aby nic nebylo jednoduché, dalším z německých výrazů pro perník je „das Marzipan“ a perníkové srdce se řekne „das Marzipanherz“.

sveva
751 příspěvků 6.9.09 00:09
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

Údajně: z indického města Martaban arabové dováželi nádoby, které podle něj pojmenovali. Do těchto nádob bylo typické ukládat sladkost na základě cukru a koření. Přecházíme do jižní Evropy pod arabskou nadvládou, cukr s mandlemi a vonnými látkami přebírá jméno nádoby a máme marzipán, tedy mandlové těsto (popsáno velmi stručně). Proč se v našich končinách užívá tento název také pro perník nevím. V mnoha jiných jazycích je nazýván ‚kořeněný chléb‘. Kdo ví a napoví?
Zdravím.

ScaWo
2 příspěvky 5.9.09 23:20
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

původně se slovem „marcipán“ označovalo něco, čemu bychom asi dnes nejspíš řekli perník. Mám sešitek receptů (Medové recepty, VPK 33.publikace,1992), kde jsou „marcipánky“- drobné perníčky. Ovšem proč se dnes marcipán říká mandlové hmotě s cukrem tam nepíšou. Já osobně se domnívám, že se mohlo mandlovou hmotou zdobit a název pak prostě přešel.

zlomax
426 příspěvků 5.9.09 21:17
Re: Marcipán z počátku XX. stol.

Tento recept sem vkládám pro potěchu ducha a volnou diskuz neb jsem měl jinou představu o marcipánu. Dík za pochopení a možná i nějeké vysvětlení výše uvedených pojmů.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz