Recept Mánkovy jogurtové chlebánky

(Hodnoceno 5x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mánkovy jogurtové chlebánky

Postup

Do mísy přesijeme obě mouky (přesijeme proto, aby se mouka provzdušnila). Přidáme droždí (půl sáčku stačí, kvasnice mají dost času na rozmnožení, ale pokud chcete dělat chlebánky hned, klidně použijte sáček celý), jogurt (můžeme nahradit i kysanou smetanou), sůl a vajíčka, zalijeme mlékem a vařečkou nebo mixérem vyhnětáme nelepivé těsto. Pokud se nám zdá, že je těsto tuhé, zapracujeme do něj ještě trochu mléka (ještě se mi to sice nestalo, spíše musím trochu mouky přidat, ale doplňuji kvůli připomínce v diskuzi). Dáme je do velkého mikrotenového sáčku, který jen lehce zatočíme a dáme do lednice kynout do druhého dne. Je vhodné sáček s těstem postavit do mísy, protože těsto hodně zvětší svůj objem. Tohle těsto v lednici vydrží celý týden, takže každý den odebereme jen potřebné množství a upečeme si jen tolik, kolik spotřebujeme.
Druhý den vyjmeme těsto z lednice a pomoučenýma rukama z něj vykoulíme bochánky, které položíme na vymoučený plech.
Povrch bochánků potřeme vodou a posypeme celým kmínem, sezamovými semínky, mákem, sýrem, solí nebo prostě tím, na co máme chuť.
Necháme rozehřát troubu na 200°C a mezitím nám bochánky ještě trochu nakynou. Vložíme je do trouby a pečeme 10 minut, po této době stáhneme teplotu na 180°C. Na dno trouby vložíme malý kastrůlek s vodou, aby se těsto nevysušovalo a bylo kypré.
Přibližně po 40 minutách jsou bochánky upečené dozlatova a je čas je vytáhnout z trouby.

Fotodokumentace k receptu

Recept je z kategorií: Chléb


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.12.07 vloženo
  • 8576x zobrazeno

Ingredience

  • 750 ml hladké pšeničné mouky
  • 250 ml žitné celozrnné mouky
  • 1 rovná lžíce drceného kmínu
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 rovná lžíce soli
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 22.03.14 15:53

Na množstvo múky uvedené v recepte som použila 42 g čerstvého droždia.
Do cesta som pridala 1 dl tekutiny (vody), aby sa dalo vymiesiť - bolo príliš tuhé. Cesto som rozdelila na 16 častí, potrela vodou a posypala rascou a semiačkami.
Chuťovo dobré.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

DanaJ 05.03.14 20:16

Mám jen Remosku, takže jsem celou dobu pekla na 180. Chce to teda malinký kousky, páč jinak se to hrozně připaluje a uvnitř je to syrové. Mno a dala jsem celé droždý a nás je to pak moc „smradlavé“ po tom droždí. Až až stačí ta půlka. Jinak se mi moc líbí, že se udělá těsto dá do lednice a pak se odebírá.Pekla jsem druhou polovinu těsta asi za pět dnů a pořád je dobré.:-)

Odkaz na uvaření

Ala_V 12.02.14 12:42

Zadělala jsem večer v pekárně (použila jsem 1 sáček suš. droždí), nechala tam jen 30 min, z poloviny jsem hned udělala chlebánky do formy od remosky, zakryla folií a dala do lednice. Ráno jsem vytáhla, 30 min nechala venku, pak potřela vodou a posypala sýrem. V remosce od zapnutí po upečení cca 40 min. Druhou polovinu jsem upekla přes den v troubě přesně podle receptu. Obojí bylo výborné, z trouby měly lépe vypečenou kůrčičku, z remosky byly vláčnější. Výborný recept, díky. Ad foto: z remosky jsou ty větší, ale to proto, že jsem je takové udělala.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

gaburiatko 19.01.14 20:44

Vybornééé.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

tlustá bába 16.01.14 21:43

Zadělala jsem, nechala hodinu kynout a už se to peklo. Když jsem ohřívala mléko, nedávala jsem pozor a zasnila se - tak jsem to horké mléko ochladila dvěma velkými hrstmi škvarků z mrazáku.
Chlebánky jsou malinko světlejší, než v krámě, ale to se dá změnit poměrem žitné a hladké mouky.
Jsou boží! Jedla jsem je ještě teplé a bude to mít následky, které budu snášet velmi ochotně! Mánečkovi metál!

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Mánkovy jogurtové chlebánky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Lyduska
349 příspěvků 22.03.14 16:57

Pôvodné foto:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 17.01.14 18:13

Dala, dokonce i mléko, ač bych byla raději dala jen vodu. Ale kromě škvarků jsem včera nijak neulítávala.
Jsou lehké, nadýchané, vláčné a světlé. Klidně bych příště dala víc žitné mouky (na úkor hladké pšeničné).
Jsou dobré i dnes - nekonalo se žádné tuhnutí - vydržely pod přiklopenou mísou.
Potírala jsem osolenou vodou jako rohlíky Noskovice nebo chleba. A do trouby to rozhodně hrnek s vodou chce!
Bylo 12 samostatných kousků a z druhé poloviny těsta ta kytička.

 
di
2451 příspěvků 17.01.14 11:58

Tlustá bábo: nahoře vidím, že jste recept vyzkoušela, takže se chci zeptat - dávala jste tam ta vejce nebo ne? Nějak mi totiž v tom receptu nesedí, nevím proč.

 
klabe
42 příspěvků 22.06.09 03:07
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Jedním slovo: paráda. Moc děkuju za recept, kynutých těst se bojím, takže tento recept (spolu s domácí pekárnou, která namíchala těsto) je pro mě záchrana. Část těsta mi je ještě odpočívá v lednici, takže zítra bude čerstvá a voňavá večeře.

 
nudle
137 příspěvků 29.01.09 04:48
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

chlebanky ted vyzaduje moje havet kazdy vikend k snidani. delam je ze spaldy a celozrnne zitne. lepi to priserne, vysledek je fantasie.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Meisje, 21 gramů.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Pratele..jeste prosba, muzete me nekdo napsat kolik je pul kostky ziveho drozdi na vahu? Staci „baj ocko“. Ja kupuji drozdi po pul kilech, mene neni mozne (((. Diky a zdravim, meisje.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky...nekde se stala chyba

Ano, nekde se stala chyba a a to nekde je u indickeho vyrobce suseneho drozdi. Drozdi me vubec nezaktivovalo a tudiz testo me nevykynulo (((. Bylo hutne tak, ze pri hodu by dozajista zabilo mensiho ziveho tvora! Presto jsem testo zpotrebovala a upekla jsem jakesi " bulky".Deti i manzel si zdrcnute nevykynute upecene bulky nalamaly do kureci-tomatove polevky co jsem delala k obedu. Takze uplne vnivec to neprislo. Urcite v to nejblizsi dobe zkusim znovu s cerstvym zmrzlym drozdim z mrazaku se kterym mam vyborne zkusenosti.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Aničko

Aničko, co mám doma pekárnu, jde mi kynuté těsto jedna radost. Není den, aby nejela. .-)
Posílám pusu
 Sylvie

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky,Sylvi,

…keby si Ty vedela, ako som napr. ja začínala s kysnutým cestom…ale ak budeš chcieť, všetko zvládneš, hlavne ak máš pre koho!:-)

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Jolanko, vždycky když si čtu Tvé příspěvky, tak jde veškeré moje těžce nabyté kuchařské sebevědomí do háje. :-) Myslím to dobře!
 Sylvie

Meisje, tak ať se podaří! :-)

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky-meisje,

robila som cesto hutnejsie (napr: hutnejsie ako na pecene buchty), odtrhla z cesta hrst , vygulala na doske tak, ze cesto drzim slabunko v dlani a gulam dookola o dosku, az som mala gulicku asi tych 7 cm priemer/zakladna a vyska asi 5-6, nechala este dobre podkysnut a dala piect. U mna ten cas pecenia kratsi.
Dobrunke su…nech sa dari a chuti ako nam..;)))

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky...devcata

…dekuji za " napovedu". Sylvie bulky, housky si velikostne vybavuji tak to do teto podoby uhnacnu.
Terrinko…puliny me vubec nic nerika, stejne jako chlebanky ))). Mozna je to nejaky novy druh peciva. Za mych mladych let si to v ceske domovine nepamatuji, ale treba jsem to jen v mladi nepotkala.
Jeste dotaz k tem kteri uz to odzkouseli…me se testo hezky zadelalo, ale zda se me hoooodne hutne. Taky jste ho meli hutne? Diky za odpovedi…

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky- meisje,

taky se jim říkalo „puliny“, nebo ještě říká?

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Meisje, takové ty bulky, housky, co jsou se u nás pečou.

 
meisje
580 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Testo zadelano, ulozeno v lednici…jen nevim jak velke bochanky z toho mam udelat ??? Uz vubec nevim jak vypada a jak je velky chlebanek…jake tvary ? jak velke ?… z toho lidicky hnacate??? Diky a zdravim, meisje )).

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Jol :-)

my jsme zaběhli troubu kuřecíma kridýlkama a funguje super :-)), takže v pondělí zadělám na Mánkovo :-) Zdenda stál v kuchyni a nábožně zíral do osvětlené ,,obrazovky" skoro celou dobu pečení :-)
Měj se moc hezky a opatrujte se, pozdrav chlapiskám :-) D.

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky-Dando

mi ten koment uletel..zdravim a uzi si tej radosti z novej rury, nech ti pecie jedna radost..;)

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Pre istotu skor ako ma predbehne Danda ako to ma vo zvyku a este ked ma novu ruru ..o)) ;-)) uz aj napeceno.. su rozkosne a baaajecne..sama som uz stihla zlupnut dva…;))..zabalila som ich do vlhkej plachietky ako som ich vybrala z rury, takto to robim aj s chlebom a je potom krasne makkucky a „vlhky“…diky Manku ..;))
 Dando

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - all

Děkuji za vyzkoušení. Trochu jsem to v textu doplnil podle připomínek, i když já mám spíš opačný problém, vždycky pak ještě musím na vále do těsta zapracovat ještě něco málo mouky, protože je těsto při dodržení poměrů ještě poměrně řídké.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Terrinko :-)

sporák nemám, já jen varnou plynovou desku, ale bez trouby jsem byla tři roky a dnes jsme přivezli novou vestavnou, tak se raduju, už je to čtvrtá v pořadí :-), ale jinak uvařit se dá cokoli v jeskyni :-), hlavně když je pro koho.

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky- Danda, Mánek

Dando, víš že Ti trošku ten sporák závidím?! Mám ho totiž slíbený a už se fakt na něj těším!
Mánku, Tvoje chlebánky přijdou zaručeně na řadu. Už jsem je dělala a byly moc dobrý. Četla jsem si odkazy na Tvých stránkách a četla jak někdo měl problémy s kynutím a nebo měli těsto moc tuhé atd., tak jsem byla zvědavá a mě se povedly napoprvé. T.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Manku :-)

Právě jsme přivezli novou troubu, už se těším, vánoce asi vypuknou kvůli tobě příští týden, babiččino cukroví je vytisknuté :-) a chlebánky vyzkouším taky, jupíííí :-)

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Jdu si splhnout jako Sylvie ;-))..u rodinky a doufam u Manka taky..o)) ;-)) cesto je uz v chladnicke..;)) ..hezkeodpoledne :))

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

děkuji všem za vyzkoušení a jsem rád, že mé výzkumy a pokusy dopadly natolik dobře, že jsou použitelné i v jiných kuchyních. :-D

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Blanko, jsou i po delším kynutí stejné. Mám už vyzkoušeno. Jsou fakt moc dobré.
Děsně jsem si u rodinky šplhla.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Odpoledne jsem zadělala s trochu menšími odchylkami, celozrnné žitné mouky jsem dala asi o 100 g více, o to méně hladké mouky, jogurt jsem měla jen 150 g, doplnila jsem množství vodou, mléko rozdělala sušené na 250 ml, z kostky droždí udělala kvásek a v robotu uhnětla těsto. Bylo dost tuhé, ale ještě jsem ho vypracovala ručně a dala do pytlíku. Před hodinou jsem ale nevydržela, odebrala na 6 bochánků a už si pochutnávám na teplém (jak tohle dopadne - nevím), výborném a voňavém chlebánku. Mánku, díky :-)! Jsem zvědavá, jaké budou z další várky po delším kynutí.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Těsto jsem zadělala během dopoledne a odpoledne jsem chtěla péci. Tak jsem si recept poupravila. Sušené droždí jsem použila 1 celý sáček (obsah je na 1 kg mouky). Přidala 3 PL olivového oleje, možná to bylo i trochu více, protože jsem lila přímo z láhve a mléka jsem přidala 350-400 ml, protože nemám ráda těsta hutná. Vzhledem k tomu, že jsem v receptu přehlédla kynutí přes noc, tak jsem takto improvizovala. Příště budu přesně dodržovat Tvoji recepturu a lépe číst. Díky … jsou vynikající.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Hafča

Já myslím, že jogurt Hollandia splňuje požadavky.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Tenhle recet vypadá opravdu dobře. Jen kdyby šlo upřesnit, jaký jogurt. To co nám obchodníci nabízí, má s jogurtem společné povětšinou jen jméno. Na opravdu dobrý jogurt, který je hoden toho jména už jsem dlouho nenarazil. Nejhorší je, že už mi nebaví zkoušet další a další a pokaždé zjistit, že to chutná jak umělá hmota.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky - Kamilio,

díky za potlesk! Už jsem se uklonil! :-D

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

sáček sušeného na kilo mouky, takže bych to viděl na půl kostky živého droždí.
On tam ten jogurt taky udělá svoje.

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Ja zas prosim o upresneni, jestli se jedna o sacek suseneho drozdi, ktery vystaci na kilo mouky nebo na pul kila mouky… Diky za odpoved:-)

 
kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Tři důležité finty:

  1. Mouka zejména hladká se musí provzdušnit nejlépe přes staré síto s dřevěnou obrubou od babičky (na to se často zapomíná a pak je divení, že se to nepovedlo).
  2. Tepelný šok po vložení do plně vyhřáté trouby, aby bochánek rychle vyskočil.
  3. Kastůlek s vodou hlavně máte-li plynovou troubu.
    Manku, tleskám na otevřené scéně!
 
Labužník kamaradka02
78 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Kolik asi dát čerstvého droždí místo půl sáčku sušeného? U nás ho nemají a už nikam nemohu jet.
Chlebánky vypadají moc dobře na to, abych je hned nezkusila. A kmín mám ráda. Příště je udělám se sušeným droždím. Dík za radu.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky Padre,

chutnají dobře, jenom množství soli si uprav podle vlastní chuti. Já moc nesolím, tak mi tohle vyhovuje, ovšem zarytí soliči by asi nesouhlasili. :-D

 
Padre
194 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mánkovy jogurtové chlebánky

Určitě vyzkouším během svátků, vypadají opravdu krásně a jestli tak i chutnají…Už včera jsem je studoval na Tvých stránkách, Mánku…Ale bez kmínu, ten já od dětství nemám rád…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz