Recept Mankovo pečené koleno na smetaně

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pro pořádek zopakuji Mankův recepis:
Z kolena vyřízneme kost tak, aby nám zůstala neporušená kapsa (nebo rukáv, jak kdo chce). Vetřeme sůl a kmín zvenčí i zevnitř a necháme chvíli odležet. Mezitím připravíme náplň z mletého masa, ze kterého vymícháme klasickou sekanou (přidáme vejce, jednu nasekanou cibuli, polovinu utřeného česneku, sůl, pepř, majoránku, kmín a trochu strouhanky). Koleno naplníme směsí a dovnitř zasuneme klobásku. Do pekáče rozprostřeme druhou nasekanou cibuli a zbytek česneku, na to položíme koleno, přelijeme pivem a zvolna pečeme asi dvě a půl hodiny za podléváním pivem, tuk si pustí samo.
Potud Manek.

Koleno odložíme bokem, necháme vychladnout a věnujeme se vypečené šťávě. Pekáček či kastrolek dáme na plotýnku, podlejeme 2 dcl červeného vína, pečlivě odstraníme dřevěnou vařečkou přípeky ze stěn a ze dna kastrolu a za mírného varu zašleháme do šťávy. Po dokonalém rozmíchání a rozvaření přípeků šťávu opatrně zalejeme za stálého míchání 1/4 l zakysané smetany. Dochutíme lžičkou hořčice, sojové omáčky a výslednou chuť doladíme třtinovým cukrem, abychom kompenzovali kyselinky z vína a smetany. Pokud chceme řidší omáčku, zředíme vývarem. Vše provaříme asi 10 min. Vychladlé koleno naporcujeme, jednotlivá kolečka vložíme zpět do omáčky. Podáváme (nejlépe další den) s rýží nebo s knedlíkem.

K této upravě jsem byl donucen ženami, kterým se kolínko podle Mankova receptu zdálo být příliš chuťově bohaté, ba přímo “dvouchlapové a čtyřpivové“. V popisované úpravě to zblajzly a nevadila ani kůžička na porcích, ani jiné „v minulosti nepoživatelné“ části kolínka.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 27.12.08 vloženo
  • 3472x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 1/2 hod

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 1 větší zadní vepřové koleno
  • 1/4 kg mletého masa
  • 1-2 nožičky tenké klobásy (třeba "čertíci")
  • 2 menší cibule
  • 6 stroužků česneku
  • strouhanka
  • 2 vejce
  • sůl
  • drcený kmín
  • pepř
  • majoránka
  • 1/2 l černého piva
  • smetanová omáčka:
  • 2 dcl červeného vína
  • 1/4 l zakysané smetany
  • 1 KL plnotučné hořčice
  • 1 KL sojové omáčky tmavé
  • 1 - 2 PL třtinového cukru
  • vývar (dle požadované hustoty omáčky)

Doporučená příloha

  • dle textu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mankovo pečené koleno na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mankovo pečené koleno na smetaně

Kamilio, moje ženské zblazly i to „dvouchlapové a čtyřpivové“ i s těmi kůžičkami. :-D
Ale vylepšení se ti povedlo.

Terrinko, omyl! Já v televizi nikdy nebyl. To si pleteš s Maňanou!

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mankovo pečené koleno na smetaně- dvojice MánekKamilio

Já se tomu vůůůbec nedivím, že to ty ženský „zblajzly“, když se na tom receptu podíleli dvě kuchařské televizní hvězdy. To musí vždycky to jídlo vyznít jak nejlepší filharmonie na světě!!! Ne aby jste zpychli a nos se Vám otočil nahoru, cha,cha. Pěkný večer! T.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz