Recept Mango a jak na něj vyzrát..

(Hodnoceno 3x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mango a jak na něj vyzrát..

Postup

V obchodě se snažíme vybrat co nejzralejší mango, nicméně se nám úplně zralé asi sehnat nepodaří. Klidně se může stát, že mango bude tvrdé. Abychom podpořili jeho zrání, které jinak nemusí dopadnout zcela dobře, umístíme mango spolu s více zralými banány (jablky) do igelitové tašky, kterou nafoukneme tak, aby se stěnami dotýkala ovoce co nejméně. Nejméně 1x denně ovoce vyvětráme a necháme odpařit případně zkondenzovanou vodu. Tašku samozřejmě dáme do tepla, ale ne na slunce. Zralé plody, které k mangu přiložíme vylučují plyn (etylén), který mohutně podporuje dozrávání. No a mango je za pár dní zralé. Vřele doporučuji. Je to vyzkoušeno v našich podmínkách. Další zpracování manga: mango je nejdříve potřeba oloupat, lze oloupat pouze povrchovou slupičku, pěkně natenko, nožem. Pak je bezpodmínečně nutné nožem dužinu odříznout od pecky. V případě, že se budete snažit pecku okousat, dostanou se vám mezi zuby z manga vlákna, která se pak velice pracně odstraňují.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 22.04.04 vloženo
  • 28668x zobrazeno

Ingredience

  • Mango
  • Zralé banány, jablka
  • Igelitová taška

Doporučená příloha

  • mango

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 04.11.12 06:58

Zuzka 1973, ked mas take zrele mango tak napriklad pridaj k nemu pokrajany banan,okysli stavou z citrona alebo limetky( je lepsia), nebude to oxidovat a zmrazenu zmes ovocia a mas super desert ked si k tomu pridas slahacku alebo zmrzku .

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

babi 11.10.12 21:23

Znovu objevujeme stareho Labuznika…
http://www.labuznik.com/…m_posts2.php?…
Mohla bych dodat, ze pro uspiseni se muze do sacku pridat jine uzrale ovoce k tomu nezralemu. Proc papirovy sacek pracuje lepe, nez igelitovy…protoze je porezni a umozni castecny pristupu oxygenu. A jak na priklad na tvrde avokado? To dame do misky a cele ho obsypeme moukou…za den, dva bude avokado uzrale. A protoze ovoce produkuji vice ethylenu nez zelenina, skladujeme v chladnicce kazde oddelene (nektere ovoce neskladujeme v chladnicce vubec)…

Odkaz na uvaření

Bento 10.10.12 17:54

Ked mozem poradit este lepsie je dat do papieroveho sacku ( nie igelitoveho ) zrele banany nechat ich v kuchyni , nie do ladnicky a pridat mango , takto isto sa da rychlejsie dozriet aj avokado.Ked je mango alebo avokado dozrete potom dat do ladnicky.Tak isto aj papaya ma tie vlastnosti ako banan za urychluje dozrievanie dalsieho ovocia.
Zuzka k tomu salatu, vyborny exoticky je, banan s mangom ked mas papayu este aj tu pridat, vsetko nakrajat na kocky a dat do toho trochu pomarancoveho juice a este ochutit maracujou ( pashion fruit).

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 10.10.12 15:22

Nikdy jsem moc tropické ovoce nekupovala, krom „klasiky“ v podobě pomerančů, citronů, mandarinek, banánů a pomela…
Z ostatního jen to, co jde „sežrat“ či zpracovat hned, ale mango jsem dlouho obcházela po špičkách… Pak jsem se dočetla, že by mohlo mít příznivý vliv na moji šeroslepost, ale pořád jsem nevěděla, jak na něj…
A pak jsem našla tento „recepto-článek“ a bylo vyřešeno: mango jsem koupila pěkně velké, ale tvrdé a zelené… Po pěti dnech, kdy tráví svůj čas obklopeno zralými jablíčky vypadá už dost dobře a krásně změklo :)
Ještě ho nechám, než se rozhodnu, zda hamounsky sním sama, nebo použiji tak, aby z něj měl něco i zbytek rodinky ;)
(Poslední věta je taková jakási výzva… jestli máte nějaký dobrý tip, co z toho manga, tak klidně sem s ním…)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Mango a jak na něj vyzrát..

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2310 příspěvků 05.11.12 08:21

@Bento Díky moc za další tipy, teď se opravvdu hodí každá rada nebo námět, mango nám doma zachutnalo všem a vlastně pořád nějaké dozrává, aby bylo kdykoli při ruce :)
Ty kostičky vypadají super, mmusím se to naučit…
Dala jsem dokonce vyklíčit jedno semeno vyndané z té pecky a ono už je naklíčené tak, že ho musím co nejdřív zasadit :D
Ještě jednou díky moc :kytka:

Bento
794 příspěvků 04.11.12 22:33

Zuzka1973, takto robim mango ked ho krajam do salatu, vykrojim kostku nakrajam na kocky bud preklopim a vyrezem alebo vyberem lyzicou. :palec:
Inac teraz je sezona, a taketo jedno mango staci pred dvoch malo 700 g :roll:

Zuzka1973
2310 příspěvků 20.10.12 19:08

Díky všem za rady a hlásím, že mangu jsme přišli dost rychle na chuť :palec:
To první jsem hamounsky snědla sama… no, jako ochutnávač… co kdyby to nebylo jedlé, že? :mrgreen:
A bylo to jedlé víc, než dost…
Takže z várky dokoupených a dozrálých plodů už dvě manga skončila v jogurtu )nadělala jsem ho do zásoby :)
Další mango padlo do tvarohového nepečeného dortu - ten neměl chybu!
A ta další se u nás také moc dlouho neohřejí :mrgreen:

Zde v komentech zmińované avokádo znám… to je také vynikající, ale s mangem jsem se osobně seznámila až nyní… :oops: Naštěstí včas :D
Tak ještě jednou všem rádcům díky za vaše rady :kytka:

Zuzka1973
2310 příspěvků 11.10.12 08:09

Já použila takový ten sáček na pečivo z obchodu, jak je 3/4 sáčku papír a 1/4 sáčku jakási dírková folie…
Na focení jsem ovoce přendala na misku. Přidala jsem foto k původnímu obrázku.

casino
4488 příspěvků 10.10.12 21:26
Mám odzkoušeno...

…avokádo (s jablky) v PAPÍROVÉM pytlíku. Funguje to :palec: a nemusíte řešit ochranu při styku plodů s „igelitem“… a ani nemusíte luftovat

Zuzka1973
2310 příspěvků 10.10.12 18:57

@Anitta Díky :kytka:
Dobře zní ten ovocný salát nebo ten moučník s čerstvým ovocem… Mango je to veliké, tak možná se povede zrealizovat obojí, když jsme teď s mužem na pár dní „osiřeli“…
Zítra koupím další dvě - láká mne to s tím jogurtem, tak rovnou udělám i várku jogurtů, to už by mohla dorazit i dcera, než dozrají manga, a ta si dá určitě také :)
:mavam: :kytka:

Anitta
521 příspěvků 10.10.12 18:28

Zuzko, jako mangozrout bych doporucila :D, kdyz mas jedno jedine mango, pouzit cerstve, ke zmrzline, k jogurtu, ovocny salat, nebo jen tak, dulezite je krajet od stopky ke spicce!!! Jestli je potreba s nim „neco udelat“, nejspis tart s cerstvym ovocem :kytka:

Zuzka1973
2310 příspěvků 10.10.12 15:25

Habano - díky… :kytka:
Dodnes jsem se mangu tak trochu vyhýbala, ale díky tvým radám jsem jej vzala na milost :)
Já takto nechávám dozrát rajčata, ale mango mne nenapadlo… :oops:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Houbová smaženice Houbová smaženice
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz