Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník Liva02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Smícháme mandle s cukrem, moukou a tukem, nakonec přidáme pevný sníh. Těsto uložíme na hodinu do lednice. Vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečené necháme na pečícím papíře vychladnout a pak teprve sundáme - jinak se láme. Zdobíme čokoládovou polevou.
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.12.12 23:09
Upečeno znovu, podle upravené receptury (použito méně bílků)
Líbí se mi Uvaření se již líbí 3 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mandlové pečivo
V tomto případě je úplně jedno, jestli jsou bílky ušlehány v sníh, či ne!
Aby se těsto ako tako dalo vyvalovat je určující velikost (hmotnost) bílků!
Jistěže můžete „utopené“ těsto zahustit ostatními složkami
Já jsem navážil 120g bílků (přibližně to odpovídá bílkům ze čtyřech středních vajec, nebo ze tří velkých) a vyvaloval na mouce i na „písku“ i ve folii (z folie před vykrajováním přendat na posypaný vál)
No, ještě 10 dní po upečení jsou korpusy jako že želeža…, takže pokud vykrájíte hvězdičky, můžete je klíďo píďo použít jako šuriken

Ale só chotné…
Milé dámy, čert mi vás byl dlužen




Já to mám tam dole, kde strávím život po životě, zabukované a i když Mikuláše bylo včéééra, tak jsem kontaktovalo rohaté kamarády a na vašom místě bych bylo ostražité…
Jsem známé tím, že na tržišti si nechám od našich spoluobčanů pro pětník koleno vrtat, a tady jsem prošustrovalo jen čokolády pomalu za kilčo
No, už se to suší a snad, až o hodině duchů upeču chleba , tak se toto Brunsli nechá bez problémů upéci…
Hehe, kecám

Mikuláše je dnes, ale čerti chodili včéééra…
5068 příspěvků 6.12.12 17:25
http://www.labuznik.cz/…uky-brunsli/
1227 příspěvků 6.12.12 16:53
Casino, podívejte se na internet na recepty na Brunsli. Letos jsem také hledala nové recepty na vánoční cukroví a měla připravený také recept na Brunsli. Je to skoro totožný recept s tímto, ALE místo másla se prřidává rozpuštěná čokoláda. Možná kdyby bylo v tomto receptu víc másla, tak by těsto také v lednici za hodinu ztuhlo. Brunsli jsem vyzkoušela, těsto se dalo vyválet. Brunsli jsou velmi dobré, ale záleží na tom, jak se připravují a jak dlouho se pečou. Proto je velmi důležité napsat u receptu postup.
Třeba se vkladatelka receptu zase někdy na Labužníka podívá a postup opraví. Takto psaný recept je bezohlednost vůči těm, kteří by třeba vyzkoušeli. Když už si Casino neví rady, jak by si s tím poradil začátečník.
Pěkný advent všem.
1227 příspěvků 4.12.12 18:51
Casino, já jsem to vyvalování a vykrajování přehlédla, dívala jsem se jenom na suroviny. Vyzkoušela jsem. Definitivně se těsto nedá vyvalovat. Má konsistenci těsta na Witwenküsse. Udělala jsem z poloviční dávky a nakládala na oplatky lžičkou. Po upečení to byly placičky, dobré a měkké. Ale přišel syn a já se zapovídala a nechala placičky sice ve vypnuté, ale ještě dost horké troubě. Tak už nejsou měkké, ale křupavé a jestli někdy změknou nevím. Ale to byla moje chyba. Co mě ale napadá, že by se těsto mohlo natřít na plech a hned po upečení vykrajovat, ale to by bylo celkem dost „odpadu“, nebo jenom nakrájet na tyčinky. Nebo hledat jiný recept.
No jo, no ale Witwenküsse jsou asi něco jako „pusinky“ a tady se pýýýše: Vyválíme a vykrajujeme různé tvary
Tak nevím…
1227 příspěvků 4.12.12 16:27
Casino, recept mi připomíná tzv. Witwenküsse, vánoční pečivo, které v Rakousku patří ke standartu. Jenom nedáváme ani máslo, ale toho je v tomto receptu velmi málo a nedáváme mouku, ale přidáváme někdy strouhanou čokoládu, někdo třeba i špetku skořice. Dělám na oplatkách. Mám právě zbylé 2 bílky, tak upěču a dám Vám vědět. V tomto receptu se nepíše jak dlouho péct. Witwenkússe se pečou asi 20 minut při 150°C. Bílky se přidávají ušlehané.
…jakési cantuccini, mandlové a oříškové
Je toho skoro 1,5kg Doufám, že baba-Rézi
nekecá: „Dobré je nechat uležet 3–4 týdny.“ 
Zbývající, bílkem neposkvrněné, těsto jsem přepočítal na TOTO doplnil, zadělal a už se válí v lednici
Františka, níže píšete: Ja jsem pitoma
! Nemyslím si to…
, či vyvalovat těsto, co je jako mucholapka, ve
folii a pak vykrájené patvary pracně přemístit na plech, nebo těsto
napaplat na linecké základní potřené marmeládou a hodit do pece (nééé
ke kremaci
jako jakési
pseudocigánské řezy.
Ale já su blbá, blbá, blbá!!!
Smíchal jsem vše (bez bílků) jak uvedeno v ingr. Toho tuku je tak málo, že to není drobenka (jak jsem blbě předpokládal níže) ale vypadá to jako „strouhanka“.
Směsku jsem rozdělil na dvě stejné části a do jedné jsem přidal NEUŠLEHANÉ 2 bílky. Vejce byla, pravda, jako od malého pštrosa (2 bílky=85g) ale ta vzniklá máčka mě zaskočila! Dosud jsem do toho přidal dalších 150g mandlí (tedy o 100% více než je v rcptu!!!) a zvažuji, co dál! Zda vzít dva metry konopného provazu a vyrazit do lesa
Až fffčíííl sem se mrkl do profilu autorky…
Stačilo kliknout na její Vepřové kung pao a byl jsem
doma! Takových receptů bych dokázal vymyslet 13 do tuctu!!! 

Su blbá, blbá, že jsem to neudělal dříve!
No co, su blbá!
P. S.

Nemyslím si, že se sněhem to bude jinačejší, ale možná dělám něco blbě!
Nenašel by se zde ověřovatel (a nemusí to být žádný z toho povedeného čtyřlístku), který by se pokusil upéci toto pečivo podle TOHOTO rcptu.
Děkuji a aspoň vám ostatním přeji hezký den (u nás začalo padat z nebe cosi bílýho
Nevim, jak je to v tomto receptu, ale v receptu na pernicky je ten naslehany bilek důlezity
PERNÍČKY
70 dkg hl. mouky
50 dkg ml. cukru
10 dkg medu / i méně/ – rozpustit v mléce
1 kávová lžička jedlé sody
1a 1/2 kávové lžičky ml. hřebíčku
2 – 3 káv. lžičky ml. skořice
hrst strouhanky
4 vejce – sníh z bílků ušlehat a dát do těsta nakonec, žloutka rozmíchat v mléce
5 – 7 polévkových lžic mléka
koření smícháme s moukou a cukrem, přidáme ostatní, mléko s medem a žloutkama a nakonec bílky,
vypracujeme těsto a přes noc necháme v ledničce uležet.
Těsto se hodne, ale hodne lepi
po odlezeni v lednicce se s nim pracuje dobre.
Vyvalim na tenko a vykrajuju tvary … pernicky nejsou mekke (zmekly nam jen
jednou a to kdyz jsem je pekly v lete). Mam je rada, ze jsou krupave a chutove
pro me dokonale
Františka, díky

Já to tedy vyzkouším! Samozřejmě po „casinovsku“ paralelně; se sněhem a s bílky…
Jsem zvědavý, zda mančaft pozná rozdíl
Tez klasicke amaretti se delaji se snehem a ulezenim v chladnu.
Ja jsem pitoma
v nasi rodine se pecou, uz po nekolik generaci
pernícky, do kterých se pridava uslehany snih z bilku a nechavají se
v lednicce odlezet
a podle me jsou nejlepsi na svete
…a toto mi přijde zajímavé, ale poněkud pitomé

Nebo, peče snad někdo mandlovou drobenku se sněhem?
Dává někdo těsto se sněhem do lednice?
Pokud ano, tak dejte vědět, jak se dílo daří…
Myslím, že s nešlehanými bílky to vyjde nastejno, ale nerado bych něco zvojtilo