Recept Mandlové hříbečky

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mandlové hříbečky

Úvod

Tradiční chuťově výborné těsto, dobře se dělá - u nás velmi oblíbené.

Velmi oblíbené dětmi i dospělými, i když je tradičně jednoduché.
Abstinenty může odradit rum, ale věřte že těstu dodá křehkost. To množství se při pečení odpaří a nemůže ublížit ani dětem.
Samozřejmě můžete nahradit trestí - ale je to škoda.

Recept jsem před 30 lety našla ve starém sešitu domácího hospodaření a od té doby dělám každý rok - nesmí chybět!

Postup

Umeleme neoloupané mandle (nepražím je), smícháme s moukou a moučkovým cukrem. Máslo ztuhlé z lednice krájíme na plátky do sypké směsi. Nakonec přidáme rum.

Rukama spojíme na hladké těsto, zabalíme do folie a necháme v lednici odležet (minimálně půl dne).

Vykrajujeme tvary hříbečků, pečeme světle. Dobré je nechat uležet 3-4 týdny.

Slepíme pikantní (malinovou) zavařeninou.

Na kloboučky natřeme rozpuštěnou čokoládu. (Kdo si chce hodně vyhrát, nalepí na nožky cukrovou polevou nasekané pistácie - já tedy ne, jelikož se hříbků sní u nás neuvěřitelné množství. Pravidelně dělám alespoň ze dvou dávek.)

Recept je z kategorií: Cukroví Cukroví vykrajované Vánoční cukroví

Nahlásit recept

  • 01.12.12 vloženo
  • 10309x zobrazeno

Ingredience

  • 200 g mandlí
  • 200 g hladké mouky
  • 220 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžíce rumu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 07.12.12 00:00

.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

sevcu 01.12.12 17:57

Vzhledem k alkoholové aféře jsem použila rum ještě od loňského pečení. Může se nahradit kvalitní zahraniční brandy nebo koňakem.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Mandlové hříbečky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3838 příspěvků 09.12.12 20:24

No babo :) to je jiná, promazané hříbečky musí být jak máslo do dvou dnů :mavam:

baba-Rézi
1 příspěvek 09.12.12 12:40
casino - děkuji za pěknou fotografii

No jinak PROČ uležet - máš pravdu, že je výborné hned po upečení - taky mi ho pravidelně nejmíň třetina zmizí -
K tomu uležení - do malinové marmelády přidávám také kapku rumu, marmeládu mám vlažnou, rozehřátou a ona to těstíčko pěkně nasákne… a nechám ležet s ní. Cukroví je pak tak měkoučké, že se opravdu na jazyku rozplývá…
To si každý asi udělá podle své chuti a nálady.

Zdravím všechny pekaře a pekařinky!!! Rézi :P :P

Eja
3838 příspěvků 07.12.12 19:42

Casino, je otázka, jaké bude zítra ráno…hodinu po upečení může být mňam, pak dva týdny nejedlé a pak zase :potlesk:

casino
4482 příspěvků 07.12.12 19:35
" Dobré je nechat uležet 3–4 týdny."

PROČ???
Recept jsem si vybral, že aby cukroví mělo dost času do svátků „dozrát“ :)
Už hodinu po upečení je pečivo éňo ňůňo a pochybuji, že kdy bude lepčččí :think:
Myslím, že stačí péci kliďánko až po lineckém-slepovaném :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Vatovec (pýchavka obrovská) v trojobalu Vatovec (pýchavka obrovská)...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz