Recept Maminčino vepřové na másle

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maminčino vepřové na másle

Úvod

Geniálně jednoduchý recept - s chutí která se musí vyzkoušet.

Postup

Maso nakrájíme na plátky přiměřené velikosti (spíš menší, lépe se s nimi manipuluje), v papiňáku rozehřejeme máslo (pokud Vám svědomí dovolí, dejte klidně trochu víc), opečeme maso aby se zatáhlo. Pak už jen podlijeme, aby bylo masíčko lehce ponořené a dusíme relativně dlouho (cca 45 min - 1h), až bude úplně rozpadavé. Poté můžeme lehounce zahustit moukou, nebo jíškou (ne, moc, utrpěla by tím chuť, pořád musí mít omáčka charakter šťávy) a můžeme podávat.

Doporučuju opravdu odolat pokušení dochutit to maso něčím navíc, nebo silným vývarem, protože kouzlo je právě v té jemné chuti vepřového a másla s nádechem kmínu ;)

Recept je z kategorií: Vepřové maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.03.11 vloženo
  • 21539x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod

Ingredience

  • Pro jednu osobu (doporučuji znásobit a vařit ve velkém ;)
  • cca 200 g vepřová kýta
  • 1 PL máslo
  • kmín - špetka (může být celý, nebo mletý)
  • sůl
  • voda, nebo slabý vývar na podlití
  • hladká mouka, nebo jíška (nemusí být)

Doporučená příloha

  • bramborová kaše, šťouchané brambory s petrželkou, rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 17.01.16 11:46

V jednoduchosti je krása…
Výborný recept, jen mi nedošlo, že fotím můj talíř, kde je šťávy jen symbolicky…
Jenže jiný talíř už v tu chvíli použitelný k focení nebyl, muž už měl „vybagrováno“ :D
Doporučuji vyzkoušet, opravdu výborné! :)

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lyduska 16.02.14 12:18

Výborná chuť. V jednoduchosti je krása.
Múkou som nezahusťovala.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zanah 12.08.13 08:18

Ověřená klasika

Diskuse k receptu Maminčino vepřové na másle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 10.04.14 20:44

Nedělám v papiňáku, ale v troubě a už se to zrovna peče. Zítra zas po čase přijede syn, on je hodně „masožravý“, tak ať má co zakousnout.

 
Allishka
5 příspěvků 24.03.11 13:59

Jééé, děkuju za fotečku, to je přesně ono :potlesk:
Co se týče doby vaření a výsledné konzistence masa, ano, podle tohoto postupu a s bramborovou kaší je to trochu „bezzubá“ kombinace :lol: Samozřejmě je na každém jak moc do měkka má maso rád, ale já mám na tomhle receptu ráda právě tu kouzelnou jemnost chutí i konzistence. A nad rozpadnutým plátkem vděčný strávník přivře očko ( popřípadě obě :lol: )
Variantu s cibulkou zkusim, pro zpestření, díky!
Všem přeju dobrou chuť!

 
gabi
551 příspěvků 24.03.11 13:37
  • podobny recept je u nas velmi oblubeny…ale podla rodinnej tradicie pouzivame preprazene maslo…a naviac sa pridava salotka…ale ziadna muka…maso sa sprudka opecie na masle, prida sa cela rasca (trosku pobrhlena prstami)pridaju sa pokrajane salotky…a vsetko sa opeka kym sa stava nacisto neodpari, potom sa maso posoli, podleje primeranym mnozstvom vody, prikryje pokrievkou a potichucky dusi…sem-tam sa nakukne, ci netreba podliat…
  • k tomu papinaku poznamka…ja mam taky papinak, ze za 45-60 minut by som mala z bravcoveho stehna kasu pre batolata :)…bravcove maso v mojom papinaku udusim za 12-15 minut a je take akurat, ze ho netreba takmer ani hryzt :)
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.03.11 13:16

Teda vy si zerete ! :-P A Jolana chudák nema brambory ! :-P

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.03.11 13:01

Starý recept, připomíná mi vůni babiččiny kuchyně :-)

Vepřovou kotletu jsem pomalinku dusila jenom v másle dokud se nezačínalo přepalovat, pak podlila troškou vody a pod pokličkou dodusila doměkka, malinko zaprášila hladkou moukou a nechala táhnout pod pokličkou na malém ohni. Delikatesa :-)
Příště udělám z plecka.

 
mimikova
84 příspěvků 22.03.11 16:20

Ten recept se moooooc libi :-) Masicko predem osmahnu, mam to taky tak rada. Vyzkousim s prepustenym maslem, jak to radi gmp. Allishka dekuji i za krasny kratky popis, nekdy nez se doctu konce receptu, zapomenu co bylo na zacatku :-D

 
gmp
1603 příspěvků 19.03.11 18:59

Maminka to také tak dělávala, ale máslo musí byt přepuštěné jinak se to bude přepalovat při smažení. Tento recepis ukládám na léta, kdy už budu natolik vystaršený, že nebude jediného zubu, který bych obětoval …

 
Alis
2617 příspěvků 18.03.11 12:05

…„jako že aspoň trochu vaříte“, …„tak to ještě s úlevou záhy podlijete“

Krásný, osvěžující komentář :-)

 
Allishka
5 příspěvků 18.03.11 09:30

Opékat či neopékat, toť otázka. Myslím že efekt je spíš psychologický, jako že aspoň trochu vaříte ( a navíc moje maminka to tak dělá :-D ) ale Casino má pravdu, že pokud se to maso neosmaži do barvy, rozdíl neni nijak extrémně patrný. V tomhle receptu, na másle, se to stejně hned přichytává, tak to ještě s úlevou záhy podlijete :lol:
Všem přeju dobrou chuť!

 
casino
4473 příspěvků 17.03.11 20:11

Alis,
tady na to není místo :-)
Pomalu pracuji (zatím v kuchyni) na tzv. Guláši po kacířsku :-P
Můžete vyzkoušet sama:
Dva kastroly na plotně
V obou připravit stejný cibulový základ
Do jednoho kastrolu vložit opražené maso
Do druhého kastrolu vložit syrové maso
Oboje stejně dochutit a dohotovit za stejných podmínek
Degustovat naslepo
S výsledkem nás můžete seznámit třeba tady

P.S.
Já to naposledy zkoušel ve TŘECH :twisted: kastrolech
V tom třetím byl základ z cibule která „nechrastila“ a byla jen trochu víc jak do sklovita a maso bez restování :think:

 
Alis
2617 příspěvků 17.03.11 18:31

Nevím, proč je zbytečné opékat maso, aby se zatáhlo. Vysvětlení, klidně radši polopatě, bez zbytečných jinotajů, uvítám.

Příspěvek upraven 17.03.11 v 18:37

 
sveva
751 příspěvků 17.03.11 17:18

Určitě co nejdříve vyzkouším. Mám moc ráda všechno co je minimálně elaborované.
Zdravím

 
casino
4473 příspěvků 17.03.11 15:05

Typický Take5; možná doplnit v názvu :-)
V tomto případě opékat maso „aby se zatáhlo“ je zbytečné, pokud to neděláte kvůli barvě :-)
Ani jen náhodou nechci naznačit, že jde o duplicitní recept :-) to jen resuscituji recept z mého portfolia

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz