Recept Mamčin aspikový hřbet

Osceola Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Mamčin aspikový hřbet

Postup

Želatinu nasypeme do láku a necháme v hrnci nabobtnat asi 1/2 hodiny. Mezitím si nakrájíme na jemné kostičky salám a 2 okurky. Jednu si nakrájíme na plátky. Nastrouháme sýr, vajíčka uvaříme natvrdo a zeleninu povaříme. Zahřejeme lák se želatinou, nesmí se vařit, to každý ví, jinak by to ve finále neztuhlo. Do teplého láku dáme přiměřeně sterilovanou zeleninu, salám, ty dvě nakrájený okurky na kostičky a vše promícháme. "Srnčí hřbet" vyložíme igeliťákem, pro snažší vyklápění. Na dno nasypeme trochu sýra, zalijeme trochou směsi v láku. Vajíčka podélně rozkrojíme a taky tak naklademe do hřbetu – jako vagónky. Tvar vajec musí kopírovat tvar formy – žlutým nahoru, bříškama dolů. Vejde se jich na délku 5 půlek, takže s tou šestou šup do pusy! Zasypeme zbytkem sýra, dolijeme zbytkem směsi v láku a vršek dozdobíme plátky okurky a červené kapie z Kunovjanky. Vše musí být pod hladinou. Necháme vychladnout a dáme do ledničky zatuhnout, nejlépe přes noc. Ráno vyklopíme a krájíme asi tak na 1cm tlusté plátky. Mozaika je překrásná, barevně je to pastva pro oči a ještě líp to chutná. V tomto receptu nejde moc o vaření, tak s ním mám velký úspěch v širokém okolí a totéž přeju i těm, kdo to vyzkouší. PS: Připravujeme s láskou.

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 02.07.05 vloženo
  • 23395x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30min.

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 600 ml sesbíraného láku od okurek
  • 2 pytlíčky želatiny (želatina na vaječnou tlačenku 20g Labela)
  • 25 dkg šunkového salámu (se šunkou to lepší není)
  • 3 vajíčka
  • 10 dkg tvrdého sýra
  • sterilovaná zelenina (stačí malá Kunovjanka)
  • 3 sterilované okurky.

Doporučená příloha

  • Ráno manžel skočí pro čerstvé noviny a čerstvé rohlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Mamčin aspikový hřbet

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Mamčin aspikový hřbet

jivone
1 příspěvek 11.1.11 22:00

Nějak se mi nedařilo fungovat přes „starý“ účet, ale tento recept mě vyprovokoval si založit nový a pochválit :lol: .n Opět tuhne v lednici a je všemi milován :-) . Naštěstí je u nás tak obrovská spotřeba okurek, že se mi podaří občas něco uschovat… :-P

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Když nemáme bábovičky ani žádné mističky a přitom chceme malé samostatné aspikové kousky, je možné použít i skořápky od vajíček -
recept od Vali
Dá to sice trochu práce dovnitř malým otvorem něco nacpat, ale pak je nám zase odměnou za námahu to, že po ztuhnutí vejce pouze oloupeme a výtvor je na světě, aniž bychom se báli, zda ho dobře vyklopíme či nikoliv.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet - Tasmo :-)

Nejdříve si na dno bábovičky dej ztuhnout trošku aspiku, teprve na něj kolečko vajíčka, vějířek okurky, červenou kapii, kopr…cokoliv na ozdobu a pak pomalinku zalej a dej vychladit :-)) Dobrou chuť jazyku i oku .-) D

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet- Lucianko,

s tím vejcem to ještě nemám moc vymyšlený :) Ale asi dám na dno jen kolečko - vlastně se to poté objeví na vrcholku té babovičky. Pokud to nebude vypadat nijak extra, udělám jen sýrovo, šunkové kopečky s barevnou zeleninou :)

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Tasmo,
věřím, že v malých bábovičkách to bude neskutečně efektní - to vejce uvnitř - no, snad si je taky napříště pořídím :)

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Lucianko,

musím s Tebou souhlasit, že aspikový hřbet je výborný a navíc krásně vypadá. Svědčí o tom i to, že jsem ho letos zvolila jako předkrm na vánoční stůl. Hodil se mi do krámu, protože byl hotový v lednici a já jsem ho jen před večeří nakrájela, dozdobila a mohla jsem se věnovat jiným věcem v kuchyni a za tu malou námahu jsem ještě sklidila pochvalu. Teď mám i takové krásné malé bábičky, do kterých budu aspik dávat a myslím, že to bude na talíři ještě hezčí.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Tak znovu jsem na jednu akci tento aspik dělala a je jedinečný! Vřele doporučuji!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Konečně jsem nasbírala lák…je to chutné a ještě to hezky vypadá. Díky za receptík.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet - už je tam

Pepíčku, děkujeme s presidentem za vložení fota.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet-marmeládo

No vidíš a máš to dobrý na první pokus. Seš šikovná hospodyňka. Kladná reklama mě pohladila, tak dobrou chuťku.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Tak je hotovo, ztuhnuto, ochutnáno a je moooooc dobrý. I krásně vypadá, tak jsem měla po ránu radost. S tím lákem do aspiku prostě skvělé!!!!!

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet-upřesnění želatiny

Ahoj všichni aspikáři. Poopravila jsem v recepisu množství želatiny, aby vám nevyskakovaly ty kukuřičky a hrášci. Taky jsem uvedla přesně, jakou používám, ostatním se v tomto případě vyhýbám. Jak uvidíte, tentokrát jsem nepoužila Kunovjanku, takže je na vaší fantazii si obsah hřbetu lehce poupravovat. Dnes jsem dala tuto nádheru do deníčku, tak neskromně očekávám Vaše pochvaly.
Du vyhlížet holuby a těšit se.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet-Tasma

Ahoj, no to su celá zvědavá, jak ti bude chutnat. Máš pravdu, je těžký nasbírat lák, aby ti ho někdo dřív nevytáhl. Mám stejnej problém. Pro upřesnění názvu, to „Mamčin“, to su jako já, víš? Na formě tak nezáleží, ale já nejradši do hřbetu.
Tak zítra dobrou chuť. Jó, ještě jsem si vzpomněla, pozdravuj Felixa, štěstí, že už nebydlíme v Brně. Máme totiž taky budku pro ftáčky, chápeš.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Hřbet zrovna nemám, ale tvůj respetive maminčin aspik právě tuhne v trošku jiné formě v ledničce. Už se těším, až zakrojím, protože už teď to vypadá moc dobře.Jelikož zase nemám Kunavjanku, nakrájela jsem tam kapii , přidala hrášek a kukuřičku.
Už bych to udělala dříve, ale mou nasbíranou okurkovou vodu nějaký nezvedenec z lednice vyžáhl a já musela sbírat znova…

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Lucianko, máš pravdu. V receptu není, kam s těma kostičkama, tak to tam pro zichr připíšu. Já to házím taky do té směsi, kterou pak zalívám, ať je to pěkně obalený tou želatinou a nevypadává to. Jsem ráda, že se ti to povedlo a doufám, že i chutnalo. Dík za kladnou reklamu.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Osceolo,
postupovala jsem krok za krokem dle receptu a nakonec mi zbyly okurky na kostička. Jaksi mi nedošlo, že je tam mám šoupnout spolu s Kunovajnkou.
Jinak děkuji za recept, dílo se zdařilo ***

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Papajo: Jasně, že nakyslou. Lák je uleženej, chutě spojený a celkově je to daleko lepší. A hlavně máš hotovou tu kyselou vodu bez práce. Jenom nepokazit želatinu, aby to pěkně drželo a máš vyhráno. Na neděli přeju dobrou chuť.

Eja
3887 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Papajo, já myslím, že trik je právě ten lák od okurek, ten tomu dá ten šmak…A navíc- kalorií málo !!!!

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Osceolko, mě se ten recept moc zamlouvá, už je v mých oblíbených a hnedka v neděli večer (až skončím s polévkou tukožroutkou :-) ))) na to skočím a udělám si krásnou mozaiku. Jen bych chtěla vědět, jestli ten aspik má tu báječně nakyslou chuť, jako míval třeba na „šunkovém závitku v aspiku“ nebo tak..... Ach jo, to jídlo mě jednou zabije.....
Hezký den
P. :-)))

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Cauky, Osceolko, tak to jsi mne moooc potesila, ze nejsem sama sobkyne na jidlo. S tim masem to je teda finticka, ta by mne asi nenapadla. Takze diky za napad, jak nachytat muze a ukazat mu, co pro mne znamena. A pak zbagrovat to skukane maso z pod salatu, ryze nebo cehokoliv, ze jooo? Co ja se tady jeste vsechno nenaucim. Papa a mej se moc hezky.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Čau Yvette, jsem přes jídlo taky takovej sobec, jako ty. Někdy hrajeme takovou hru o poslední sousto masa na talíři. Poslední sousto bych nedala nikomu, až jednou mě napadla taková kulišárna. Měla jsem poslední dva kousky masa, jeden jsem si schovala pod zbytek salátu a nabídla jsem to předposlední sousto Pupkovi jako, že je to to poslední. Ten tomu ani nechtěl věřit, ale slupl ho a chválou nešetřil, jak jsem hodná. Potom jsem vytáhla to faktický poslední sousto, rychle s ním do pusy a to už mě skoro zabil.

Bluesko, taky jsem viděla v obchodě krásně nazdobenej aspik do kulaté formy a tak ho taky příště zkusím dát do něčeho jinýho a jinak vyskládat. Bohužel už nemám formu na dort, ten letěl z baráku před třemi lety a na ledničce je připlej papírek, kam jsem musela přísahat: UŽ NIGDY NEBUDU PÉCT. Takže zakoupím novou formu, ne dortovou, ale nějakou kulatou z umělé hmoty. A motiv si vymyslím časem. Měj se fajn.

blueska
149 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Taky to dělám takhle, bez majonézy. Osceolo, dík za poznámku „vaříme s láskou“ :-)…to je totiž ta nejdůležitější ingredience.
Jinak: vypadá to dobře i v kulaté dortové formě, nahoru ještě pěkně růžovou šunčičku, plátky vařených vajíček místo očí, nos z půlky okurky, hubu z kapie, kníra z malinkých naložených kukuřic, vlasy ze strouhaného sýra.....atd dle fantazie…a celé ještě zalít čistým aspikem..... až se to celé na vás směje :-)).....prostě dortík pro chlapy :-)

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Tenhle recept je Osceolin majstrštyk. Postupem času ho přivedla téměř do ráje – a i já, věčný nenažranec a rejpal, jsem schopen ráno si nacpat celý hřbet (i s formou) do volátka.

Yvette
704 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Tak tento aspik s prominutim sezeru na pockani. Kdysi jsem jej delavala i s tatarkou, ale cholesterol v tele se da udrzovat i jinak. A protoze to bylo na jedno zbasteni moc syte, tak jsem tu tatarku odbourala. Je to fantasticke, ale nikdo nesmi byt pobliz, protoze ja nedam, na toto ja jsem velky sobec. A tak je radejic delavam hned dva, aby muz nemamral, ze na nej nezbylo.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Lassienko, tak nechlašči vodu z okurek a dej si ščávu ze zelí. Hlavně ten sbíranej lák pořád uchovávej v ledničce, třeba dole v kastlíku na zeleninu, abys ho teda neměla na očích. Chce to pevnou vůli, tak trénuj. Měj se hezky.

Lassienka
409 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Já bych potřebovala spíš poradit, co s plnou sklenicí okurek, které nemají v čem plavat. Všechen lák totiž obvykle hodně rychle vypiju. Mňam.

Osceola
217 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

Ahoj Marmeládo, moje kamarádko. Pupek to fakt jí a musím pospíchat, aby na mě taky zbylo. Fakt, nekecám. Jasně, že je to ten slibovaný recept, já jich moc nemám a moc se v nich taky nevaří. Ty vařený a nedej bože pečený ani nebudu psát, protože Pupek vždycky říká:Když chceš, nakup suroviny a než by ses s tím dělala a pak jsme to měli vyhodit, vyhoď rovnou igelitku s nákupem a můžeš radši dělat, co tě baví. Už jsem pochopila, když vaří on, strašně si pochutnám.
Tak zkus ten můj aspik a napiš.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Mamčin aspikový hřbet

a co Pupek, jí to? Moc vepřovýho tam nevidím. Ale dík, jestli je to ten slibovaný recept. Doufám, že dopadnu lépe než včera, když jsem pospíchala na želatinu, nechala ji málo nabobtnat a prohřát a pak jí s tvarohem pasírovala do formy, abychom neplivali ty cucky.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz