Recept Malsoukas - feuilles a briks

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Malsoukas jsou vlastně slané super tenké „palačinky“, které jsou základem několika předkrmů i hlavních jídel. V Tunisku se jako turisté setkáte hlavně u briks. Tuniská kuchyně je nesmírně rozmanitá a najdete v ní prvky všech kultur které územím prošly. Od Féničanů, přes Turky, Sardy,ˇBerbery po Italy a Francouze. Proto se někdo nemůže divit že stejný recept či velice podobný najde i v kuchyni jiných zemí. Myslím, že bude málo těch kdo to zkusí, ale chci aby každý poznal autentičnost a hlavně, že to tuniská hospodyňka se nenudí! Malsoukas nenahradí nikdy lístkované těsto. Rovnocenou náhradou může sloužit pate a fillo - řecké těsto.

Postup

Mouku se soli a vlažnou vodou zpracujeme na těsto. Umění je válet těsto tak, aby se nepřerušilo. Vlastně rukou nahrazujete pohyb robota na přípravu těsta. Pozor nedávejte příliš moc vody. Těsto musí postupně měknout zpracováním.Po této operaci začněte přidávat velmi po malých dávkách vlažnou vodu tak, aby jste obdrželi velice měkké téměř tekuté a elestické těsto. Nechte uležet asi 2 hodiny.

Na vlastní pečení se používá snouia - měděný z jedné strany pocínovaný plech. Dejte na velice jemný plamen cínovou stranou nahoru! Sušíme a nepečeme!!!

Vezměte kousky těsta mezi prsty a velice jemně jako kdybyste si hrálli s jo-jo´vytvořte placku, kterou položíte na snouia. Jakmile příjde s touto deskou do styku stane ne se průsvitnou a v tom momentě je nutné ji hned sundat. Začínáme vždy od kraje.

Hotové malsoukas postupně klaďte na vlhkou útěrku a přikryjte. Po dokončení nejlépe je svinout je a dát do plastického sáčku. V ledničce Vám vydrží bez problému několik dnů.

Kdo to bude zkoušet neproklínejte mě! Také mi to trvalo nějakou dobu trvalo, než se dosáhl určité dokonalosti. Domácí výroba cous cousu a malsoukas jsou jen otázkou šikovnosti. O to Vám budou briks a jídla s použitím malsoukas chutnat lépe. Jinak už dnes běžně lze koupit v arabských či dokonce i kosher v židovských specialitách.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 22.02.10 vloženo
  • 2118x zobrazeno

Ingredience

  • 500 gr hladké mouky (nejlépe semolino- z tvrdé pšenice)
  • sůl
  • voda.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Malsoukas - feuilles a briks

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz