Recept Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad Pro Děti Veg Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad

Úvod

K tomuto receptu a hlavně k jeho realizaci mne „donutila“ diskuse pod Džemem z rybízu.

Maliny obtížně želírují, to je známé. Avšak když odpařím ze šťávy dostatečné množství vody, marmeláda se podaří i s obyčejným cukrem :idea: .

Má to háček; je víc pracná, než ta „pětiminutová“ vařená s přidanou želírovací přísadou. A také ze stejného množství ovoce uvaříte daleko méně marmelády. Dostanete však dobrotu, která v sobě uchovává koncentrovanou chuť i vůni léta :kytka: .

Při vaření jsem pečlivě odměřovala a vážila. K získání malinové šťávy jsem použila odstředivku na ovoce; stejně by posloužil i pasírovací strojek.

Z 1 kg ovoce jsem dostala 500 g šťávy. Záleží však na tom, kde maliny rostou – ty ze suché lesní paseky budou mít určitě šťávy méně.

Postup

Z malin získáme šťávu pomocí odstředivky na ovoce nebo pasírovacího strojku, příp. lisováním.

Šťávu vlijeme do kastrolu a dáme vařit. Mícháme. Odpaříme tolik vody, abychom získali sirupovitě zahoustlou konzistenci. (Já jsem z původních 500 g odpařila na cca 200 g!). Trvá to asi 20 – 25 minut.

Odváženou dávku cukru zavařujeme na třikrát. Vsypeme část, necháme rozpustit. Stále mícháme. Jakmile směs mírně zahoustne, vsypeme další část, rozpustíme, necháme zahoustnout a opakujeme potřetí. Nakonec necháme zhoustnout více a zkusíme kápnout kapku marmelády na chladný talířek. Jestliže kapka nestéká a má tendenci želírovat, máme uvařeno.

Obvyklým způsobem naplníme sklenice, uzavřeme víčky a na pět minut necháme postaveny dnem vzhůru. Pak obrátíme a necháme úplně vychladnout.

Z 1 kg ovoce dostaneme přibližně 450 g marmelády. Tak dobrou a poctivou v žádném marketu nekoupíme :dance: .

Na fotce je zbytek marmelády (který se nevešel pod víčko) ve skleničce. Po 3 hodinách je tak tuhá, že položena na bok či postavena „na hlavu“ neteče :palec: . Dá se krájet nožem jako rosol.


Reklama

Nahlásit recept

  • 10.07.15 vloženo
  • 3179x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 2 h

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 250 g cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 10.07.15 16:13

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 11.07.15 07:35

@birkana Tomu rozumím, v takové situaci to je logické :kytka:
Když to jde, tak přidávám jablko nebo trošku rybízu, aby se šťáva nastavila, ale je jasné, že u jednodruhových to nejde, už by nebyly jednodruhové, takže v takových případech ano, na to jsou ty malé sáčky s želírfixem fajn :mavam:
Dnes se chystám na část rybízu, konečně dozrává i u nás, tak část na džem, část zamrazit a část „alá brusinky“ mám sice svůj recept (ten samý už tu také je), ale našla jsem zde ještě jeden, tak prubnu oba, rybízu je dost :D
Zbytek se sní za čerstva a když zbude, tak přidám do sirupu - ten ze zbytků bývá nejlepší :)
Teď jsem tu objevila zajímavý angreštový koláč, tak očima popobízím angrešt, aby rychleji zrál :mrgreen:

 
birkana
1663 příspěvků 11.07.15 07:08

@Zuzka1973, já přidávám do cukru želírfix pouze tehdy, když mám ovoce (šťávy) opravdu málo :,(. Pak tak dlouho neodpařuji.

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 10.07.15 19:04

:palec: dělám hodně druhů marmelád jen s obyčejným cukrem, bez želírovacího cukru a dokonce i rebarborovou… Děláme tak doma odjakživa, jasně, že jsem také želírovací přípravky vyzkoušela, ale ty želírovací cukry jsou na můj vkus šíleně drahé, když vezmu v úvahu, že jde jen o cukr s přidáním pektinu… (nečetla jsem tedy nikdy složení, ale logicky soudím, že jde jen o přidaný pektin).
Díky tomuto postupu jsou džemy a marmelády krásně tmavé :)
Kdo nebude hrrr a poctivě dodrží tvůj postup z receptu, tak se mu povede marmeláda z jakéhokoli ovoce i bez želífixu, mám to lety potvrzenoo :palec:

 
birkana
1663 příspěvků 10.07.15 18:23

@jolana, v první řadě musím odstranit zrníčka :lol:. S nimi by u nás marmeládu nikdo nejedl. :twisted:.

 
jolana
5064 příspěvků 10.07.15 17:11

Birkano, lepsie takto…tiez robim poctivo…neodstav­nujem, ovocie zasypem malym dielom cukru z celkovej davky, necham cez noc v chladnicke a potom varim ako ty+ pridam ku koncu za lyzicu citronovej stavy… :mavam:
PS : link na melasu z hrozna ale aj z ineho mozno…je to fantasticka vec, aj len tak, dat do misticky 2-3 PL melasa, do toho 1KL tahini a kusok chleba…

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz