Recept Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad Pro Děti Veg Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad

Úvod

K tomuto receptu a hlavně k jeho realizaci mne „donutila“ diskuse pod Džemem z rybízu.

Maliny obtížně želírují, to je známé. Avšak když odpařím ze šťávy dostatečné množství vody, marmeláda se podaří i s obyčejným cukrem :idea: .

Má to háček; je víc pracná, než ta „pětiminutová“ vařená s přidanou želírovací přísadou. A také ze stejného množství ovoce uvaříte daleko méně marmelády. Dostanete však dobrotu, která v sobě uchovává koncentrovanou chuť i vůni léta :kytka: .

Při vaření jsem pečlivě odměřovala a vážila. K získání malinové šťávy jsem použila odstředivku na ovoce; stejně by posloužil i pasírovací strojek.

Z 1 kg ovoce jsem dostala 500 g šťávy. Záleží však na tom, kde maliny rostou – ty ze suché lesní paseky budou mít určitě šťávy méně.

Postup

Z malin získáme šťávu pomocí odstředivky na ovoce nebo pasírovacího strojku, příp. lisováním.

Šťávu vlijeme do kastrolu a dáme vařit. Mícháme. Odpaříme tolik vody, abychom získali sirupovitě zahoustlou konzistenci. (Já jsem z původních 500 g odpařila na cca 200 g!). Trvá to asi 20 – 25 minut.

Odváženou dávku cukru zavařujeme na třikrát. Vsypeme část, necháme rozpustit. Stále mícháme. Jakmile směs mírně zahoustne, vsypeme další část, rozpustíme, necháme zahoustnout a opakujeme potřetí. Nakonec necháme zhoustnout více a zkusíme kápnout kapku marmelády na chladný talířek. Jestliže kapka nestéká a má tendenci želírovat, máme uvařeno.

Obvyklým způsobem naplníme sklenice, uzavřeme víčky a na pět minut necháme postaveny dnem vzhůru. Pak obrátíme a necháme úplně vychladnout.

Z 1 kg ovoce dostaneme přibližně 450 g marmelády. Tak dobrou a poctivou v žádném marketu nekoupíme :dance: .

Na fotce je zbytek marmelády (který se nevešel pod víčko) ve skleničce. Po 3 hodinách je tak tuhá, že položena na bok či postavena „na hlavu“ neteče :palec: . Dá se krájet nožem jako rosol.

Nahlásit recept

  • 10.07.15 vloženo
  • 5029x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 - 2 h

Ingredience

  • 1 kg malin
  • 250 g cukru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 10.07.15 16:13

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Malinová marmeláda bez přidaných želírujících přísad

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2272 příspěvků 11.07.15 07:35

@birkana Tomu rozumím, v takové situaci to je logické :kytka:
Když to jde, tak přidávám jablko nebo trošku rybízu, aby se šťáva nastavila, ale je jasné, že u jednodruhových to nejde, už by nebyly jednodruhové, takže v takových případech ano, na to jsou ty malé sáčky s želírfixem fajn :mavam:
Dnes se chystám na část rybízu, konečně dozrává i u nás, tak část na džem, část zamrazit a část „alá brusinky“ mám sice svůj recept (ten samý už tu také je), ale našla jsem zde ještě jeden, tak prubnu oba, rybízu je dost :D
Zbytek se sní za čerstva a když zbude, tak přidám do sirupu - ten ze zbytků bývá nejlepší :)
Teď jsem tu objevila zajímavý angreštový koláč, tak očima popobízím angrešt, aby rychleji zrál :mrgreen:

birkana
1682 příspěvků 11.07.15 07:08

@Zuzka1973, já přidávám do cukru želírfix pouze tehdy, když mám ovoce (šťávy) opravdu málo :,(. Pak tak dlouho neodpařuji.

Zuzka1973
2272 příspěvků 10.07.15 19:04

:palec: dělám hodně druhů marmelád jen s obyčejným cukrem, bez želírovacího cukru a dokonce i rebarborovou… Děláme tak doma odjakživa, jasně, že jsem také želírovací přípravky vyzkoušela, ale ty želírovací cukry jsou na můj vkus šíleně drahé, když vezmu v úvahu, že jde jen o cukr s přidáním pektinu… (nečetla jsem tedy nikdy složení, ale logicky soudím, že jde jen o přidaný pektin).
Díky tomuto postupu jsou džemy a marmelády krásně tmavé :)
Kdo nebude hrrr a poctivě dodrží tvůj postup z receptu, tak se mu povede marmeláda z jakéhokoli ovoce i bez želífixu, mám to lety potvrzenoo :palec:

birkana
1682 příspěvků 10.07.15 18:23

@jolana, v první řadě musím odstranit zrníčka :lol:. S nimi by u nás marmeládu nikdo nejedl. :twisted:.

jolana
5065 příspěvků 10.07.15 17:11

Birkano, lepsie takto…tiez robim poctivo…neodstav­nujem, ovocie zasypem malym dielom cukru z celkovej davky, necham cez noc v chladnicke a potom varim ako ty+ pridam ku koncu za lyzicu citronovej stavy… :mavam:
PS : link na melasu z hrozna ale aj z ineho mozno…je to fantasticka vec, aj len tak, dat do misticky 2-3 PL melasa, do toho 1KL tahini a kusok chleba…

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

http://varecha.pravda.sk/…-recept.html

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hermelín ve víně Hermelín ve víně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz