Recept Malenovická vepřová roláda

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Malenovická vepřová roláda

Úvod

Recept jsem vytvořil a po Malenovicích nazval na počest jarního srazu Labužníků, 27. – 29. května 2011. Kdo máte fotku prosím přiložte, já nefotil.
Zároveň přidávám recept i do naší grilovací kuchařky.

Postup

Petržel (pastinák) uvařte a udělejte z něj kaši. Mléko či máslo není třeba.
Houby nakrájejte na drobno a na oleji poduste. Sůl, víno ani kmín není třeba, ale fantazii se meze nekladou.
Maso si rozložte na stůl, na něj rozprostřete kaši, na ni houby, šunku a cibulku. Vše zarolujte a ovažte provázkem. (Díky Muso, zachránilas mně). Nebojte, neshoří, ze začátku ho bude chladit vlhkost masa a pak i kdyby shořel, maso už bude držet pohromadě samo. Pokud si chcete být jistojistí, namočte ho do vody.

A pak už to přijde na ne moc horký gril a pod poklicí grilujte. (V Malenovicích jsme to pekli v troubě, už se nám nějak nechtělo roztápět gril, a stejně by se to nevešlo).
Zbylou marinádu nalijte do kastrůlku a odpařte (nechte zhoustnout), tou se to na talíři polije.

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 30.05.11 vloženo
  • 10356x zobrazeno

Čas přípravy

  • přes noc marinování + grilování

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,25 – 1,5 kg vepřového, které rozřízněte a udělejte plát
  • 2 petržele (pastiňáky)
  • houby, celkem jedno jaké
  • šunka, uzené… vše na kostičky
  • jarní cibulka na drobno.
  • Schválně tady nepíšu množství, vše záleží na tom, jak velký plát masa budete mít, aby se to na něj vešlo.
  • Na marinádu:
  • 2/3 hrnku normální hořčice, (hrnek má 2,5 dl)
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1 dl octa octa
  • 1 dl vody
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku, utřené.
  • Všechno to smíchejte a maso dejte marinovat přes noc.

Doporučená příloha

  • bílé pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Malenovická vepřová roláda

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 12:12

Drobku, není větší krása, než v lese najít muchomůrky červené! v mechu, trávě…nádhera jako v pohádce!
To jim odpouštím i jejich lehkou jedovatost, protože není krásnější houby! :-D
:mrgreen:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.06.11 09:03

Jo masák, to je houbička na všechno. 8-)
Ještě existuje muchomůrka šedá, šedivka. Je až na barvu úplně stejná, chuť má poněkud horší, ale - nikdo ji nesbírá a tak je jí všude dost. ALE !!! Je skoro k nerozeznání od muchomůrek smrtelně jedovatých, kterým jsme jako čundráci říkali houba tchýňovka. No, k nerozeznání, má jeden podstatný rozdíl, tak výrazný, že nechápu jak se někdo může splést. Šedivka má, stejně jako masák sukničku rýhovanou, ta tchýňovka hladkou. Je to tak výrazné, že jsem je klidně sbíral mladé, nevyvinuté, s blánou, později sukní ještě přirostlou ke klobouku. Poodtrhl a podíval se. Jak vidno, jsem živý a poměrně zdravý. :lol:
Takže závěrečná rada: podívejte se muchomůrce na sukničku. Je-li svrchu rýhovaná, je to jedlé. Je-li hladká, nebo když chybí vůbec - nebrat!
Kamarád Milan zvaný Bidlo mně houby učil znát, a začal tím, že mně naučil bezpečně rozeznat čtyři - oprvadu jen čtyři smrtelné houby. Říkal, po těch jen nejedlých ti bude nejvýš blbě. A tak jsme do smaženice přidávali i jednu muchomůrku červenou, pro chuť. Mimochodem veverky je jedí, drogují na nich.

 
svato
1417 příspěvků 05.06.11 20:07

Drobku, ďakujem za tip, tieto king mushrooms občas človek stretne v lužných lesoch, ale doteraz som ich nevyskúšala, nabudúce majú smolu.
Muchotrávna červenkastá aj hríbniky sú výborné huby. :palec:

Příspěvek upraven 05.06.11 v 20:07

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 11:27

V tom případě doporučuji vyzkoušet hřib dutonohý - http://www.google.cz/search?…
To je úžasná houba!
Má sama o sobě takovou kořenitou chuť a smažená je naprosto vynikající. Kam se hrabou suché a nevýrazné bedly..!
:mrgreen:

 
bocianka
528 příspěvků 05.06.11 11:02

Drobečku, mýlíš se, nejlepší houba na světě je muchomůrka růžová neboli růžovka, nebo masák. Pravák je proti ní bez chuti. Ale to je na chuti každého. Jinak Ti závidím obchod zásobovaný houbami. U nás je žampion, dlouho nic, zase žampion a pak někde na ocasu hlíva ústřišná. Občas se objeví nějaké houby v nálevu. Sušené jsem v obchodě neviděla straaaašně dlouho. Ještě že můžu jít do lesa a houby si nasbírat. Zítra bude dělat Malenovickou roládu, už se moc těším. :-P

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.11 10:36

Svato, to UŽ jsem pochopil správně, což o to. Loni jsme houby našli o deštivém víkendu. Ale co dělat když od konce května do září nespadne ani kapka? :roll:
Pokud jde o houby, já stále vzpomínám jak krásně voní les po dešti, rád jsem se v něm coural i když hub třeba moc nebylo. A když jsme jeli s kamarády vandrem na boudu na Brdech, vozili jsme sebou jen máslo, vejce, sůl, kmín a chleba. Ostatní dodal les. Bože kde ty časy mládí jsou. :-(
Naštěstí je k dostání obrovský výběr hub i v obchodech, a to i bedly a, king mushroom, které jsem jinak v životě neviděl, ( http://en.wikipedia.org/…otus_eryngii) a je to snad nejlepší houba samozřejmě hned po praváku. 8-)

 
svato
1417 příspěvků 04.06.11 11:42

Drobku, tým UŽ myslím, keď spadne posledná dažďová kvapka. :think:
Iva, Jaga, Pavel, čo sme mali robiť, keď nebolo kam ísť, mrzí ma to dodnes, ale čakať pri ceste (podľa plánu tak 2,5 hodiny) tiež nebolo to pravé orechové. :-x
Dúfam, že nabudúce to vyjde lepšie.

Příspěvek upraven 04.06.11 v 11:45

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.06.11 09:06

Tam u nás už je strašidelné sucho, nerostou ani prašivky. Jistě, mohli bychom zajet víc do hor a doufat… ale to ty houby zatraceně prodraží :twisted:

 
svato
1417 příspěvků 03.06.11 19:51

drobečku môj zlatý, v piesku rastú huby úplne senzačne, ale musíš na ne ísť UŽ

 
Alis
2617 příspěvků 03.06.11 19:29

Drobku, ode mne máš pět hvězdiček a další navrch, byla skvělá :-)

 
Anitta
521 příspěvků 02.06.11 18:34

Drobku v high altitude v Rockies, take v lete malo prsi, jde tak o 1-2 tydny v srpnu a ne kazdy rok :mrgreen: ale kdyz se to chyti, tak to stoji zato :-D

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.06.11 15:49

Anitto, ono dost áleží kde jste. Já píšu o Idahu, kde nám od konce května do konce září proší jen vyjímečně. Navíc písčitá půda v lesích vodu neudrží. Poprvé po dvaceti pěti letech jsme loni na memorial day nešli šest modráků. Věřím, že jinde mohou být. Třeba na východě. I v Oreganu a Washingtonu, tam někdy neprší. Jeden si zkrátka nevybere. :-D

 
Anitta
521 příspěvků 31.05.11 19:40

Drobku kecáš..... v Americku, že houby nerostou? :-? Loni jsme nasbírali 3 koše praváků :wink:

 
JanP
141 příspěvků 31.05.11 17:37

Zdravím anickav!
Ano.
Ak sa pokúšam nejakú mäsovú roládu upiecť, tiež ju yamotám do pečiacej fólie alebo papiera. Osvedčili sa mi aj vrecká na pečenie. Používam ich takto.
Obyčajne rozličné nie príliš vzhľadné mäsové kúsky z bravčového (vepřové) naukladám do vrecka na pečenie (je to také dosť rozmerné organtínové (clofánové) vrecko. Prisypem podľa oka soľ, koreniny, papriku. Všetko vo vrecku premasírujem a dobre premiešam. Uzavriem a nechám v chladničke odpočinúť do druhého dňa.
Potom už len rozpálim rúru a vložím zapekať. Kontrolujem stav. Keď si myslím, že je hotovo, vrecko vyberiem a rozstrihnem na miske šťavu možno použiť na omáčku alebo ňou len tak poliať prílohu. S Kapustou a knedľou tomu hovorím moravské vrabce.
Tento postup zaručuje, že mäso v trúbe nevyschne a pri tom sa na ňom vytvorí jemná kôrka. Tiež má výhodu, že nezašpiním pri ňom veľa riadu. :-)

Příspěvek upraven 31.05.11 v 17:39

 
anickav
2904 příspěvků 31.05.11 15:12

JanP, ja všetky mäsové rolády rolujem a pečiem v pečiacom papieri. Ku koncu pečenia rozstrihnem a dopečiem, aby mäso chytilo farbu.
Zaujímavé, že do Malenovíc dorazili zahraniční účastníci (Amerika a Bratislava) ako prví. Opustila som zraz skôr, ako som uvidela dobroty…možno je to aj dobré, inak by som tam sedela a dojedala doteraz!

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 31.05.11 08:23

JanP, jasně že to musí být houby poměrně jedlé :lol: , o nich je řeč. Víš, v Americku sbíráme houby jen v supermarketu. U nás je půda písčitá a vodu neudrží, krom toho od června do konce září zaprší jen opravdu vzácně. Proto ten obchod.
A ještě, já kuchařky považuju hlavně za zajímavé čtení a inspiraci. U pečení je to jiné, tam se musí po lekárnicku. Ale vaření, to je jiná. Jaképak tam dám dnes koření z toho co zrovna mám doma? :think: :think:

 
JanP
141 příspěvků 31.05.11 06:40

Dobre ráno priatelia.
Labužníku Drobku, píšeš: houby, celkem jedno jaké…
Ja si myslím, že až tak jedno to nie je. Predovšetkým by mali byť jedlé, myslím si. Mám teraz na mysli kuchynsky doporučované huby.
Hmmm taká muchotrávka a jej príbuzné sú vraj tiež jedlé ale „pouze jednou“. Tí čo sa vrátili zo záhrobia zdobeného jedovatými hubami tvrdia, že muchotrávka zelená je chutná huba a neváhali by položiť život znova.
Toľko bolo žartu. :-)
Inak, šikovný recept. Netvrdím, že ho budem robiť presne, ale variáciu naň iste čoskoro urobím. Čo sa týka preväzovania roládky provázkom, to je bezpečné. Trochu by som zaváhal ak by sa to grilovalo.
Roládky z kuracieho alebo morčacieho (krútího, nie z morského prasiatka :-D ) zvyknem pripravovať v naparovacom hrnci tak, že ich zaviniem do potravinárskej fólie a zatočím. Nepreväzujem niťou ani špagátom.

Len tak mimo súťaž. Viete, že vedci vyzráli aj na muchotrávky? Jed muscalín totiž pri teplote cca -30 °C kyštalizuje a pri rýchlom zohriatí sublimuje, t.j. už neprechádza kvapalným stavom a uniká priamo ako para..... Dobrú chuť!
:-) Pripadá mi to ako bezpečný sex… :mrgreen:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.05.11 21:37

svato, a co máme říkat my s Pavlem a Jagou, když jsme nejen neochutnali, ale ani neviděli přípravu. A co je úplně nejhorší, než jsme slezli z hory, byli jste všichni fuč. Ani jsme se rerozloučili… :cry:

 
blanca.xy
647 příspěvků 30.05.11 21:09

Drobku, přidala jsem ti pár fotek, byla výborná, podařilo se mi ochutnat jeden kousíček :-D

 
svato
1417 příspěvků 30.05.11 19:06

Trhnite si, potvory, ja som sa k nej nedostala a musím si ju urobiť sama. :-x

 
noskovice
1322 příspěvků 30.05.11 18:02

Drobku, já o té roládě básním ještě dnes. Byla opravdu fantastická. Už se těším, až si ji udělám. Díky za recept a doufám, že se sejdeme ještě v Praze, než se zase „rozprchneme“ do světa. :wink:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Hruškový koláč Hruškový koláč
Mrkvový salát Mrkvový salát
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz