Recept Malé "botičky" z Řecka - Melitzanes Papoutsákia

babi Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Omýt lilky a odříznout jejich stopky. Na pánvi naprudko rozehřát olej a osmažit na něm na všech stranách lilky. Nechat je zchladnout a potom odříznout 1/3 lilků podélce. Lžicí vydlábat dužinu, ale nachat asi 1 cm silné stěny. Předehřát troubu na 225°C. Připravit nádivku. Na olivovém oleji osmažit cibuli a mleté maso. Přidat dužinu z lilků, rajčatové pyré, a rajčata a vše podusit asi 5 minut. Dovnitř zamíchat petrželku, strouhanku a polovinu sýra. Vydlabané lilky poskládat na vymaštěný plech s okrajem a naplnit je náplní. V kastrolku rozpustit máslo, přidat mouku a zasmažit ji. Postupně a pomalu za stálého míchání přidávat mléko. Nachat vše zhoustnout asi po 5 minut, přidat citron, oříšek, sůl a pepř. Omáčku nechat zchladnout, zamíchat do ni vejce a zbytek sýra. Nalít na naplněné lilky a ty péct asi 50 minut. Pokrm podávat na zeleminou ozdobených talířích a s čerstvě upečeným chlebem. °°° Kefalotíri sýr z ovčího mléka je tvrdý, světle zlatavý sýt s štiplavou chutí a pikantní vůní. Připomíná italský Pecorino Romano sýr. Používá se nastrouhaný na povrch pokrmů.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 24.11.06 vloženo
  • 4737x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 střední lilky
  • olivový olej na smažení
  • 2 cibule na jemno posekané
  • 300 g mletého jehněčího, nebo hovězího
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 2 - 3 velká rajčata, oloupaná a na kostičky posekaná
  • 1 kytička plocholisté petrželky (nebo mladé kudrnky) na jemno posekané
  • 2 lžíce strouhanky
  • 100 g Kefalotíri sýru°°°, nastrouhaného
  • 40 g másla
  • 2 lžíce mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
  • 1 trochu našlehané vejce
  • sůl a čerstvě pomletý pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Malé "botičky" z Řecka - Melitzanes Papoutsákia

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Malé "botičky" z Řecka - Melitzanes Papoutsákia

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malé ¨botičky¨ z Řecka - marianne,

díky za přečtení receptu a opravu názvu, který jsem již provedla ;o) Malé lilky nenechávám ¨potit¨, jenom ty velké. Opékám je vcelku, protože tak nasáknou méně oleje, ale je možné ¨botičky¨ přiklopit odříznutou vrchní 1/3 lilku. Je ovšem hezké vidět náplň, takže kdo jak rád. Mimo jiné pokrm mně, tak jako Tobě, opravdu chutná. Jsem vděčna za Tvoje komentáře!

Přeji Ti zdárný začátek nového týdne!

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Malé papučky z Řecka - Melitzanes Papoutsákia.

Babi, moje oblíbené jídlo, mám podobný recept. Osvědčilo se mii lilky nejdříve podélně rozříznout (užší část může posloužit jako „víčko“ na přikrytí nádivky), posolit, v sítu nechat „vypotit“ hořkou tekutinu a teprve potom osmažit lilky ze všech stran na oleji. Název Paputsakia v překladu znamená botičky.

Děkuji a hezký den.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cibulačka Cibulačka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz