Recept Makový meruňkový koláč

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Makový meruňkový koláč

Postup

Připravíme kynuté těsto podle jakéhokoli zažitého způsobu či inspirovaného tímto serverem. Během kynutí těsta omyjeme meruňky, přelijeme je vroucí vodou, necháme okapat a oloupeme. Plody rozpůlíme a odpeckujeme. Zmrazené meruňky rozmrazíme. Dobře vykynuté těsto prohněteme na pomoučené pracovní ploše a vyválíme na vymazaný plech. Znovu necháme 10 minut kynout. Na drobenku prohněteme máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a moukou. Na makovou hmotu smícháme mák s cukrem a přelijeme vroucím mlékem. Za stálého míchání znovu přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Smícháme makovou hmotu s tvarohem, smetanou, žloutky, cukrem, mandlovým olejem a vanilkovou omáčkou v prášku. Z bílků, do kterých jsme přidali špetku soli, ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme. Makovou tvarohovou hmotu rozetřeme na kynuté těsto a uhladíme. Obložíme rozpůlenými meruňkami a posypeme drobenkou. pečeme asi 40-45 minut v elektrické troubě předehřáté na 180° C, horkovzdušné na cca 160° C a v plynové na stupni 2. *Poznámka - Jak správně vyválet těsto na plechu:* Plech na pečení můžeme buď vyložit papírem na pečení nebo vymazat máslem či margarinem, a to i v případě, že v receptu je uvedeno jinak. Kynuté těsto můžeme vyválet přímo na plechu. Na okrajích pak prsty vytlačíme zvýšený okraj, teprve pak těsto obložíme a upečeme. Třené těsto rozetřeme ihned na připravený plech. Nejlepší je použít dlouhý nůž s rovným ostřím. Pokud se těsto nedopatřením dostane na okraj plechu, ihned je setřeme, jinak se při pečení připálí a špatně se odstraňuje. Také křehké těsto nebo listové těsto můžeme vyválet přímo na plechu, nebo na papíru na pečení, se kterým ho pak přímo přendáme na plech. V každém případě těsto několikrát propíchneme vidličkou, aby zůstalo při pečení krásně ploché. *Koláč obsahuje asi 221 g bílkovin, 192 g tuku, 907 g sacharidů = 6 441 kcal = 26 962 kJ.* Čerpáno z tajných zdrojů.

Recept je z kategorií: Ovocné moučníky

Nahlásit recept

  • 01.09.04 vloženo
  • 8287x zobrazeno

Ingredience

  • Na 1 plech (32x38 cm) potřebujeme:
  • *Na těsto:*
  • 375 g pšeničné mouky
  • 20 g droždí
  • 190 ml mléka
  • 45 g cukru
  • 45 g másla
  • špetka soli;
  • *Na oblohu:*
  • 750 g čerstvých nebo zmrazených meruněk
  • 125 ml mléka
  • 125 g mletého máku
  • 50 g cukru
  • 750 g nízkotučného tvarohu
  • 100 g smetany
  • 2 vejce
  • 75 g cukru
  • 4 kapky hořkého mandlového oleje
  • 1 sáček vanilkové omáčky v prášku
  • špetka soli;
  • *Na drobenku:*
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 150 g mouky;
  • *Kromě toho:*
  • mouka na vypracování těsta
  • tuk na vymazání plechu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Makový meruňkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Mrkvový salát Mrkvový salát
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz