Recept Maková štola

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Trochu jiná vánoční štola

Postup

Kynuté těsto si každý může připravit tak, jak je zvyklý. Já dělám bez kvásku. Do mísy dáme prosátou mouku, kvasnice rozpustíme v mléce a nalijeme na těsto. Přidáme máslo, žloutky, cukr a vanilkový cukr, sůl a kardamom a uhnětem jemné těsto. Necháme alespoň půl hodiny vykynout.
Troubu rozehřejeme na 180°C.
Pomerančovou kůru, ořechy, mák a rum smícháme v míse a zapracujeme na pomoučněné pracovní ploše do vykynutého těsta. Kdo chce může přidat 1 čl skořice. Uděláme štolu, kdo má formu na štolu, vymaže jí máslem a dá těsto do formy a formu položí na pečícím papírem vyložený plech. Pečeme asi 1 hodinu. Po upečení potřeme štolu rozpuštěným máslem a hodně pocukrujeme. Necháme vychladnout a zabalíme do folie. Štola by měla vydržet díky přidání kardamomu několik týdnů. U nás tak dlouho nevydržela.

Dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Vánočky


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.12.16 vloženo
  • 608x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 100 ml vlažného mléka
  • 42 g kvasnic
  • 150 g měkkého másla
  • 75 g práškového cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • špetka kardamomu
  • vanilkový cukr
  • 1 cl rumu
  • 140 g kandované pomerančové kůry
  • 100 g máku
  • 50 g vlašských ořechů, hrubě posekaných
  • 100 g másla na potření
  • práškový cukr na posypání

Doporučená příloha

  • káva, čaj

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maková štola

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
lydia
1225 příspěvků 14.12.16 14:28

Ejo, já používám mák mletý, protože málo kdy dostanu koupit mák nemletý. Vzpomínám si, že Casino u nějakého makového koláče psal, že je lepší z nemletého máku. Já nevím, nemám vyzkoušené. Štola nám velice chutnala, dokonce i manžel pochválil! Ta kombinace je opravdu dobrá. Maková kolečka jsem sem taky někdy přidala, s Lemon curdem musí být výborná, já ráda používám marmeládu, vlastně želé z dřínu obecného. Ale to si kupuji.Tato specialita se dělá někde dál od nás, ale mám kamarádku, která mi ji někdy přiveze.
Casino, i bez vás :lol: :mavam: a mák mám taky ráda, možná proto, že chutná tak, jak Vám to přijde :lol: :lol:

 
casino
4448 příspěvků 13.12.16 21:24

@Eja
hihi, @lydia z nás bude mít druhé vánoce :mrgreen: nebo újmu na zdraví :kytka:

No, mák je nedoceněná ingredience, jak by neřekl Milošek :)
Já z něj, ne že z Miloška, dělám makronky, tedy korpusy i náplň :palec:
MAKRONKY řikajó:„Týýý maku! Ty chutnajó jak hašiš“ 8o
Nevím, mně to přijde jako marihuana 8)

 
Eja
3700 příspěvků 13.12.16 12:03

Mák mletý či nemletý - tipla bych nemletý, ale můžu se mýlit.
Kombinace pomerančové kůry s mákem a ořechy :potlesk:

Edit
Letos jsem zkusila jako novinku kolečka z těsta hodně podobného lineckému, v těstě nemletý mák, slepováno lemon curdem. Výtečná kombinace.

Příspěvek upraven 13.12.16 v 12:06

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz