Recept Maková mramorová bábovka s polevou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maková mramorová bábovka s polevou

Postup

Mák jemně umeleme. Přivedeme k varu 200 ml mléka a přisypeme do něj mák (můžeme přisladit 2 lžícemi moučkového cukru). Zamícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 10-15 minut pařit. Mouku smícháme se škrobovou moučkou a s práškem do pečiva. Máslo s krupicovým cukrem utřeme do pěny. Potom zašleháme vejce jedno po druhém a vmícháme citronovou kůru a sůl. Nakonec přidáme mouku se zbylým mlékem a vypracujeme těsto. Formu na bábovku (obsah asi 2 1/2 l) dobře vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Nalijeme do ní 2/3 těsta. Zbylé těsto smícháme s makovou směsí a dolijeme ho do formy. Obě těsta vidličkou spirálovitě promícháme a povrch uhladíme. Bábovku pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 150 °C přibližně 60-70 minut. Potom ji vyjmeme a necháme asi 5 minut odpočinout. Opatrně ji vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme zcela vychladnout. Moučkový cukr prosejeme a přilijeme k němu citronovou šťávu. Vyšleháme na hladkou polevu, kterou bábovku ihned potřeme a dobře uhladíme. Necháme ztuhnout. Potom bábovku nakrájíme a podáváme. *Poznámka:* jak správně "mramorovat"? Smíchejte pouze 1/3 těsta s kakaem, mákem nebo jinými tmavými přísadami. Tak bude hotový moučník vypadat velmi pěkně. Do formy dejte nejdříve trochu světlého těsta a na něj teprve rozdělte po částech světlé a tmavé těsto. Aby se vrstvy dobře spojily, těsto spirálovitě promíchejte vidličkou. P.S. Od mojí babičky jsem se naučila mramorovat zcela jinak a též to funguje, kakao rozmíchávám v troše vlažné vody a smíchám ho s částí těsta, někdy dělám tuto část zcela tmavou, někdy pouze mramorovanou podle toho, jak pečlivě směs promíchám. Díky vodě je tato část těsta podstatně těžší, než nadýchaná světlá část, kterou mám již ve formě a tudíž, když tmavé těsto liji na světlé, krásně projde světlým povrchem a namramoruje se zcela samo. :-)

Recept je z kategorií: Bábovky

Nahlásit recept

  • 07.10.04 vloženo
  • 12258x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 75 minut

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 175-200 g máku
  • 325 ml mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 4 vejce
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 KL strouhané citronové kůry
  • špetka soli
  • 375 g polohrubé mouky
  • 75 g škrobové moučky (kukuřičného škrobu)
  • 1 prášek do pečiva;
  • Na polevu:
  • 175 g moučkového cukru
  • 4 PL citronové šťávy
  • tuk a strouhanka na formu.

Doporučená příloha

  • nápoj dle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Maková mramorová bábovka s polevou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Maková mramorová bábovka s polevou

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

muselo by to být třeba z křehkého těsta, váleček, po jedné délce špičatý, naproti tvar prdelky, takže jedno dloooouhé srdce a položit ho doprostřed tak aby při vyklopení bábovky nebylo vzhůru nohama, co ty na to ?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

a jak ten pruh udělat, vždyť průřez srdce je vlastně jen rovná čára, ne,..nebo prostorově možná jakýsi lichoběžník..zaoblený..nebo co to je?…máš čas,..že bychom vlezly na chat?

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Pendo dík, to je ono s tím Outlookem, je to blbec, když jsem posílala mejlíka Sněhurce ze seznamu tak mi to šlo. Naštudujeme to a naučíme se to.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

teď mě něco napadlo, asi to tak nepůjde, ale co tam doprostřed dokola položit vymodelovaný pruh ve tvaru srdce na průřezu, to by pak při každém nakrojení tam to srdíčko bylo

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

maila? zatím nedorazil, ale jestli používáš Outlook Express, možná je to tím, že jsi klikla na „odeslat“ pouze jednou při dopsání mailu, protože pokud nemáš nastavené samočinné odesílání pošty, musíš ještě jednou kliknout na odeslat nahoře v panelu nástrojů, to poznáš, až vypneš mailovou poštu, protože pokud není mail odeslán, napíše Ti to, že schránka obsahuje neodeslané zprávy a optá se tě to, zda je chceš nyní odeslat…neboj, naučíš se naprosto všechno :-)

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Pendi, to jsem zvědavá jak to dopadne, tím vytažením by se to těsto mělo posunout, ale nevím, jak by to dopadlo ve skutečnosti, protože se s tím těstem určitě při pečení něco bude dít. Posílala jsem ti mejla, jestli jsi ho nedostala tak to fakt ještě neumím.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

vali, to zní zajímavě…a to bys tam ty špejle nechala anebo jen použila před pečením na to vytažení toho srdíčka?…to musím vyzkoušet, to zní fakt zajímavě, v pátek přijede syn z intru, tak to zítra prubnu a dám vědět…a jestli se to povede, pošlu fotku průřezu, tu mi skener udělá, protože digitální fotoaparát nevlastním…

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Pendo, já bych to udělala tak, že bych nalila do poloviny světlé těsto, bábovka má žebra a tak bych do každého zapíchla šlejli, myslím naprostředku těsta kolem špejle dala bobek hnědého těsta, dolila světlým a potom bych ty špejle vytahala a mohlo by se tam něco vytvořit, to je však jen moje představivost, co to udělá při pečení nevím, taky by se musela krájet v určitých místech, myslím si, že je to složité, možná je to fígl docela jednoduchý, ale jaký? Třeba to bude někdo vědět, necháme se překvapit.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

ano, vali je, je to dokonce i v tom receptu popsané, akorát používají nůž místo špejle…mne by spíš zajímala ta srdíčka v bábovce…našla jsem na netu jen mramorovaný obličej v bábovce, ale protože je to v angličtině, musím si na to dát nějaký čas, abych to přeložila a zjistila, zda je tam popsán postup, jak ten „ksichtík“ udělat…kdo o takovém mramorování něco víte, pochlubte se, prosím…byla by to bezva buchta pro děti, přítele..kohokoli…děkuji

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

tak jsem znovu prohlédla ten obrázek a ta srdíčka se udělají jednoduše, když se špejlí projede celou řadou hnědých koleček. Asi to tak bude.

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Pendo- dík za ta srdíčka, je to opravdu moc hezké, asi se to dělá špejlí, nahoře čárka ze světlého do tmavého kakaového kolečka a dole zase z tmavého do s
větlého a je špička srdíčka… je to tak? Takhle by se dalo zdobit i na piškotu na plechu.

rosnicka
262 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Jedna moje známá dělala srdíčkovou bábovku, ale nechtěla prozradit, jak ta srdíčka v bábovce dělá. Nicméně to na plátcích bábovky vypadalo vážně super, nevíte někdo, jak se to dělá? Díky

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

pampeliščina srdíčková buchta je opravdu nádherná *

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

mramorovaný moučník od Pampelišky…je určen pro silikonovou formu, ale myslím si, že vůbec nezáleží na tom, v jaké formě se upeče…tak přeji dobrou chuť

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

vali, souhlasím…nebo se můžeš mrknout na další mnou napsaný recept, který je též mramorovaný, ten by se dal zase ingrediencemi zvýšit, ale je dost i tak drahý, je tam 7 vajec…ale víš co, je tady někde na labužníku mramorovaná buchta od pampelišky, která vypadá krásně, protože to mramorování dělá srdíčka a ta je na plech..pošlu Ti odkaz .-)

Vali
1326 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Maková mramorová bábovka s polevou

Pendo, pěkná, brzy ji vyzkouším, máme mák rádi. Možná by bylo zajímavé přiměřeně upravit ingredience a udělat to jako řezy na plech s tím promícháním by to vypadalo hezky, pod tu polevu bych dala trochu marmelády. Totiž, když je to jen bábovka a zvlášť když je dobrá, tak dlouho nevydrží, ten plech už by byl zajímavější, co ty na to?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz