Recept Maková kolečka
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Mouku smícháme s cukrem, máslem a mákem. Uhněteme těsto, zabalíme do folie a necháme asi 15 min odpočinout. Potom si uděláme dva asi 2 cm silné válečky a ukrajujeme jako salám kolečka. Pokládáme na pečicím papírem vyložený plech. Pečeme v předehřáté troubě 10 - 12 minut při 180 °C. Placičky můžeme namazat čokoládovou nebo jinou polevou. Kdo chce může lepit s marmeládou. Kdo chce, může vykrajovat jakékoliv formy. Mouku používám universální, je to jemná polohrubá mouka. Přeji dobrou chuť
Recept je z kategorií: Cukroví
- 03.12.07 vloženo
- 9814x zobrazeno
Ingredience
- 280 g mouky
- 180 g másla
- 80 g mletého máku
- 90 g mletého cukru
- 1 vejce
Doporučená příloha
káva, čaj a příjemná společnost
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku21.12.15 18:58
Opět mísa kroužků z toho těsta - patří k nejoblíbenějšímu cukroví u nás.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkům19.12.12 14:18
Já z tohoto těsta dělám již několik let makové kroužky
Obalené jen tak, v moučkovém cukru, jsou vynikající…
A můj muž si je oblíbil natolik, že bez těchto kroužků by asi neměl ty
pravé Vánoce
Diskuse k receptu Maková kolečka
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Maková kolečka
@Zuzka1973 @birkana musím se přiznat, že jsem zatím nikdy bílý mák nepoužila, možná proto, že jsem žila v oblastech, kde není žádný, takže jsem si vždycky nakoupila zásoby mletého, ale teď jsem si koupila (ve sběrných surovinách
) starý mlýnek a půjdu do toho. Díky za tipy.
Hezké svátky!
@birkana díky za ten tip s bílým mákem do štrůdlu - s jablky musí být opravdu výborný, vyzkouším při nejbližší příležitosti
@Zuzka1973 jdu cestou opačnou - tedy co se týče druhu máku
. Dnes používám (a pěstuji) jen bílé
odrůdy máku. Oblíbila jsem si jej pro jeho oříškovou chuť. Když se
neurodí ořechy, přidávám ten mák (umletý) do těsta půl na půl
s ořechy. Chuťově téměř stejné - nezasvěcený degustátor nerozliší
.
Výborný je ten bílý mák i do jablkového štrůdlu; také pomletý. Prosypat s ním jablka, dostane to pak lahodnější, jemnější chuť.
@Ala_V - je to dobré jak ve verzi popisované autorkou, tak i v podobě kroužků


Já ze začátku dávala mák bílý a mletý, ale postupem času jej již dávám tmavý a půl na půl mletý + nemletý
Přeji krásné Vánoce
Toto mám fakt chuť vyzkoušet, mák v našem cukroví chybí. Díky za inspiraci.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Mischko, děkuji za milý komentář. Právě z toho důvodu, který uvádíš jsem tento recept dala na labužníka. Letos jsem se rozhodla nepéct tradičně vyzkoušené cukroví, ale nové. Mezi ně patří i tato kolečka a makové pusinky. Recept na kolečka jsem upravila, zapoměla jsem při vkládání receptu na vejce. Omlouvám se. S těstem se velmi dobře pracovalo. Slepila jsem povidly, polila čokoládovou polevou, mám raději hořkou čokoládu než bílou. Nevím, zda se do vánoc uleží:). Dělala jsem jenom z tého dávky. Našla jsem ještě jeden recept s mákem, který hned dnes vyzkouším. Ten doporučuje bílou polevu, tak vyzkouším.
38 příspěvků 25.1.09 03:43
Před pár dny jsem zkoušela podobné cukroví, ale suroviny v tomto poměru: 125 g mletého máku, 125 g cukru moučky, 150 g másla a 150 g polohrubé mouky. Těsto je z tohoto poměru hodně drobivé, po vychladnutí se to sice trošku zlepšilo, ale vyvalovat šlo stejně dost špatně. Výborné je slepit vykrájené upečené tvary hodně pikantní nebo kyselejší marmeládou (smíchanou s rumem), případně přidat do těsta citrónovou kůru. Nakonec jsem je ještě pocákala bílou čokoládovou polevou. Tohle cukroví doporučuju všem, kdo uvítají ve svém vánočně-pečivovém repertoáru netradiční novinky:)