Recept Maklouba - rýže s lilkem a kuřetem

Africká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maklouba - rýže s lilkem a kuřetem

Úvod

Těžko říct, jestli je to jídlo palestinské, libanonské nebo marocké, každopádně tohle je moje vlastní varianta klasického blízkovýchodního receptu. Použít můžete i jehněčí maso.

Postup

Lilky nakrájíme podélně na centimetrové plátky, prosolíme hrubou solí a necháme v cedníku vypotit.

V hrnci na malé trošce oleje mezitím opečeme osolené a opepřené kuřecí maso, přidáme cibuli a česnek, pokrájené na plátky a orestujeme. Přisypeme koření, znovu orestujeme a zalijeme vodou tak na prst nad maso. Jedno z rajčat nakrájíme na čtvrtky a přidáme k masu. Vaříme asi hodinu a půl. Maso vyjmeme na talíř a vývar přecedíme. Maso obereme z kostí a natrháme na kousky.

Rýži propláchneme, zalijeme vývarem z masa a uvaříme doměkka. Necháme stranou.

Lilky osušíme a osmažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatova, papírovými utěrkami odsajeme přebytečný tuk. Zbylá rajčata nakrájíme na plátky.

Troubu zahřejeme na 200 °C.

Dno rozevírací dortové formy o průměru 24 cm pokryjeme plátky lilku, překryjeme vrstvou rýže, na rýži rozprostřeme maso, zase rýži, rajčata, rýži a vršek zakryjeme plátky lilku. Pečeme 40 minut.

Podáváme se studenou jogurtovou omáčkou - všechny přísady na omáčku prostě smícháme, koláč svrchu posypeme směsí opražených suchých plodů.

Nahlásit recept

  • 28.11.14 vloženo
  • 2423x zobrazeno

Ingredience

  • 2 větší lilky
  • 4 horní kuřecí stehna bez kůže
  • 3 velká rajčata
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 kávová lžička kurkumy
  • 1/2 kávové lžičky ras-el-hanout
  • 1/2 kávové lžičky mleté papriky a drceného kmína
  • špetka mletého kardamomu
  • sůl, pepř
  • olej
  • opražené mandle, pistácie, pinie na ozdobu
  • 2 hrnky rýže
  • Na omáčku:
  • 1 bílý jogurt
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř, lžíce koriandrových lístků

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hippolyta 28.11.14 23:33

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Maklouba - rýže s lilkem a kuřetem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
 
hippolyta
394 příspěvků 29.11.14 21:52

:- )). Ale že ten vývar s kořením a z opečeného masa je fajn?

 
Eja
3831 příspěvků 29.11.14 12:42
tak nevím

Asi to bude moc dobré, ale dělala jsem si pro sebe jednoporcovku z jednoho stehna a skončila jsem ve fázi hotového nepřecezeného vývaru a obraného masa. Pak jsem nějak dostala hlad :mrgreen:. S trochou nudlí to bylo :potlesk:
Sorry za zneužití receptu :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz