Recept Makdous - nakládaný plněný lilek Veg

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Makdous - nakládaný plněný lilek

Úvod

Minulý týden v tržnici jsem konečně narazila na malinké lilky. Musela jsem je koupit, protože byly jednak roztomilé a za druhé už dlouho chci zkusit tenhle libanonský recept. Bylo to trochu pracné a zdlouhavé, ale zato výsledek je moc dobrý. Jen to bohužel není moc fotogenické jídlo :- )

Postup

Suroviny na náplň smícháme v misce, překryjeme fólií a uložíme do lednice.

Lilečky omyjeme, vložíme je do vroucí vody a necháme vařit asi 7 až 10 minut. Poté je dáme do cedníku, opláchneme studenou vodou a uřízneme jim konečky. Seříznutou plochu posolíme a necháme je hodinu odpočinout.

Znovu osolíme a srovnáme je na mísu, kterou nakloníme (aby z lilků vyteklo co nejvíce vody) a necháme tak přes noc.

Ráno každý lilek nařízneme podélně, naplníme připravenou směsí a zavážeme, aby se neotvíral. Naplněné lilky narovnáme do sklenice, každou vrstvu posolíme. Sklenici přikryjeme gázou nebo plátnem a necháme tak 24 hodin. Druhý den sklenici zavřeme, překlopíme dnem vzhůru a necháme zase 24 hodin.

Třetí den slijeme tekutinu, zalijeme olivovým olejem a necháme tři dny rozležet. Pak umístíme do lednice.

Ufff. Pracné. Ale dobré.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 09.10.11 vloženo
  • 4867x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg malých lilků

Náplň:

  • 2 velké červené papriky nebo kapie, nakrájené na úplně drobné kousky
  • 1 kávová lžička harissy (nebo jiné pálivé pasty)
  • 12 stroužků česneku, nasekaných najemno (ne rozmačkaných!)
  • 1,5 PL soli
  • 120 g hrubě drcených vlašských ořechů

Doporučená příloha

  • arabský chléb, tabouleh

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Makdous - nakládaný plněný lilek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
svato
1415 příspěvků 09.10.11 23:00

strašne dlho som sa chystala a kde nič tu nič (skutek utek), až to urobila svatka - podľa Jolany - a bolo to super de luxe :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 09.10.11 17:46

Zebulon, pustit sa do lilku na nakladanie je na potlesk :potlesk:z vlastnej skusenosti–lilkum len rukou strhnut tie zelene ciapocky tak aby sa lielk neposkodil a dat ich varit do vriacej vody, pokial nie su na dotyk pruzne..ked stlacim vznikne jamka a vrati sa spat.Vyberu sa do chladnej vody, ochladia, ocedia, narezu pozdlzne jednym rezom, naplnia osolenou plnkou, poukladaju do flase tesne jeden vedla druheho rezom hore , utesnit palickami drevenymi do kriza, prevratit hore dnom a naklonit od vecera do rana tak aby stava odtekala..potom zaliat olejom a nechas prekvasit.

Male baklazany nie su druh ale posledny zber na poliach..a zberaju sa prave od sviatku kriza 21 .9 do 15.10 zvacsa..na nakladanie su dobre tie ktore ked baklazan zlomite a ochutnate je sladky a necerna..

Pekny vecer a dobru chut :) u nas mame radi plnku cesnak + orechy + feferonka

Příspěvek upraven 10.10.11 v 00:02

 
ivan14
66 příspěvků 09.10.11 16:40

No, tak to zkusím (ale až příští rok), protože lilky si pěstuju sám, a jednak nejsme teplá krajina, druhak hnojím zcela „eko“ (protože na strojená hnojiva nemám), a tak mi to nikdy moc nevyroste. Proti supermarketovým gigantům mám právě takové malušky, které by se na tenhle recept hodily. :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz