Recept Mahi-mahi v zázvorové glazuře

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Úvod

Tenhle recept jsem vymyslela po tom, co jsem podobně připravenou Mahi-mahi ochutnala na dovolené a byla to pro mne naprostá lahůdka!
Mahimahi je havajský název pro rybu, které česky říkáme Zlak nachový či Korféna malá. Nejsem si jistá, jestli je k dostání na českém trhu. Ve světě i v okolních evropských zemích (Německo, UK, Francie, Španělsko atp.) je běžně na pultech mražená.
Je to ryba, která má skvělou, lehce nasládlou, decentní chuť. Bílé, netučné maso bývá křehké až lehce tužší, šťavnaté a krásně se odděluje po dlouhých vločkách. Bývá k dostání celý rok a dá se připravit pečením na roštu, grilováním, smažením na pánvi, nebo dušením.

Myslím, že recept se dá použít na jakoukoliv jinou, i sladkovodní rybu, která bude netučná a bez klasicého rybího zápachu.

Postup

1. V mělké nádobě smícháme dohromady med, sojovou omáčku, balsamikový ocet, zázvor, česnek s 1 lžící olivového oleje. Filety osolíme a opepříme a vložíme do nádoby s připravenou omáčkou. Přikryjeme a vložíme na 20 min do ledničky.
(Pozn. Osobně k marinování nejraději používám obyčejný igelitový pytlík, na kterém udělám uzel nebo ho svážu gumičkou. Krásně se v něm maso obalí a navíc nemám žádné špinavé nádobí.)

2. Na pánvi rozpálíme olej. Rybu do ni vložíme a smažíme na středním stupni 4 až 6 minut na každé straně. Záleží na tom, jak jsou filety vysoké. Když je ryba hotová (krásně se vidličkou odděluje), vyjmeme ji z pánve a udržujeme v teple, než připravíme glazuru.

3. Marinádu vlijeme na rozpálenou pánev, ze které jsme právě vyjmuli hotovou rybu. Mícháme, až glazura zhoustne a získá typickou konzistenci. Přelijeme přes hotovou rybu a ihned podáváme.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 02.11.09 vloženo
  • 43952x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min včetně mari

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 3 lžíce balsamikového octa
  • 1 čajová lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku, rozdrceného (pro chuť)
  • 2 + 1 čajové lžičky olivového oleje
  • 4 filety Mahi-mahi
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • Jako příloha se hodí lehký salát, možná mladé pečené brambůrky. Já ji ráda podávám s chřestem.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

carlos2 05.08.17 12:20

Inspirován dětmi, které poslaly fotku jejich večeře na indonéském ostrově Gili Trawangan čerstvá mahi-mahi s oblohou, hledal jsem, co je to zač. Popis i hodnocení z internetu i z Indonézie vypadaly lákavě, hledal jsem, zda se ta ryba dá koupit u nás. Našel jsem ji v Makru. Souběžně s tím jsem našel i tento recept. Mahi-mahi právě snědena, recept je prostě luxusní, určitě doporučuji.

Odkaz na uvaření

UHJHJH 30.03.16 05:59

ZKUSIL JSEM A DIKY TOMUTO RECEPTU JSEM SI VYSLOUZIL NEBYVALOU REPUTACI.. DIKY A RESPEKT!!

Odkaz na uvaření

Lyduska 23.08.15 18:28

Výborný recept.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

Kvitecec 11.02.15 19:29

Ještě mi doznívá ta zajímavá chuť na jazyku, koupila jsem mahi mahi poprvé a chtěla jsem zkusit ji připravit nějak jinak, po počáteční nedůvěře jsem zkusila váš recept. Bylo to skvělé, rodinka nadšena, určitě to zařazujeme do svého repertoáru, je to skvělé, díky :-), vyfotit jsem to fakt nestihla ;-), zmizlo to strašně rychle!

Diskuse k receptu Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
riodeJ
2 příspěvky 23.12.14 23:50

Jen pro doplnění:
„Vyskytuje sa takmer na celom svete v oceánoch a moriach v hĺbke až 85 metrov. Jeho váha presahuje 15 kilogramov a má výborné mäso, ktoré sa stáva v priebehu posledných desaťročí viac a viac obľúbené aj mimo Japonsko, USA a arabské krajiny, kde je najviac populárna. Dováža sa čoraz viac aj do Európy, hoci na Slovensko (počítej ČECHY taktéž, TESCO ho má v nabídce již 2 roky pravidelně před Vánocemi) skôr menej.“

zdroj toho fota a textu. zdroj, zaujimavosti

riodeJ
2 příspěvky 23.12.14 23:48
vypadá jak ufon

Nechcu moc… Ale MahiMahi (prý havajsky) je opravdu skvělé maso. Pevné, ale nejdřív jsem ochutnal a pak zjistil jak to vypadá. Myslel sem že to je jako treska, nebo tuňák a ono je to zelené, vypadá to strašlivě a má to podivnou ploutev přes celé tělo. Ufoun. Tady je foto pro ilustraci.

:twisted: už se těším, až zapomenu, jak to vypadá a dám si ho znovu :-D

ceppin
1 příspěvek 07.08.11 14:13

Právě jsme dojedli :-) Luxusní záležitost. Jednoduché, rychlé na přípravu a přitom neobvyklé. Díky za výborný recept.

Labužník Tynka2502
1 příspěvek 29.07.10 01:08
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

ten recept je výborný, moc nám chutnalo, díky!!!!!

sonas
18 příspěvků 06.11.09 06:19
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře.

Na internetu je k vidění dost fotek. Ryba je to velká a krásná! A jsem si téměř jistá, že pokud dodržíte množství a dávku ingrediencí, úspěch je zaručen.

noskovice
1322 příspěvků 06.11.09 04:17
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

To se mi nepovedlo.:-))

noskovice
1322 příspěvků 06.11.09 04:16
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

LAMPUGA
(Coriphena hippurus)

DISTRIBUZIONE E HABITAT

sveva
751 příspěvků 06.11.09 04:09
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

V Itálii ji nazývají LAMPUGA a je to pro rybáře vyhledávaná kořist.
Ryby ulovené v blízkosti korálových útesů mohou obsahovat nebezpečný ciguatoxin.
Recept je výborný a může být použit i na přípravu jiných ryb.
Zdravím všechny.

gmp
1603 příspěvků 04.11.09 11:53
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

V Polsku hledej pod názvem: Koryfena, nebo: złota makrela. Miloš

di
2451 příspěvků 04.11.09 00:55
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře - tip pro Brňáky

Mahi-mahi mívají u Šopíka, zmraženou; na cenu si bohužel nevzpomenu, ale nijak dramatická není.

ewa
600 příspěvků 03.11.09 23:24
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Alis, Spiser:
děkuju vám za informace. Příležitostně se po rybce podívám. :-))

jolana
5065 příspěvků 03.11.09 22:34
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

jeeej Alis :))) diky :))
A samosebou vsetkym ostatnym :))

Alis
2617 příspěvků 03.11.09 22:09
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Zlak nachový alias Doráda - ukázka z knihy, kdy zlak ještě neměl své české jméno:

… Dorády odtamtud vypadají zelenější a člověk může vidět jejich pruhy a nachové skvrny a může přehlédnout celé plovoucí hejno. Proč vlastně všechny rychlé ryby z temných proudů mají purpurové hřbety a zpravidla purpurové pruhy nebo skvrny? Doráda je samozřejmě na pohled zelená, protože je ve skutečnosti nazlátlá. Ale když táhne za potravou a má opravdu hlad, objeví sejí na bocích purpurové pruhy. Vyvstanou ze vzteku nebo z toho, jak rychleji pluje?
Těsně před setměním, když míjeli velký ostrov z chaluh, které se zvedaly a klesaly v lehkém vlnění, jako by se oceán s někým miloval pod žlutou pokrývkou, zabrala na jeho tenkou šňůru doráda. Stařec ji uviděl po prvé, když vyskočila z vody, opravdu zlatá v posledních slunečních paprscích, a prohýbala se a mrskala sebou divoce ve vzduchu. Vyskakovala znovu a znovu v akrobatických přemetech strachu a stařec se namáhavě dostal na záď, skrčil se, podržel si velkou šňůru pravičkou a tahal dorádu levičkou, přidržuje vytaženou šňůru po každé přišlápnutím bosé levé nohy. Když ji dostal až k zádi člunu, přesto jak se snažila prudce se ponořit a jak se zoufale zmítala sem a tam, naklonil se stařec přes pažení a hodil zlatělesklou rybu s nachovými skvrnami do člunu. Její čelisti sebou křečovitě škubaly, jak rychle chňapala po háku, a její dlouhé zploštělé tělo bušilo do dna loďky, hlavou i ocasní ploutví. Stařec ji několikráte udeřil po lesklé hlavě, až se zachvěla a zůstala ležet tiše.
(E.Hemingway - Stařec a moře)

ad recept: do podobné marinády nakládám kuře a je to veliká dobrota, s rybou to bude jistě taky skvělé :)

A.

spiser
717 příspěvků 03.11.09 21:39
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře. Ewa.

Síla zvyku zpusobila ze jsem v nemeckém názvu pro „zlato“ pouzil dánský výraz. Samozrejme se nemecky tato ryba nazývá „Goldmakrele“. Tímto se Ti omlouvám!

spiser
717 příspěvků 03.11.09 21:26
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře. Ewa.

Mahi-mahi se nemecky nazývá „Guldmakrele“. Zde v DK se dostane v nekterých obchodech takze i v D se snad dostane pod tímto nemeckým názvem. Ryba vypadá takto:

ewa
600 příspěvků 03.11.09 14:19
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Dostane se tahle ryba v Německu pod názvem Mahi-mahi?

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.11.09 07:33
Re: Mahi-mahi v zázvorové glazuře

Mahi-mahi je naše oblíbená, právě proto, že není tučná. V této úpravě ji neznám, ale poznám. Brzo. A díky za recept.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Chilli con carne Chilli con carne
Mrkvový salát Mrkvový salát
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz