Recept Magluba s Fríkeh
ziko Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Česky by se dalo nazvat obrácený hrnec. K tomu můžete udělat míchaný salát(římský salát,rajčata,okurek)nebo okurek s jogurtem a česnekem a mátou,nebo oboje. Doufám,že to napíšu srozumitelně.
Postup
Kuře se osmahne na troše oleje,za chvíli přidá koření,sůl a zeleninu,zalije horkou vodu a vaří se do měkka.Mezitím opláchnete fríkeh(pořádně). Až jsou kuř. díly měkké,slijeme vývar,narovnáme je na spodku kastrolu,dáme fríkeh a vše zalijeme vývarem aby fríkeh bylo sotva přikryté(vývar lijeme postupně a s kastrolem zatřepeme),zakryjeme a pomalu vaříme.Až je hotové jídlo,vezmeme vhodný tác přiklopíme k hrnci a obracíme na tác.
- 30.04.15 vloženo
- 3018x zobrazeno
Ingredience
- 1 kuře(porcováno na 4 čtvrtky)
- 500g fríkeh
- 1 cibuli na drobno nakrájenou
- 3 stroužky česneku na drobno
- římský kmín
- koriandr
- sladká paprika
- kurkuma
- sůl a pepř
Doporučená příloha
Různé saláty
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku16.8.20 13:33
Vařila jsem velice podobně, jen trošku složitěji, kuře jsem pekla
navrchu pšenice smíchané s pórkem, červenou cibulí, zázvorem a zbytkem
koření z obalení kuřete. Výborné, výborné
Diskuse k receptu Magluba s Fríkeh
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Magluba s Fríkeh
36 příspěvků 3.5.15 08:10
5068 příspěvků 2.5.15 22:32
@ziko,
s kvetakem je moja najoblubenejsia..ked som po
prvykrat len pocula o maglubeh a opis, tak som si myslela ze co to a len
krutila ocami a pak, ta vuuune a chut, to jedlo je proste boziii..

36 příspěvků 2.5.15 21:51
Dnes jsem uvařil Maglubah s rýží a květákem a kuřetem.
1151 příspěvků 1.5.15 22:42
@jolana všechny odkazy jsou super, dík, ale ten první je ono
, myslím, že k rýži podávala maso
v omáčce
Zkusím, i když nevím jestli
místo zlaté rýže nebudu mít černocha 
5068 příspěvků 1.5.15 22:24
Ked tam bolo maso alebo kurca tak na sposob Tachin…Tachin je aj so spenatom alebo baklazany a mlete maso,,ryby trebars..
http://www.labuznik.cz/recept/tachin/ .. tu napriklad:
http://www.thespicespoon.com/blog/tahchin/
alebo takto..
https://jitterycook.wordpress.com/…ey-aromatic/
5068 příspěvků 1.5.15 22:09
Dauuja, iranska ryza Tahdig…trebars tuna, robievam casto, iransku kuchynu mame radi..
http://littleferrarokitchen.com/…undaysupper/
1151 příspěvků 1.5.15 21:16
Pro zajímavost - http://www.labuznik.cz/recept/magluba/
, protože máš krásně popsaný postup.
Jol, prostě jsem musela
Ale, vzpomněla jsem si na recept, který jsem dáááávno viděla, ale nepamatuji si ani název a ani postup. Byla to rýže se šafránem, hodně šafránu. Rýže se v kastrolu, určitě s těžkým dnem, pekla na malém ohni na sporáku doměka a pak se vyklopila na tác, krásně žlutá, do světlehněda opečená s viditelnými nitkami šafránu, který byl na dně, po vyklopení navrchu. Nevím jaké koření se ještě dávalo, ale snad to bylo jídlo v jednom hrnci s masem, možná s kuřetem. To už nevím. Vidím jen ten kopec rýže
Ziko a Jolano a ostatní, nevíte, co mám na mysli? Neznáte recept?
Příspěvek upraven 01.05.15 v 21:49
5068 příspěvků 1.5.15 21:11
..aale no taak, je to fajn recept
Freekeh, Frike, frikeh..zelena psenica opalena,
spalena, uprazena ohnom, potom sa odpleveli a susi..bud sa predava cele zrno,
alebo mlete na polievku..polievka je bajecna a podla mna aj najlepsia..
Grunkern su v Nemecku, ale nie je prazena,,,davaju ju aj do chleba a chutny je snou velmi..
http://cs.wikipedia.org/…_%C5%A1palda
No a davno sa aj u nas robila prazma:
Vyber z knihy: Magdalena Beranova: Slovane
Stari Slovane slklizeli cast obili jeste nedozraleho, v podzimnim jaru a zacatkem leta. Takto ziskane obili prazili a uskladnovali na pozdejsi dobu. Prazilo se na otevrenem ohni ci zapalenim svazku klasu. Pak se vydrolilo a cast se spotrebovavalo primo (ako pukance). Nezrale obili se ve starocestine nazyvalo prazma. Jeste v historickych pramenech 14. a 15, stoleti nalezame o tomto pokrmu mnoho zajimavych informaci. V roce 1442 dokonce shorela polovina mesta Strakonic „z neopatrnosti deti, jezto prazmu palili“. Rovnez se dovidame, ze „Crven Erazmovi da jahody, Barnab prazmu Vitovi“. Poznuti casti obili v nezralem stavu skytalo dvoji uzitek. Ziskala se cerstva a dostatecne hodnotna potrava v dobe, kdy lonske zasoby koncili, a prodlouzila se doba zni. Tak bylo mozno zasit a vypestovat vice obili.
Tak to je kratke priblizenie toho co su Freekeh- Prazma.
1151 příspěvků 1.5.15 20:59
@ziko skořice a nové koření se nedává?
36 příspěvků 1.5.15 18:47
Omlouvám se, ale recept jsem psal po dlouhé debatě a na přání jednoho labužnika(spiš labužnice).
Fríkeh je pšenice nějak opravená kouřem a pak osušená a drcená.
Su ingrediencie ktore si zo slusnosti pre vela ludi vyzaduju vysvetlenie ci je to injere etiopsky chleba z teffu ale slane marocke citrony ci suche iracke no ty si pouzil zelen obilie -frikech a co si mame cvrknut do gati