Recept Magluba s Fríkeh

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Magluba s Fríkeh

Úvod

Česky by se dalo nazvat obrácený hrnec.
K tomu můžete udělat míchaný salát(římský salát,rajčata,o­kurek)nebo okurek s jogurtem a česnekem a mátou,nebo oboje.
Doufám,že to napíšu srozumitelně.

Postup

Kuře se osmahne na troše oleje,za chvíli přidá koření,sůl a zeleninu,zalije horkou vodu a vaří se do měkka.Mezitím opláchnete fríkeh(pořádně).
Až jsou kuř. díly měkké,slijeme vývar,narovnáme je na spodku kastrolu,dáme fríkeh a vše zalijeme vývarem aby fríkeh bylo sotva přikryté(vývar lijeme postupně a s kastrolem zatřepeme),za­kryjeme a pomalu vaříme.Až je hotové jídlo,vezmeme vhodný tác přiklopíme k hrnci a obracíme na tác.


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.04.15 vloženo
  • 1538x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kuře(porcováno na 4 čtvrtky)
  • 500g fríkeh
  • 1 cibuli na drobno nakrájenou
  • 3 stroužky česneku na drobno
  • římský kmín
  • koriandr
  • sladká paprika
  • kurkuma
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • Různé saláty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ziko 12.05.15 18:59

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Magluba s Fríkeh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
ziko
36 příspěvků 03.05.15 08:10
:potlesk:
 
jolana
5064 příspěvků 02.05.15 22:32

@ziko, :palec: s kvetakem je moja najoblubenejsi­a..ked som po prvykrat len pocula o maglubeh a opis, tak som si myslela ze co to a len krutila ocami a pak, ta vuuune a chut, to jedlo je proste boziii.. :mavam: :mavam:

 
ziko
36 příspěvků 02.05.15 21:51

Dnes jsem uvařil Maglubah s rýží a květákem a kuřetem.

 
daduuja
1133 příspěvků 01.05.15 22:42

@jolana všechny odkazy jsou super, dík, ale ten první je ono :-), myslím, že k rýži podávala maso v omáčce :think: Zkusím, i když nevím jestli místo zlaté rýže nebudu mít černocha :-)

 
jolana
5064 příspěvků 01.05.15 22:24

Ked tam bolo maso alebo kurca tak na sposob Tachin…Tachin je aj so spenatom alebo baklazany a mlete maso,,ryby trebars..

http://www.labuznik.cz/recept/tachin/ .. tu napriklad:
http://www.thespicespoon.com/blog/tahchin/

alebo takto..
https://jitterycook.wordpress.com/…ey-aromatic/

:mavam:
 
jolana
5064 příspěvků 01.05.15 22:09

Dauuja, iranska ryza Tahdig…trebars tuna, robievam casto, iransku kuchynu mame radi..

http://littleferrarokitchen.com/…undaysupper/

:mavam:
 
daduuja
1133 příspěvků 01.05.15 21:16

Pro zajímavost - http://www.labuznik.cz/recept/magluba/ :-)
Jol, prostě jsem musela :-), protože máš krásně popsaný postup.

Ale, vzpomněla jsem si na recept, který jsem dáááávno viděla, ale nepamatuji si ani název a ani postup. Byla to rýže se šafránem, hodně šafránu. Rýže se v kastrolu, určitě s těžkým dnem, pekla na malém ohni na sporáku doměka a pak se vyklopila na tác, krásně žlutá, do světlehněda opečená s viditelnými nitkami šafránu, který byl na dně, po vyklopení navrchu. Nevím jaké koření se ještě dávalo, ale snad to bylo jídlo v jednom hrnci s masem, možná s kuřetem. To už nevím. Vidím jen ten kopec rýže :-)
Ziko a Jolano a ostatní, nevíte, co mám na mysli? Neznáte recept?

Příspěvek upraven 01.05.15 v 21:49

 
jolana
5064 příspěvků 01.05.15 21:11

..aale no taak, je to fajn recept :) Freekeh, Frike, frikeh..zelena psenica opalena, spalena, uprazena ohnom, potom sa odpleveli a susi..bud sa predava cele zrno, alebo mlete na polievku..polievka je bajecna a podla mna aj najlepsia..

Grunkern su v Nemecku, ale nie je prazena,,,davaju ju aj do chleba a chutny je snou velmi..
 http://cs.wikipedia.org/…_%C5%A1palda

No a davno sa aj u nas robila prazma:
Vyber z knihy: Magdalena Beranova: Slovane

Stari Slovane slklizeli cast obili jeste nedozraleho, v podzimnim jaru a zacatkem leta. Takto ziskane obili prazili a uskladnovali na pozdejsi dobu. Prazilo se na otevrenem ohni ci zapalenim svazku klasu. Pak se vydrolilo a cast se spotrebovavalo primo (ako pukance). Nezrale obili se ve starocestine nazyvalo prazma. Jeste v historickych pramenech 14. a 15, stoleti nalezame o tomto pokrmu mnoho zajimavych informaci. V roce 1442 dokonce shorela polovina mesta Strakonic „z neopatrnosti deti, jezto prazmu palili“. Rovnez se dovidame, ze „Crven Erazmovi da jahody, Barnab prazmu Vitovi“. Poznuti casti obili v nezralem stavu skytalo dvoji uzitek. Ziskala se cerstva a dostatecne hodnotna potrava v dobe, kdy lonske zasoby koncili, a prodlouzila se doba zni. Tak bylo mozno zasit a vypestovat vice obili.
Tak to je kratke priblizenie toho co su Freekeh- Prazma.

:mavam:
 
daduuja
1133 příspěvků 01.05.15 20:59

@ziko skořice a nové koření se nedává?

 
ziko
36 příspěvků 01.05.15 18:47

Omlouvám se, ale recept jsem psal po dlouhé debatě a na přání jednoho labužnika(spiš labužnice).
Fríkeh je pšenice nějak opravená kouřem a pak osušená a drcená.

 
Bento
794 příspěvků 01.05.15 17:08

Su ingrediencie ktore si zo slusnosti pre vela ludi vyzaduju vysvetlenie ci je to injere etiopsky chleba z teffu ale slane marocke citrony ci suche iracke no ty si pouzil zelen obilie -frikech a co si mame cvrknut do gati :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz