Recept Magluba s Fríkeh

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Magluba s Fríkeh

Úvod

Česky by se dalo nazvat obrácený hrnec.
K tomu můžete udělat míchaný salát(římský salát,rajčata,o­kurek)nebo okurek s jogurtem a česnekem a mátou,nebo oboje.
Doufám,že to napíšu srozumitelně.

Postup

Kuře se osmahne na troše oleje,za chvíli přidá koření,sůl a zeleninu,zalije horkou vodu a vaří se do měkka.Mezitím opláchnete fríkeh(pořádně).
Až jsou kuř. díly měkké,slijeme vývar,narovnáme je na spodku kastrolu,dáme fríkeh a vše zalijeme vývarem aby fríkeh bylo sotva přikryté(vývar lijeme postupně a s kastrolem zatřepeme),za­kryjeme a pomalu vaříme.Až je hotové jídlo,vezmeme vhodný tác přiklopíme k hrnci a obracíme na tác.

Nahlásit recept

  • 30.04.15 vloženo
  • 1704x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kuře(porcováno na 4 čtvrtky)
  • 500g fríkeh
  • 1 cibuli na drobno nakrájenou
  • 3 stroužky česneku na drobno
  • římský kmín
  • koriandr
  • sladká paprika
  • kurkuma
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • Různé saláty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ziko 12.05.15 18:59

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Magluba s Fríkeh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
ziko
36 příspěvků 03.05.15 08:10
:potlesk:
jolana
5065 příspěvků 02.05.15 22:32

@ziko, :palec: s kvetakem je moja najoblubenejsi­a..ked som po prvykrat len pocula o maglubeh a opis, tak som si myslela ze co to a len krutila ocami a pak, ta vuuune a chut, to jedlo je proste boziii.. :mavam: :mavam:

ziko
36 příspěvků 02.05.15 21:51

Dnes jsem uvařil Maglubah s rýží a květákem a kuřetem.

daduuja
1143 příspěvků 01.05.15 22:42

@jolana všechny odkazy jsou super, dík, ale ten první je ono :-), myslím, že k rýži podávala maso v omáčce :think: Zkusím, i když nevím jestli místo zlaté rýže nebudu mít černocha :-)

jolana
5065 příspěvků 01.05.15 22:24

Ked tam bolo maso alebo kurca tak na sposob Tachin…Tachin je aj so spenatom alebo baklazany a mlete maso,,ryby trebars..

http://www.labuznik.cz/recept/tachin/ .. tu napriklad:
http://www.thespicespoon.com/blog/tahchin/

alebo takto..
https://jitterycook.wordpress.com/…ey-aromatic/

:mavam:
jolana
5065 příspěvků 01.05.15 22:09

Dauuja, iranska ryza Tahdig…trebars tuna, robievam casto, iransku kuchynu mame radi..

http://littleferrarokitchen.com/…undaysupper/

:mavam:
daduuja
1143 příspěvků 01.05.15 21:16

Pro zajímavost - http://www.labuznik.cz/recept/magluba/ :-)
Jol, prostě jsem musela :-), protože máš krásně popsaný postup.

Ale, vzpomněla jsem si na recept, který jsem dáááávno viděla, ale nepamatuji si ani název a ani postup. Byla to rýže se šafránem, hodně šafránu. Rýže se v kastrolu, určitě s těžkým dnem, pekla na malém ohni na sporáku doměka a pak se vyklopila na tác, krásně žlutá, do světlehněda opečená s viditelnými nitkami šafránu, který byl na dně, po vyklopení navrchu. Nevím jaké koření se ještě dávalo, ale snad to bylo jídlo v jednom hrnci s masem, možná s kuřetem. To už nevím. Vidím jen ten kopec rýže :-)
Ziko a Jolano a ostatní, nevíte, co mám na mysli? Neznáte recept?

Příspěvek upraven 01.05.15 v 21:49

jolana
5065 příspěvků 01.05.15 21:11

..aale no taak, je to fajn recept :) Freekeh, Frike, frikeh..zelena psenica opalena, spalena, uprazena ohnom, potom sa odpleveli a susi..bud sa predava cele zrno, alebo mlete na polievku..polievka je bajecna a podla mna aj najlepsia..

Grunkern su v Nemecku, ale nie je prazena,,,davaju ju aj do chleba a chutny je snou velmi..
 http://cs.wikipedia.org/…_%C5%A1palda

No a davno sa aj u nas robila prazma:
Vyber z knihy: Magdalena Beranova: Slovane

Stari Slovane slklizeli cast obili jeste nedozraleho, v podzimnim jaru a zacatkem leta. Takto ziskane obili prazili a uskladnovali na pozdejsi dobu. Prazilo se na otevrenem ohni ci zapalenim svazku klasu. Pak se vydrolilo a cast se spotrebovavalo primo (ako pukance). Nezrale obili se ve starocestine nazyvalo prazma. Jeste v historickych pramenech 14. a 15, stoleti nalezame o tomto pokrmu mnoho zajimavych informaci. V roce 1442 dokonce shorela polovina mesta Strakonic „z neopatrnosti deti, jezto prazmu palili“. Rovnez se dovidame, ze „Crven Erazmovi da jahody, Barnab prazmu Vitovi“. Poznuti casti obili v nezralem stavu skytalo dvoji uzitek. Ziskala se cerstva a dostatecne hodnotna potrava v dobe, kdy lonske zasoby koncili, a prodlouzila se doba zni. Tak bylo mozno zasit a vypestovat vice obili.
Tak to je kratke priblizenie toho co su Freekeh- Prazma.

:mavam:
daduuja
1143 příspěvků 01.05.15 20:59

@ziko skořice a nové koření se nedává?

ziko
36 příspěvků 01.05.15 18:47

Omlouvám se, ale recept jsem psal po dlouhé debatě a na přání jednoho labužnika(spiš labužnice).
Fríkeh je pšenice nějak opravená kouřem a pak osušená a drcená.

Bento
794 příspěvků 01.05.15 17:08

Su ingrediencie ktore si zo slusnosti pre vela ludi vyzaduju vysvetlenie ci je to injere etiopsky chleba z teffu ale slane marocke citrony ci suche iracke no ty si pouzil zelen obilie -frikech a co si mame cvrknut do gati :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz