Recept Maalouba مقلوبة (rýže naopak) Pra

Libanonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Maalouba  مقلوبة (rýže naopak)

Úvod

Netvrdim ze je to uplne originalny Palestinsky recept (je velmi vela variacii tohto receptu) ale je to verzia, ako si ju pametam a ako sme ju jedavali v Kuwaite u kamarata vsetci „sharing“ na zemi a rukami.

Postup

1-Hovadzie maso odblanime a nakrajame na kocky a stedro posypeme arabskou zmesou korenin „bokharat“ (zmes 7 chuti) a dame oprazit na olivovy olej. Prelozime do hrnca a zalejeme vodou a dame varit do makka. Maso vybrerieme a odlozime na stranu a vyvar pouzijeme na zaliatie ryze.

2-Nakrajany baklazam dame na pol hodinu do osolenej vody, vyberieme, osusime a oprazime na oleji, ja som griloval, aby boli menej masne.

3-Vnutro hrnca vytrieme olejom, ale este mi bolo povedane, ze dat na dno na hrubo nakrajane paradajky, ze sa mi to „neprilepi“. Tak som dal.

4-Poukladame vrstvu predvareneho hovadzieho, inac tradicne sa pouziva jahnacina.

5-Polozime vrstvu opecenych baklazanov.

6-Na oleji oprazenu cibulu a cesnak (mi mame radi viac cesnaku aj moj poradca…), tak sme dali 4 struciky.

7-Ryzu poriadne preplachneme viac krat vo vode, az ide cista. Rovnomerne rozlozime do hrnca zarovname a zatlacime. Stedro posypeme kurkumou, struhanym muskatovym orieskom, mletym korenin, novym korenim a rimskou rascou a pridame celu skoricu.

8-Vsetko zalejeme vyvarom z masa a ochutime solou podla potreby. Zvysime plamen, az sa nam to nezacne varit, potom znizime na minimum a dusime zakryte cca 30 minut.
Po cca. 30 minutach skontrolujme, ci ryza je makka a stava vsiaknuta.

9-Teraz pride najtazsi krok… nachystame si plochu misu - tacku - co je vacsia ako hrniec. Hrncom zatrepeme, aby sa nam vsetko uvolnino. Zobereme si tepelne rukavice prilozime na vrch plochu tacku a razne preklopime… a pomaly vytiahneme hrniec hore. Vrch ozdobime cerstvym koriandrom a cerstvo oprazenymi piniovymi orieskami a mandlami. Dame do stredu stola a servirujeme so salatom, paradajkami a jogurtom.

Recept je z kategorií: Hovězí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.03.11 vloženo
  • 7325x zobrazeno

Čas přípravy

  • 110 min

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 700 g hovadzie mäso predne
  • 2 baklažán
  • 2 nasekana cibuľa
  • 4 struciky cesnak
  • 2 hrnceky ryza
  • 1/2 lyzicky korenie čierne mleté čerstvé
  • 1/2 lyzicky mletá kurkuma
  • 1/3 lyzicky mleta škorica
  • 1 škorica celá
  • 1/4 lyzicky muškátový oriešok
  • 1/3 lyzicky korenie nové mleté
  • 1 lyzica 7 koreni zmes bokharat
  • 1/2 lyzicky rasca rímska
  • 1 lyzica mandle
  • 2 paradajky
  • 2 lyzice cerstvy koriander
  • 2 lyzice píniové oriešky
  • olej olivovy
  • podla potreby voda
  • soľ

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Bento 15.03.11 15:16

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Maalouba مقلوبة (rýže naopak)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gaburiatko
739 příspěvků 18.03.11 21:03

Vsetkym dakujem za info o koreni :) Wydre aj za spravicku :)

 
jolana
5064 příspěvků 17.03.11 12:45

A viete, ze paprika sladka ako korenie sa v oblasti nepouziva? ani nebola dostat aj ked teraz je uz vsade.. paliva akurat tak, to ano ale nie do tejto zmesi ..koriander sa dava do zmesi na ryby..kardamon zas urcite nie na maglubu ale na ine jahnacie a do ryze hlavne..ono je to tak, ze kazdy ma ten zaruceny recept co sa zenie svetom netom ale ako to je ci vlastne bolo naozaj na zemi je daco ine..teraz uz najdete vsetko mozne, dakedy aj mexicku zmes modne gazdinky daju na maglubu, svet sa stal malym a niekedy sa mi zda ze taky totalny babylon.. :DD ale zas hlavne ze nam chuti :-)

 
wydra  17.03.11 12:14

Ja jich mam Bento take vic, rada delam i tuhle jak pises ty, ale nedavam cervenou papriku. Vse jsem gaburiatku obratem poslala.

A take je tu krasny recept od babi, ktera me ho naucila.

http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Příspěvek upraven 17.03.11 v 12:19

 
Bento
794 příspěvků 17.03.11 12:03

sorry , ja som to mal v laptope napisane pre seba lebo som tom to tiez miesal sam. :oops:
PS: aj na tuto bogharu je viac receptom takze ani neviem , pridaj aj tvoju kombinaciu.

Příspěvek upraven 17.03.11 v 12:06

 
wydra  17.03.11 11:30

Bento, mas nejaky problem, kdyz nejsi v necem prvni?

Příspěvek upraven 17.03.11 v 11:32

 
Bento
794 příspěvků 16.03.11 22:56

gaburiatko, bakharat:

1 pl cierne korenie
1 pl paprika
1 pl rimska rasca ( cumin )
1/2pl koriander
1 cl klinceky
1/2 cl muskatovy orech
1/2 cl skorica
1/4 cl kardamon

 
wydra  16.03.11 20:06

gaburiatko, poslu ti recept, vyrobis sama! Tady jsem se ho naucila a uz bez nej nevarim :-) Poslu sz !

 
gaburiatko
739 příspěvků 16.03.11 19:30

Mnaaaam, vyzera to skvele :) Len to korenie bokharat asi v Blave nezozeniem :( Asi to tam bude chybat, ze ?

 
jolana
5064 příspěvků 16.03.11 08:48

Bento, to verim ze je dobra, magluba je fantasticke jedlo. To treba ochutnat, neda sa opisat. Video som nepozerala sice, vidim toho na vlastne oci dost… ale sa prihovaram ochutnat tu originalnu dedinsku obycajnu..to je lahoda, naozaj..
Pekny den :)

 
Bento
794 příspěvků 16.03.11 07:08

wydra, my sme uz z tych „modernejsich“ ja som tie lilky dal na trochu oleja na grill a cibulu -cervenu samostatne na troche olivoveho oleja podusit. Oni to maju tradicne radsej ako pises vo vela oleji.Cize u nas by to bola friteza. :palec:

 
wydra  15.03.11 23:04

Bento, to video je vyborne ! prosim te, ty lilky se delaji ve vetsim mnozstvi oleje a takhle do tmava a cibule take? To bych bez toho videa urcite tolik neupekla. Povidej, pis, to musim zkusit!

 
Bento
794 příspěvků 15.03.11 22:52

Jolana, absolutne super, stavnate vyborne. Tie paradajky tam nedavali len mi radili ked to robim prvy krat takto sa mi to lepsie vyklopi.Inac kamaratova sluzka asi pozeravala toto video :lol:
Nemal som vacsiu tacku ,vzdy tam bolo ovela viac salatov a jogurtu. :oops:
Tam dost povysili toto dedinske jedlo na ovela vyssiu uroven , obloha , prezentacia.
http://www.oktayustam.com/…maklube.html
 http://www.youtube.com/watch?…

 
jolana
5064 příspěvků 15.03.11 17:42

Bento, mas ju krasnu :)ta musela byt fajnova…maglubu mam velmi rada, len zeleniny viac.. Tot ludove obycajne jedlo.V mnou napisanom recepte je dlhozrna ryza preto nedrzi..vtedy som pouzila, lebo som musela, ale inac to je daco ako zavazny priestupok;-) alebo davaju lenive gazdinky ci tie co nevedia varit ryzu :D Dava sa obycajna gulata a s nou je aj chutnejsia. Paradajky davam a spolu zopar so mnou podobne postihnutych od ktorych som to obkukala kvoli chuti. Ale inac sa nedavaju, ani ta cibula pod maso. Vari sa ako pisem v recepte, krom tych paradajok. Ak je s masom jahnacim zvyknu davat struciky cesnaku na spodok a zasadne dno vysypat ryzou. Jednoduche jedlo, ale o to chutnejsie. Mimochodom, gazdinky navaria uz rano vo velkom okruhlom kastrole a potom ju daju pod perinu/alebo prikryju dekou..davno dali do pece na krajicek. Koriander nie, to uz si dochutili tvoji kuwaitcania…magluba sa rozsirila s palestincanmi vsade a teraz je uz tolko variacii ze az…raz som jedla hraskovu s mrkvou a ryza bola s nitovkami vopred oprazenymi a ta bola ale fantasticka…ale ta zakladna origos je ako pisem a chuti mi najviac s kuaratom a paradajky ako dodatok musim, hlavne aby boli navyse kyslastejsie este mame radi..:)
Dobru chut :)

 
ssalonis
61 příspěvků 15.03.11 17:32

:potlesk: namkaaa :palec:

 
wydra  15.03.11 16:28

viz Jolana ?
http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Příspěvek upraven 15.03.11 v 17:36

 
Bento
794 příspěvků 15.03.11 15:35

Ja som pouzil lacnejsie hovadzie predne na dusenie, neviem co je europsky equivalent , v anglictine je to „chuck steak“.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz