Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
sunny Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejdříve si vytvoříme kvásek a necháme ho odpočinout v teple ... ten pak přidáme do hladké mouky, kterou před tím smícháme s vodou a cukrem (jak jsem psala, těsto by mělo býti řidší). Necháme opět odpočinout v teple asi tak 10 min. Použijeme menší hrnec a rozpálíme v něm olej ... olej by měl být do poloviny hrnce (může být i více). Vezmeme si polévkovou lžíci, kterou nabereme těsto, které pak jednoduše sesuneme prstem ze lžíce do oleje, tak aby se utvořil koblížek (většinou se utvoří sám) ... nemusí to však být pravidelné tvary ... to opět záleží jen na Vás ... Kobližky v oleji obracíme tak, aby se osmažily do zlatova ... doba smažení je velmi krátká. Nakonec koblížky potřeme medem a posypeme skořicí. Tyto koblížky jsou velmi velmi dobré!
Recept je z kategorií: Koblihy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
17.9.11 12:24
Klasika, která nepotřebuje další komentář. A jako bonus provoní celý dům. Řecký bůh kuchyně by olizoval až za ušima!:-D (Vlastně existuje v Řecku takový nějaký bůh?:-D )
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lukumathes - tradiční a vemi rychlé řecké koblížky
Díky, dobrý typ, vyzkouším:-) Už si nepamatuju, jak přesně se mi podařilo ty kuličky z toho udělat, ale připomíná mi to ty koblížky ‚donuts‘, co se dělají na koupalištích nebo na trzích a poutích ve stánku. Mají na to takový spešl strojek, který ty kuličky obrací během pečení, to by se domů líbilo!:-) Řecký bůh kuchyně by se olizoval až za ušima!:-D (Vlastně existuje v Řecku takový nějaký bůh?:-D )
Příspěvek upraven 17.09.11 v 12:29
5068 příspěvků 14.9.11 20:41
Nicol, si sikovna…su krasne…:)) to cesto sa naberie do ruky, len spojenymi prtsami zhora zahrabne, potom sa s cestom ruka zavrie a cez spodok vytlacame gulky do oleja..alebo dame do sacku, odstrihneme rozok primeranu velkost a vytlacame ..ja by som ich nerobila ani za svet…okolo stredomoria maju plno nazvov..na blizkom vychode sa volaju awame/awamat a su vsade vyslovene a najviac sa jedia na sviatok krstu jezisa v januari..
Dělala jsem je podle receptu odjinud, ale ingrediemce stejné, a - bez komentáře, prostě dokonalost sama. Tvořila jsem akorát kuličky rukou, vypadaly líp:-)
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Jedla jsem tuhle dobrůtku v Řecku. Stojí za to vyzkoušet. Našla jsem recept v kuchařce Marthy Elefteriadu. Zní takto:
650 g hladké mouky prosáté
1 PL pivních kvasnic (asi jde i instantní droždí, tak 5g)
1 KL soli
Do mouky se nalije trochu vlažné vody s kvasnicemi a pak se míchá a přidává voda, až vznikne kaše ne příliš rídká, ani hustá:( Asi to chce zkusit. Po vykynutí se smaží. Doslova: "Nabereme navlhčenou rukou a lžící těsto a protlačujeme ho sevřenou pěstí do kastrolu. "
Zalévají se sirupem svařeným z: 2KL cukru, 250 ml medu, 250 ml vody a skořice.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Hezky ti to Airan napsala. Ona totiž kromě inteligence rozumové existuje i inteligence emocionální a bez ní nejsi celý člověk. Je mi tě líto.
652 příspěvků 11.10.06 20:22
Nevim proc musis janaa urazet, recept je napsany silne orientacne! Moje maminka to delavala s mlekem, ale vzpomnela jsem si ze babicka pouzivala vodu. Nicmene kdo to nezna, opravdu to tezko zvladne, to testo ma byt ridsi a konzistence tezko vysvetlit. Nevim nakolik jsi zdatna kucharka ty, ale ne vsechni jsme kulinarske geniove. Mne je zase lito kdyz ctu takove komentare jako ten tvuj…
19 příspěvků 11.10.06 00:54
Uz konecne vim, pro koho se pisou navody na pouziti na pytlikovanych cajich a na tamponech. Chytremu napovez, blbymu ani svecena voda nepomuze. Neni mi lito.
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Patří tam pivní kvasnice.
99 příspěvků 25.1.09 03:43
Já to vidím takto:
20 dkg hl. mouky
1/2 kostky droždí
2 pol. lžíce cukru
2 pol. lžíce medu
po ruce mléko k případnému zředění.
Nebál bych se toho. Vyzkouším až bude čas.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Bez uvedení množství ingrediencí to asi zkoušet nebudu,ale matně si pamatuji z dětství, že nám toto jídlo maminka s oblibou dělávala… jenom se nemohu upamatovat, že bychom měli nějaké příbuzné v Řecku, ta ani nevím kde k tomuto receptu přišla… no nic budu se muset vypravit do Čech za maminkou a zeptat se jí… … jako dítě jsem měla tyto koblížky ráda, dnes by se mi zdály asi moc sladké…
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Sunny, nepatri tam nahodou take mleko?
16 příspěvků 25.1.09 03:43
protože neuvádíš, kolik čeho v ingrediencích - těžko bude někdo tento recept zkoušet. Je mi líto.