Recept Lotrinský kastrůlek - Roïgabrageldi

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Povrch muzeme zasypat syrem Munster a nechat jej rozpustit. Nebo nakrajime alsaske klobasky na jezka a osmazime je na stejne panvi, kde jsme smazili slaninu. Je to vyborne horske jidlo, ke kteremu se hodi zeleny listovy salat a hlavne jedno z vin jako jsou Rulandske bile, Ryzlink rynsky nebo Sylvanske zelene.

PS: zvedavcum, odkud mam recept? Z jedne bajecne lyzarske dovolene s mym nenahraditelnym drahym zivotnim pritelem, kde pani domaci vyborne varila a nam velice chutnalo…

Postup

Oloupane brambory rozkrojime napul a potom je nakrajime na pulcentimetrove platky. Cibuli nakrajime na jemne platky. Troubu predehrejeme na 230 stupnu C.

Na litinove panvi nebo jine tezke panvi osmazime platky slaniny.

Do litinoveho hrnce nebo kameninove zapekaci misky s poklici prelejeme tuk vyprazeny ze slaniny, na nej rozlozime v jedne vrstve cast brambor, mirne je osolime (slanina je dostatecne slana), pokryjeme rovnomernou vrstvou casti cibule, platky slaniny a potom opet brambory. Dalsi vrstvy tak opakujeme, az spotrebujeme vsechny brambory, cibuli a slaninu. Posledni vrstva musi byt bramborova a tu zalijeme rozpustenym maslem nebo husim sadlem. Prikryjeme poklici.

Vlozime do trouby na 60 - 75 minut a peceme do zlatova. Sejmeme poklici, nechame odpocinout a nakrajime na ctverce (porce).

Mezitim si uvarime uzene maso, ktere potom nakrajime na 6 platku a podavame spolecne s bramborovym kastrulkem.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 11.04.11 vloženo
  • 3447x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kg brambor
  • 150 g uzene slaniny
  • 2 velké cibule
  • 100 g masla, rozpustene anebo husi sadlo
  • morska sul podle chuti
  • pepr chcete-li, neni vsak casti puvodniho receptu
  • 500 g uzeneho masa, uvareneho a nakrajeneho na 6 platku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lotrinský kastrůlek - Roïgabrageldi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 26.04.11 19:06

Jane, nemas se naprosto za co omlouvat. Tvoje uvaha byla vyvolana Velikonocemi…s tim salatem take s Tebou souhlasim primo v recepte :-)

 
JanP
141 příspěvků 26.04.11 15:47

Zdravím priatelia.
Ospravedlňujem sa za „lotrovský nápad“.
Ale ten šalát, by sa hodil.....
:-)

 
Alis
2617 příspěvků 25.04.11 01:50

Babi, to neřeš, to byla jen reakce na slovní hříčku JanaP -Lotr- Lotrinsko, tudíž Lotrinský - Lotrovský… Já myslela, že je to jasné, po přečtení diskuzních příspěvků, omlouvám se :lol:

 
babi
6360 příspěvků 24.04.11 21:24

Alis, nazev receptu neni lotrovsky, avsak lotrinsky kastrulek…

casino, co to je za komentar k receptu?

Vesele Velikonoce…

Příspěvek upraven 24.04.11 v 21:34

 
casino
4463 příspěvků 24.04.11 18:54

Alis,
domnívám se, že babi tu v praxi předvádí to, čemu se v našich končinách řiká „mlžení“
Stačilo napsat: Promiňte, překlepla jsem se :-)
Ale co má rodina z kdovíkolíká­téhokolena společného s umlááágem to zase uniká mně :-P
Ale znáte babi… :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 24.04.11 00:19

Goro, JaneP, možná to už nebyl lotrinský kastrůlek, ale lotrovský. :-D

Babi, ty zkoušíš Svevu z němčiny? Uniká mi smysl nebo zase něco špatně chápu? 8-o

 
babi
6360 příspěvků 23.04.11 23:32

goro, dik za vyzkouseni receptu. Nekdy musime byt trosinku flexibilni, kdyz nemame ty odpovidajici ingredience poruce. Hlavne, ze chutnalo…

sveva, manzelova nemecka rodina zije ve meste Würzburg, takze jsem si Vas pouze vyzkousela. Ze budu opravena jsem vedela, avsak zajimalo me jak.

Jane, L’Alsace-Lorraine v nemcine ma jmeno Elsaß-Lothringen, odtud Lotrinsky :-)a mas pravdu, ze se pokrm podava se salatem…
Vesele Velikonoce!

 
JanP
141 příspěvků 14.04.11 12:23

Hriesne a nekucharsky ma napadlo,
ci slovo lotor/lotr… zly clovek, nieje odvodeny prave z regionu Lotrinsko.....
(Kristus na krizi ich mal ako spolocnikov v utrpeni po pravici i po lavici.)
Jedlo mi pripomina nase francuzske zemiaky. Verím, ze je chutne a dobre. V kazdom pripade by som nepohrdol k nemu kyslou uhorkou alebo inym salatom.
:-)

 
sveva
751 příspěvků 14.04.11 10:58

Goro - já věřím, že to bylo výborné. Přesvědčila jsem se o tom TADY
Iva – oba toponymy mají původ v latinském monasterium. Zajímavé je, že alsaský Munster byl založen irskými mnichy. Ale to už dnes není tak důležité. Sýr nazývají Munster ve všech jazycích. A nevím jak by se dnešní francouzští obyvatelé tvářili kdybyste jim to napsala s umlaut (ne umlag jak píše Babi), ať jde o město nebo o sýr. To je dobrá informace pro turisty.
Zdravím

 
goro
82 příspěvků 14.04.11 09:29

Z nedočkavosti jsem místo munsteru ke konci pečení rozdrobil tři olomoucké, takže to nebyl lotrinský kastrůlek, ale „počesku“, doporučuji.

 
babi
6360 příspěvků 14.04.11 00:13

ivo :-D Zajiste velice pravdivy a poucny komentar, ktery se muze aplikovat na mnohe jine lokality v Evrope, podle toho jak se dobyvala uzemi a posunovaly hranice :twisted: Dokonce i ten syr se stejnym, nebo az na umlag stejnym jmenem chutna v kazde zemi trochu jinak :-)

 
babi
6360 příspěvků 13.04.11 23:01

:-D goro, neni zac dekovat. Jsem prevelice rada, ze se diskuze usmernila primo k receptu a ze Te neodradila…

 
babi
6360 příspěvků 13.04.11 22:24

wydri, neplytvej zlatem, je zde plno takovychto receptu, jen to chce hledat :mrgreen:

 
iva  13.04.11 13:24

že jsem tak smělá, Münster je i ve Švýcarsku (kanton Bern) a v Rakousku (okres Kufstein, spolková země Tirol) :mrgreen:
A Alsasko bylo chvíli německé a chvíli francouzské, hezky se to střídalo, takže dnes nikdo neví, čí bylo dřív. :wink: Např. v Colmaru máte pocit, že jste na 100% v Německu a ono ne. I přítel neteře pije pivo jako pravověrný Němec a přitom nevytáhl paty ze Strasbourgu. :-)

Příspěvek upraven 13.04.11 v 13:25

 
goro
82 příspěvků 13.04.11 09:26

Díky za sýr i za klobásy, za Münster i Munster.

 
casino
4463 příspěvků 13.04.11 01:38

wydra, jj, pozlatit! taky ho máme rádi! Přidávám ještě lyrovaná vejce natvrdo i syrová s mlékem. Jj, pozlatit :palec:
(říkáme tomu francouzské brambory :-)

 
wydra  13.04.11 01:14

Tenhle recept babi pozlatit, fakt!

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 13.04.11 00:51

casino - myslíš, že mám ještě energii číst cizí poštu, to fakt neeee :mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 13.04.11 00:47

„Do SZ uživatelům nenahlížíme,…“
Hmmm… :wink:
Dr. Plzák měl, teď by se řeklo „bonmot“:
„…to je, jako byste chtěli partnera přesvědčit o své věrnosti…“ :mrgreen:

Příspěvek upraven 13.04.11 v 00:48

 
babi
6360 příspěvků 13.04.11 00:46

dandi, Ty mas ve sve poste jeste Labužník danda02 a tak to vzdycky musim prepisovat. Meli by Ti to opravit :-) Esme jsem napsala SZ…

 
danda  13.04.11 00:40

Esme, nevěřím na mazání SZ, spíš si myslím, že jsi napsala velké začáteční D :-)Zkus znovu :-)D.

 
sveva
751 příspěvků 13.04.11 00:11

Jen na okraj, než to zmizí, pro ty které to zajímá: Műnster je německé město a Munster je alsazké město (a také sýr). Abychom v tom měli jasno.

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 13.04.11 00:10

Do SZ uživatelům nenahlížíme, možná si měla v nicku mezeru či překlep. A myslím si, že ohánět se pojmy z doby minulé je trochu přehnané…

Tereza

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.04.11 00:02

Dando, díky za soukromou poštu.
Bohužel se mi nepodařilo ti odpovědět, neboť "Došlo k těmto chybám:

* uživatel s tímto jménem (nickem) neexistuje"
Tak nevím…možná soudružky z cenzůry také uznaly můj dopis za nevhodný. :roll:

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 12.04.11 23:57

Více Labužníků mě ke konci požádalo o smazání diskuse, která po úpravě receptu nepřinášela nic plodného. Nechala jsem ji do druhého dne a následně smazala. Nechápu, v čem je problém.

Tereza

 
wydra  12.04.11 23:47

Vyjimecne se domnivam, ze tu bylo mnoho povyku pro nic a dal by se to nabalovalo. Recept zanikl. Nesmyslny vypad gmp by po oprave receptu nikdo nechapal (i kdyz nas to vic nechapalo i pred opravou).
Ted je tu ta spravna diskuze.
Znam i jine weby kde se nevhodne diskuze mazou .
Konecne i ja jsem byla nejednou upozornena samotnym, nejmenovanym labuznikem abych se nad svymi slovy zamyslela a smazala je. A zdaleka nebyly takoveho kalibru.

 
babi
6360 příspěvků 12.04.11 23:45

zébulon, ja budto neodpovidam a mlcim, anebo kdyz komunikuji, je to uprimne. Pani domaci varila recept na Roïgabrageldi takto. Jsem si vedoma ruznych opravdu malych odchylek, avsak recept je v podstate tak jak jsem napsala.
Mam vsak jeste jednu otazku…vis neco o Kanade?

 
di
2451 příspěvků 12.04.11 23:27

Esme, tak nějak, Ty jsi před tím aspoň utekla.
Nelíbí se mi to ani trošinku, i když jsem Terezku v SZ moc prosila, ať vše nechá, jak je a nemaže. Škoda. Tohle je fakt cesta do pekel a je mi to moc líto.

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.04.11 23:25

Co se nehodí do krámu - smazat. Kdo nejde s námi, je proti.
Tam už jsme také byli. Já aspoň prvních 19 let mého života.

 
zébulon  12.04.11 22:31

babi, snad si tu otazku vysvetluji dobre, tedy pratelsky - jen nevim, jak odpovedet. Munster jidavame u nas doma, at jsme tu v Cesku nebo ve Francii naprosto bezne, je to obycejny syr. Davam ho dokonce i do polevky (celerove - a je vynikajici :- ) ). Jak jsem uz psala, okrajuji z nej kurku, a to vzdycky, i kdyz si ho mazu na chleba. Mlady munster nemam rada. A kde jsem jedla zapecene brambory? No skoro vsude, je to moje oblibene jidlo. A konkretne v Mulhouse jsem je urcite jedla po vytazeni z trouby stouchane. Je to moc dobre.

 
babi
6360 příspěvků 12.04.11 22:07

wydricko, dekuji za nakouknuti.
zébulon, kde jsi chutnala Roïgabrageldi a münster syr?
Alis, diky za odkaz na münster syr.
casino, ja snad s Vami musim souhlasit. Mlady syr lze totiz nastrouhat a muze se jist s kurkou.
Pozdrav na vsechny…

 
sveva
751 příspěvků 12.04.11 22:04

Pěkný recept a možná bude zajímat malé upřesnění. Název receptu se vztahuje jen na popsanou přípravu brambor. Tedy brambory, plátky uzené slaniny (někdy osmažená nebo použitá rovnou na vyložení zapékací misky), cibule (někdy spařená ve slané vodě), na povrch máslo, sůl a pepř. Někdy to postříkají rýnským ryzlinkem.
Může to být samostatný pokrm nebo k uzenému ramínku, ke klobáskám a podobně. Často jsou upečené brambory trochu šťouchané , jak píše Zebulon. Pěkný zelený salát by neměl chybět.
Když na to dáme sýr munster bude to ‚roigabrageldi au munster‘ a opravdu ho nenastrouháme. Překrojit napůl vodorovně a zapéct kůrkou nahoru.
Zdravím.

 
casino
4463 příspěvků 12.04.11 22:02

Goro :-)
„Strasbourgska klobaska se muze nahradit Knackwurst klobaskou a ta se doma koupit dostane“… nejvíce se tomu asi podobá náš obyčejný, neobyčejný ŠPEKÁČEK (teď už ten název je požehnaný i EU :potlesk:

 
babi
6360 příspěvků 12.04.11 21:38

goro, chtela jsem najit seznam nejakych 150 druhu syru na Labu a jejich popisky s fotografiemi, ale po upornem hledani jsem nenasla. Zde je neco kratce…
Munster syr je plochy kruhovy syr s hladkym povrchem a ma mnoho podob, ktere se meni delkou uzrani. Je barvy takrka bile, zluto oranzove a kdyz je plne uzraly je az do cervena. Kdyz je mlady je velice jemny a cim je starsi dostava korenejsi nasladlou sytou chut. K Gewurztraminer, nebo sklenicce tresnovice (nesmi byt sladka, musi to byt palenka)) mam rada pekne uzraly syr, avsak do pokrmu jako je tento, anebo do quiche radeji pridavam mladsi syr, jemnejsi chute.
No a k tem klobaskam. Verim, ze Strasbourgska klobaska se muze nahradit Knackwurst klobaskou a ta se doma koupit dostane (pokud me pamet slouzi)
Dekuji Ti za nakouknuti do receptu :-)

 
goro
82 příspěvků 12.04.11 20:59

dík

 
Alis
2617 příspěvků 12.04.11 20:46

Goro - sýr münster

:-)
 
casino
4463 příspěvků 12.04.11 20:14

zébulon, ale Babi píše: „Povrch muzeme zasypat syrem Munster…“ 8-o a babi si často nevymýšlí, jen se občas překlepne :mrgreen:
Možná se jedná o mladý, neuzrálý sýr :think:
Možná se jedná o zamrazený sýr :think:
Kdo ví :?:

 
wydra  12.04.11 17:27

di, krasny obrazek, dobry napad! :potlesk:

 
zébulon  12.04.11 16:38

goro, nevim, odkud jsi, ale skvele syry, vcetne munsteru, najdes tady: fransyr.cz.

Jeste technicka poznamka - zasypat se s munsterem asi nic nepovede, je to takovy romadur, takze spis poklast platky povrch. Jenze je dost vyrazny a ovladne chut kazdeho jidla, kam ho pridas. Da se to trochu zmirnit tim, ze okrajis kuru a pouzijes jen ten svetly smetanovy vnitrek.

 
di
2451 příspěvků 12.04.11 11:54

Obrázek.

 
goro
82 příspěvků 12.04.11 08:07

Snažím se zjistit, kde najdu sýr münster a alsaské klobásy či aspoň nějaké české ekvivalenty… dobrou chuť přeju.

 
zébulon  11.04.11 23:51

Jedla jsem to vzdycky jeste trochu postouchane, po upeceni. Uzene maso moc ráda nemám, ale klobásky jsou báječné!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz