Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Osolené plátky lososa opečeme v grilu na olivovém oleji. Vyšleháme žloutky s bílým vínem, koňakem a medem ve vodní lázni dohusta. Opatrně vmícháme rozpuštěné máslo a ochutíme pepřem a solí. Plátky lososa přelijeme touto omáčkou zabaione a podáváme s vařenou zeleninou a bramborem.
Recept je z kategorií: Ryby
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.1.14 18:39
Bla, bla,bla…že mne to netrklo hned -ten med. Nechápu jak to může někomu chutnat. Slátanina chutí, něco podobného jak jsem zažil v Rakousku, kde si dávali na řízek kečup a k tomu vařené brambory maštěné rozpuštěným špekem se škvarkami.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Losos v zabaione
37 příspěvků 11.7.13 11:22
Luxusnější omáčku na rybku jsem ještě neměla… posílám velkou chválu. Sice jsme s ní přelila „obyčejnou tresku“ na bylinkách, ale úžasná mňamka.
8 příspěvků 10.2.13 13:40
Perfektní recept, omáčka nemá chybu. Jen oleje je možno použít jen trochu. Perfektní sklidila jsem pochvalu.
Ano
, jenže naše klasické šodó se už
vytratilo a nahradil jej řídký vanilkový pudink
, a přitom příprava sabayonu je tak rychlá,
o chuti nemluvě 
Danda – to je ono, Italové máslem raději šetří. Možná proto používají Slaný zabaione místo holandské omáčky.
Sladký zabaione: žloutky, cukr, víno (suché Marsala, Porto, Madera, Malaga, Vin Santo nebo dokonce rum). Recept tady má Pepino. Vlastně naše šodó.
Slaný zabaione: žloutky, sůl, suché víno a někdy trochu másla (na 4 žloutky asi 40 g) nebo oleje. Bylinky nebo česnek jsou ty malé variace podle fantazie kuchaře.
Příspěvek upraven 20.11.11 v 13:25
Svevo, zásadní rozdíl asi bude v použití másla?
Danda – máte pravdu, je to vlastně holandská omáčka s medem a koňakem. Když se v Itálii, odkud ten název pochází, řekne zabaione je tím myšlena vždy sladká omáčka a je moc dobrá jak na moučníky tak i samotná na lžičku. Potom se módně začala používat i pro slané recepty, vždy ale upřesní, že jde o „zabaione salato“, aby to bylo jasné.
Zdravím.
Porce lososa jsem okořenila drceným pepřem a hořčičným semínkem podle Martinova komentáře a opekla na suché pánvi asi 4 minuty, medem (dala jsem jen 1 lžíci) a koňakem vylepšenou holandskou omáčku jsem dochutila muškátem a citronovou šťávou. Perfektní oběd.
Ani nevím, zda sem tento komentář patří:
Rybka nebyla na plátky, ale v celku, filetovaná (i s kůží)…
Maso nebylo na grilu s ol. olejem, ale v parní troubě s máslem…
Omáčka nebyla z koňaku ani z brandy, ale z mé oblíbenkyně PADDY …
Ani ten brambor nebyl vařený, ale v troubě v kožuchu opařený a následně na pánvi rozmáčknutý, a společně s petrželkou na EVO opečený…
Zelenina se také nevařila, ale jako míchaný salát se po studenu podávala…
No, nakonec jsem to tedy stihl ochutnat…
A Neapol jsem už také viděl…
Oboje stálo za to…
Ale zabaione je lepčččí než Neapol
Pepino vše odpuštěno! Vrať se!!
No, ale nač ta dvě deci oleje

…ale to by tu jeden musel být do stovky, aby
všechny Labužníkoviny stihl aspoň jednou, jedinkrát 
Podobně jako babi níže Martinovi, tak i já děkuji nyní amberan
2 příspěvky 3.9.11 14:22
Mnam, ale mnam mnam mnam
za napsání tohoto fantastického receptu a děkuji Martine, že jsi ho v té záplavě receptů našel a upozornil na něj. Připravila jsem tuto lahodu pro naše hosty v původní verzi s lososem, pařížskými brambůrkami a chřestem.
jestli jíš vnitřnosti, co takhle jazýček, nebo brzlík (nesmažené)? Bojím se zmiňovat a žabích stehýnkách, ale to by byla fantastická kombinace.
166 příspěvků 25.1.09 03:43
… vypadá vážně skvěle a rozhodně o ni nehodlám přijít jen proto, že nejím žádné ryby. Co myslíte, jak by to chutnalo k fondue? No, testnu to.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Omáčka OK (+ Muškátový oř. nepatrně)
Losos (+ v hmoždíři drcený zel. pepř a hořč. semínko)
Původní recept špice. Pro Můj jazýček s úpravou viz výše, bomba!