Recept Losos v zabaione

(Hodnoceno 1x) Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Losos v zabaione

Postup

Osolené plátky lososa opečeme v grilu na olivovém oleji. Vyšleháme žloutky s bílým vínem, koňakem a medem ve vodní lázni dohusta. Opatrně vmícháme rozpuštěné máslo a ochutíme pepřem a solí. Plátky lososa přelijeme touto omáčkou zabaione a podáváme s vařenou zeleninou a bramborem.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 25671x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky čerstvého lososa
  • 200 g másla
  • 100 ml koňaku
  • 100ml bílého vína
  • 4 žloutky
  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • pepř
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Johny Hollywood 27.2.14 23:29

Super, příště dám ale míň chlastu :-)

Odkaz na uvaření

Miroslav H. 6.1.14 18:39

Bla, bla,bla…že mne to netrklo hned -ten med. Nechápu jak to může někomu chutnat. Slátanina chutí, něco podobného jak jsem zažil v Rakousku, kde si dávali na řízek kečup a k tomu vařené brambory maštěné rozpuštěným špekem se škvarkami.

Odkaz na uvaření

amberan 3.9.11 14:22

Mnam, ale mnam mnam mnam :-)

Diskuse k receptu Losos v zabaione

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Losos v zabaione

Cisajda
37 příspěvků 11.7.13 11:22
Omáčka

Luxusnější omáčku na rybku jsem ještě neměla… posílám velkou chválu. Sice jsme s ní přelila „obyčejnou tresku“ na bylinkách, ale úžasná mňamka. :lol:

Labužník lidka02
8 příspěvků 10.2.13 13:40

Perfektní recept, omáčka nemá chybu. Jen oleje je možno použít jen trochu. Perfektní sklidila jsem pochvalu. :kytka:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.11 14:11

Ano :-), jenže naše klasické šodó se už vytratilo a nahradil jej řídký vanilkový pudink :-( , a přitom příprava sabayonu je tak rychlá, o chuti nemluvě :-)

sveva
751 příspěvků 20.11.11 13:24

Danda – to je ono, Italové máslem raději šetří. Možná proto používají Slaný zabaione místo holandské omáčky.
Sladký zabaione: žloutky, cukr, víno (suché Marsala, Porto, Madera, Malaga, Vin Santo nebo dokonce rum). Recept tady má Pepino. Vlastně naše šodó.
Slaný zabaione: žloutky, sůl, suché víno a někdy trochu másla (na 4 žloutky asi 40 g) nebo oleje. Bylinky nebo česnek jsou ty malé variace podle fantazie kuchaře.

Příspěvek upraven 20.11.11 v 13:25

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.11 00:52

Svevo, zásadní rozdíl asi bude v použití másla? :-)

sveva
751 příspěvků 20.11.11 00:12

Danda – máte pravdu, je to vlastně holandská omáčka s medem a koňakem. Když se v Itálii, odkud ten název pochází, řekne zabaione je tím myšlena vždy sladká omáčka a je moc dobrá jak na moučníky tak i samotná na lžičku. Potom se módně začala používat i pro slané recepty, vždy ale upřesní, že jde o „zabaione salato“, aby to bylo jasné.
Zdravím.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.11 17:40

Porce lososa jsem okořenila drceným pepřem a hořčičným semínkem podle Martinova komentáře a opekla na suché pánvi asi 4 minuty, medem (dala jsem jen 1 lžíci) a koňakem vylepšenou holandskou omáčku jsem dochutila muškátem a citronovou šťávou. Perfektní oběd.

casino
4497 příspěvků 4.10.11 22:51

Ani nevím, zda sem tento komentář patří:
Rybka nebyla na plátky, ale v celku, filetovaná (i s kůží)…
Maso nebylo na grilu s ol. olejem, ale v parní troubě s máslem…
Omáčka nebyla z koňaku ani z brandy, ale z mé oblíbenkyně PADDY
Ani ten brambor nebyl vařený, ale v troubě v kožuchu opařený a následně na pánvi rozmáčknutý, a společně s petrželkou na EVO opečený…
Zelenina se také nevařila, ale jako míchaný salát se po studenu podávala…

No, nakonec jsem to tedy stihl ochutnat…
A Neapol jsem už také viděl…
Oboje stálo za to…
Ale zabaione je lepčččí než Neapol :potlesk:

casino
4497 příspěvků 3.9.11 15:45

Pepino vše odpuštěno! Vrať se!! :mrgreen: No, ale nač ta dvě deci oleje :?: :think:
Podobně jako babi níže Martinovi, tak i já děkuji nyní amberan :-) …ale to by tu jeden musel být do stovky, aby všechny Labužníkoviny stihl aspoň jednou, jedinkrát 8-)

amberan
2 příspěvky 3.9.11 14:22

Mnam, ale mnam mnam mnam :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji Pepino...

za napsání tohoto fantastického receptu a děkuji Martine, že jsi ho v té záplavě receptů našel a upozornil na něj. Připravila jsem tuto lahodu pro naše hosty v původní verzi s lososem, pařížskými brambůrkami a chřestem.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tinami...

jestli jíš vnitřnosti, co takhle jazýček, nebo brzlík (nesmažené)? Bojím se zmiňovat a žabích stehýnkách, ale to by byla fantastická kombinace.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Omáčka zabaione ...

… vypadá vážně skvěle a rozhodně o ni nehodlám přijít jen proto, že nejím žádné ryby. Co myslíte, jak by to chutnalo k fondue? No, testnu to.

martin
1 příspěvek 25.1.09 03:43
"crejzi,,

Omáčka OK (+ Muškátový oř. nepatrně)
Losos (+ v hmoždíři drcený zel. pepř a hořč. semínko)
Původní recept špice. Pro Můj jazýček s úpravou viz výše, bomba!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz