Recept Losos v zabaione

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Losos v zabaione

Postup

Osolené plátky lososa opečeme v grilu na olivovém oleji. Vyšleháme žloutky s bílým vínem, koňakem a medem ve vodní lázni dohusta. Opatrně vmícháme rozpuštěné máslo a ochutíme pepřem a solí. Plátky lososa přelijeme touto omáčkou zabaione a podáváme s vařenou zeleninou a bramborem.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 24808x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 plátky čerstvého lososa
  • 200 g másla
  • 100 ml koňaku
  • 100ml bílého vína
  • 4 žloutky
  • 200 ml olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • pepř
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Johny Hollywood 27.2.14 23:29

Super, příště dám ale míň chlastu :-)

Odkaz na uvaření

Miroslav H. 6.1.14 18:39

Bla, bla,bla…že mne to netrklo hned -ten med. Nechápu jak to může někomu chutnat. Slátanina chutí, něco podobného jak jsem zažil v Rakousku, kde si dávali na řízek kečup a k tomu vařené brambory maštěné rozpuštěným špekem se škvarkami.

Odkaz na uvaření

amberan 3.9.11 14:22

Mnam, ale mnam mnam mnam :-)

Diskuse k receptu Losos v zabaione

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Losos v zabaione

Cisajda
37 příspěvků 11.7.13 11:22
Omáčka

Luxusnější omáčku na rybku jsem ještě neměla… posílám velkou chválu. Sice jsme s ní přelila „obyčejnou tresku“ na bylinkách, ale úžasná mňamka. :lol:

Labužník lidka02
7 příspěvků 10.2.13 13:40

Perfektní recept, omáčka nemá chybu. Jen oleje je možno použít jen trochu. Perfektní sklidila jsem pochvalu. :kytka:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.11 14:11

Ano :-), jenže naše klasické šodó se už vytratilo a nahradil jej řídký vanilkový pudink :-( , a přitom příprava sabayonu je tak rychlá, o chuti nemluvě :-)

sveva
751 příspěvků 20.11.11 13:24

Danda – to je ono, Italové máslem raději šetří. Možná proto používají Slaný zabaione místo holandské omáčky.
Sladký zabaione: žloutky, cukr, víno (suché Marsala, Porto, Madera, Malaga, Vin Santo nebo dokonce rum). Recept tady má Pepino. Vlastně naše šodó.
Slaný zabaione: žloutky, sůl, suché víno a někdy trochu másla (na 4 žloutky asi 40 g) nebo oleje. Bylinky nebo česnek jsou ty malé variace podle fantazie kuchaře.

Příspěvek upraven 20.11.11 v 13:25

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.11 00:52

Svevo, zásadní rozdíl asi bude v použití másla? :-)

sveva
751 příspěvků 20.11.11 00:12

Danda – máte pravdu, je to vlastně holandská omáčka s medem a koňakem. Když se v Itálii, odkud ten název pochází, řekne zabaione je tím myšlena vždy sladká omáčka a je moc dobrá jak na moučníky tak i samotná na lžičku. Potom se módně začala používat i pro slané recepty, vždy ale upřesní, že jde o „zabaione salato“, aby to bylo jasné.
Zdravím.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.11.11 17:40

Porce lososa jsem okořenila drceným pepřem a hořčičným semínkem podle Martinova komentáře a opekla na suché pánvi asi 4 minuty, medem (dala jsem jen 1 lžíci) a koňakem vylepšenou holandskou omáčku jsem dochutila muškátem a citronovou šťávou. Perfektní oběd.

casino
4492 příspěvků 4.10.11 22:51

Ani nevím, zda sem tento komentář patří:
Rybka nebyla na plátky, ale v celku, filetovaná (i s kůží)…
Maso nebylo na grilu s ol. olejem, ale v parní troubě s máslem…
Omáčka nebyla z koňaku ani z brandy, ale z mé oblíbenkyně PADDY
Ani ten brambor nebyl vařený, ale v troubě v kožuchu opařený a následně na pánvi rozmáčknutý, a společně s petrželkou na EVO opečený…
Zelenina se také nevařila, ale jako míchaný salát se po studenu podávala…

No, nakonec jsem to tedy stihl ochutnat…
A Neapol jsem už také viděl…
Oboje stálo za to…
Ale zabaione je lepčččí než Neapol :potlesk:

casino
4492 příspěvků 3.9.11 15:45

Pepino vše odpuštěno! Vrať se!! :mrgreen: No, ale nač ta dvě deci oleje :?: :think:
Podobně jako babi níže Martinovi, tak i já děkuji nyní amberan :-) …ale to by tu jeden musel být do stovky, aby všechny Labužníkoviny stihl aspoň jednou, jedinkrát 8-)

amberan
2 příspěvky 3.9.11 14:22

Mnam, ale mnam mnam mnam :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji Pepino...

za napsání tohoto fantastického receptu a děkuji Martine, že jsi ho v té záplavě receptů našel a upozornil na něj. Připravila jsem tuto lahodu pro naše hosty v původní verzi s lososem, pařížskými brambůrkami a chřestem.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tinami...

jestli jíš vnitřnosti, co takhle jazýček, nebo brzlík (nesmažené)? Bojím se zmiňovat a žabích stehýnkách, ale to by byla fantastická kombinace.

Tinami
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Omáčka zabaione ...

… vypadá vážně skvěle a rozhodně o ni nehodlám přijít jen proto, že nejím žádné ryby. Co myslíte, jak by to chutnalo k fondue? No, testnu to.

martin
1 příspěvek 25.1.09 03:43
"crejzi,,

Omáčka OK (+ Muškátový oř. nepatrně)
Losos (+ v hmoždíři drcený zel. pepř a hořč. semínko)
Původní recept špice. Pro Můj jazýček s úpravou viz výše, bomba!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz