Recept Losos v křupavém obalu (pro pokročilé)

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Losos v křupavém obalu (pro pokročilé)

Postup

Nejprve vypracujeme těsto *(lze koupit i listové)*. V míse rozmícháme droždí, cukr a sůl. Přisypeme mouku, uprostřed uděláme důlek a postupně vmícháváme našlehané vejce, rozpuštěné máslo a asi 100 ml studené vody. Vypracujeme vláčné těsto* (případně přidáme víc vody)*. **01** Těsto důkladně propracujeme na lehce pomoučeném vále, až je vláčné a pružné *(asi 5 minut)*. Nemělo by být tuhé, proto se při hnětení na vále snažíme nepřidávat další mouku. Těsto dáme do mísy vymazané olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout při pokojové teplotě asi 90 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.**02** Mezitím si připravíme náplň. Kousky uzeného lososa důkladně rozmixujeme s bílkem. Směs přelijeme do misky a postupně vmícháme smetanu, citronovou kůru i šťávu a pažitku. Opepříme, ale nesolíme, protože uzený losos je slaný. Přikryjeme a dáme na 10 minut vychladit. **03** Jeden filet poklademe částí připravené směsi z uzeného lososa a přikryjeme druhým filetem. Na čistou podložku si rozprostřeme kus fólie přibližně 3x tak široký, jako je losos. Pokryjeme jej zbytkem uzené směsi, opepříme a navrch poklademe špenátové listy. Na každém konci fólie si přitom necháme několik centimetrů volných na uchopení. Na jeden konec rozprostřené směsi položíme připraveného lososa, osolíme a opepříme. Uchopíme okraj fólie a s její pomocí zarolujeme rybu do směsi a špenátových listů. Dáme na 5-10 minut vychladit. **04** Do trouby rozehřáté na 200° C si připravíme pečící plech. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto do obdélníku přibližně 20x30 cm nebo tak velkého, abychom do něj lososa snadno zabalili. Dáme lososa do středu, kraje těsta lehce potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou. Těsto přes rybu přehneme, kraje spojíme a přebývající těsto odřízneme. Zabaleného lososa otočíme spojem dolů na pomoučený pečící plech. **05** Povrch ozdobíme zbytky těsta *(uprostřed můžeme uplést třeba copánek)* a potřeme žloutkem s vodou. Tupým nožem uděláme rovnoběžné rýhy. Ozdobíme tečkami červeného pepře a necháme přibližně 20 minut na teplém místě podruhé vykynout. Plech s lososem položíme do trouby přímo na připravený vyhřátý plech a pečeme 40-45 minut dozlatova. Podáváme nakrájené na plátky a ozdobené kolečky citronu a kuličkami pepře. **06** *Tip:* Čerstvé špenátové listy můžete klidně nahradit mrazenými, například od Bonduelle, ovšem nikoli protlakem! Máte-li čerstvý či mražený kopr, můžete jím nahradit pažitku. Čerpáno z časopisu Marianne.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 30.08.04 vloženo
  • 11389x zobrazeno

Čas přípravy

  • 175 minut

Ingredience

  • *Tento recept je sice jednodušší verzí tradičního ruského pokrmu, přesto vám dá poněkud zabrat. Útěchou vám může být, že byť se podává teplý, chutná výborně i zastudena.*
  • *Těsto:*
  • 100 g polohrubé prosáté mouky
  • 21 g (*půl kostky*) droždí
  • 1/2 KL moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 velké ušlehané vejce
  • 50 g rozehřátého a vychlazeného másla
  • olej na vymazání mísy;
  • *Náplň:*
  • 150 g plátků uzeného vychlazeného lososa
  • 1 bílek
  • 3 PL smetany ke šlehání
  • kůra z půlky citronu
  • 1 PL citronové šťávy
  • 2 PL jemně nasekané pažitky
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 400 g lososa (*2 plátky, vykostěné a zbavené kůže*)
  • 150 g špenátových listů bez řapíku (*spařených a oschlých*);
  • *Na konečné úpravy:*
  • 1 žloutek utřený s 15 ml vody
  • 1 KL celého červeného pepře
  • čtvrtky nebo kolečka citronu.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Losos v křupavém obalu (pro pokročilé)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jaga13
399 příspěvků 23.02.11 17:20

…hledala jsem něco špenátozního, tohle se krásně četlo a určitě bude i dobře chutnat, u nás v neděli :potlesk:

Marjanka2
214 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Losos v křupavém obalu (pro pokročilé)

To vidím jako ideální velikonoční večeři. Se zeleninovým salátem to bude moc dobré. Díky!

Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Losos v křupavém obalu (pro pokročilé)

Pendo, díky za parádní recept! Lososa máme strašně rádi a tohle je skvělý…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz