Recept Losos na studeno

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Jedná sa o tepelne neupravované jedlo. Vhodné ako predjedlo alebo pri posedení pri vínku. Je to výborný zákusok pre kupačov.

Postup

Lososa nakrájame na tenké, čo najtenšie plátočky. Dáme do misky zasypeme soľou a mletým korením. Pomiešame a necháme v chlade niekoľko hodín ale lepšie dní postáť.

Podávame na maslovom chlebíku alebo veke.

Recept je z kategorií: Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 17.04.11 vloženo
  • 5300x zobrazeno

Ingredience

  • vykostený losos - mnžstve asi 1/2 kg
  • 3 čajové lyžičky soli
  • trosku drveného rozmarínu či oregana

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Losos na studeno

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
JanP
141 příspěvků 19.04.11 07:59

OK. Prečo by som mal niečo namietať?
V závere svojej pracovnej kariery som pracoval v zahraničnej spoločnosti a viacerí kolegovia ako i šéf boli Švédi. Občas sa im zacnelo po domove a tak im v závodnej kuchyni urobili nejaké jedlo podľa ich receptu. My Slováčkovia sme sa často pridali- zo zvedavosti, ale aj preto, lebo takých porcií mimo bežného menu muselo byť aspoň 30.
Mám spomienky na švédskeho sleďa… Ale aj príjemnejšie, o tom niekedy inokedy.
Len ešte spomienka. Keď sa s nami lúčil Lars, povedal, že na Slovensko má len dobré spomienky, okrem slivovice a hokeja. V ktoromsi roku sme boli majstrami sveta a vo finále sme porazili Švédov. (Keď potom v nasledujúcom roku boli majstri Švédi, tak Lars chodil týždeň v hokejovom drese Švédska.)

 
babi
6360 příspěvků 18.04.11 22:59

Jeste bych rada dodala, ze jsou mista, jako sladkovodni jezera, kde losos preziva cely svuj zivot…takze, ‚ryby‘ jako zarazeni obsahuje i vyjimky :-)

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 18.04.11 22:27

Zařadila jsem tedy do kategorie Ryby (jak to má většina receptů s lososem).

 
babi
6360 příspěvků 18.04.11 22:18

:-D Jan doufam nebude namitat, zde je recept me Svedske rodiny k porovnani:
 http://www.labuznik.com/…kou-omackou/

Příspěvek upraven 19.04.11 v 18:50

 
Drobek  18.04.11 22:15

Terezko, jak už napsala Alis, ono je to opravdu těžké kam ho strčit, pacholka :think: :lol:
Abych to ještě trochu zesložitil, když táhne proti proudu se vytřít, doplave sem k nám do Idaha a je z něj pstruh steelhead, přeloženo snad jako pstruh ocelová hlava.
Tak co s ním? Losos chycený v divočině je z moře. Pěstovaný na farmě z moře není, ale na mou duši nevím, jestli tam mají vodu mořskou, sladkou, nebo posolenou. :roll:
Jane P, už s tebou chrochrochtám.

Příspěvek upraven 18.04.11 v 23:10

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 18.04.11 22:03

Sladkovodního lososa jsem spáchala já - mám přeřadit?

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 19:16

OK priatela.
Nebudem zachádzať do podrobností, ale ako sa našli azbukou písane správy v málo známej jaskyni blízko Altamiry, to chro-chro, čo bol výraz pre náš gravlax, sa vyslovovalo nasledovne: ch v prvom chro sa vyslovovalo nosom a r sa vyslovovalo hrdlom. Druhé cho, ako ma poučili neznámi jazykovedci sa vyslovovalo približne tak ako by sme ho vyslovili my - chro.
:lol:

 
glama  18.04.11 18:59

Tak v tom tajfunu tady jsem úplně zapomněla, že mám ve své portfoliu také jednoho prakticky syrového lososa…ale…gravlax to nééni.. :think:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
:mrgreen:

Ještě me trklo zařazení mezi sladkovodní ryby…
Losos se rodí a umírá ve sladké, ale žije ve slané vodě…
Takový malý, překladatelský oříšek, jak se říká… :wink: :-D

Příspěvek upraven 18.04.11 v 19:05

 
Alis
2617 příspěvků 18.04.11 18:02

No vidíš, Jene, tady se konečně něco přiučíš :-D
Třeba to, že když Slovák napíše recept svého bratra žijícího v Rusku, může se to nazývat český gravlax :D

(doufám, že si to nikdo nevezme osobně, myslím to jako vtípek)

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 17:50

Priatelia.
Keby ste mne, nevedomému vysvetlili čo to je gravlax, dokonca český gravlax, naša diskusia mohla mať iný smer.
Všetkým podávam ruku na uzmierenie, kedže neviem vybrať správneho smajlíka.
U nás na věsnici také slovo ako gravlax nepočujeme často.
 Sorry.

 
Drobek  18.04.11 16:28
Jane P

a já snad tvrdím žes to řekl? To byl komentář casina: „JanP,
je známo, že Velký bratr dokázal hodně… :-)
Dokonce i marinovat plátky lososa, proč ne…“
Já jsem si jen, zřejmě docela neurvale přidat něco znalostí k tématu lososa za studena a abych to zjednodušil, dal jsem tam odkaz na můj článek a recept. Jinde. Když se ti to nelíbí, nemůžu ti pomoci.

Příspěvek upraven 18.04.11 v 16:31

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 16:26

Drobek.
Nikde a nikdy som netrvrdil, že losos na surovo ako ho uvádzam je vynález „Velkeho bratra.“
Cromaňonci a neandertalci ho poznali iste oveľa skôr a práve, ako sa dozvedám, vôbec mu nevraveli losos gravlas ale chro-chro.
Ale maj si svoj názor. Ja ti ho neberiem.

 
Drobek  18.04.11 15:52

Losos tepelně, teda ani uzením neupravený vůbec není vynález velkého bratra. Pokud máte zájem se s tím víc seznámit, tady je o tom něco víc. Losos gravlax.

Příspěvek upraven 18.04.11 v 15:54

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 13:45

Neviem čo je gravlax.
Ale keď chceš, môže byť.

 
Bento
794 příspěvků 18.04.11 13:30

Hmmm, nie je to taky daaky cesky gravlax :?: :?: :?:

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 12:53

Priatelia,
tenké plátky lososa sa iba nasolia a zľahka okorenia oreganom alebo rozmarinom. V mojom recepte sa nič neudí. Marinovany losos sa kladie vidličkou na plátky maslom natretého chlebíka a pojedá sa.
Vyskúšajte a potom mudrujte i kritizujte.
Komu sa recept nepáči, nech ho neskúša, alebo urobí po svojom.
Zdravím Vás všetkých.

 
casino
4463 příspěvků 18.04.11 10:04
JanP,

je známo, že Velký bratr dokázal hodně… :-)
Dokonce i marinovat plátky lososa, proč ne…? (šťávu co pustí možná podávají jako aperitiv (tabasco, limetka, oříšek :mrgreen: ) Určitě je to rychlejší než obvyklé marinování filetů vcelku v „kožuchu“ :mrgreen:
Ale rád bych potkal Ivana, který napřed rozfofruje rybu na „…čo najtenšie plátočky…“ pak je naloží a posléze separuje jednotlivé řezy odleželého, křehoučkéno masa, které se rozpadá už samo, jen se na ně podíváte :-) Navíc se plátky ne a ne pustit jeden druhého :-P :wink: :cry: 8-o Už ho vidím, kterak je klade na mřížku (nebo, že by věšel na háčky?) do udírny…
No já to vidím jako výchozí surovinu na něco jako Bitky po tatarsku, v lepším případě na tataráček…
P.S.
Myslím si, že jste si bráchou špatně rozuměli :-) S tím marinováním asi…, s tím uzením na 51% :mrgreen:

Příspěvek upraven 18.04.11 v 10:07

 
glama  18.04.11 09:38

No pozoooor…ono tedy nejde o syrového, ale o uzeného lososa????

Ten ale není tepelně neupravený… :think:
Prosím vysvětlit:-)

 
padro
23 příspěvků 18.04.11 07:06

zkuste takto připraveného lososa namáčet do: šťáva z jednoho pomeranče, šťáva z jedné limetky a pár kapek sojové omáčky. jen smočit a hned konzumovat

 
JanP
141 příspěvků 18.04.11 02:37

Kupači = oblievači a podľa krajových zvykov aj šibači. Na Valašsku, ako viem sa šibe borievkou - jalovcovou vetvičkou. To potom dievky nemusia na akupunktúru ani iné masáže. :-)

Tento recept mam od brata a on ho ma ešte z čias štúdií u „Veľkého brata“ v Moskve, kde sa oženil a spoznal aj iné kulinárske zvyky. To už sú tiež nejaké rôčky.
V supermarketoch dostať platočky udeneho takto upraveného lososa, ale je to dosť drahé. Brat Pavol (ja mám viac bratov) mi rozprával, že domáci vedeli tú nasolenú rybu zaudiť aj doma. Viem, že Čínania poznajú také finty. Ale zatiaľ som to nevyskúšal.

Pre sveva Áno, opravdu = skutočne je jedlo hotové za niekoľko dní. Držíme ho však v chladničke až kým sa nezje.

Pre jolanu
Na ýchode sú temperamentní muži až no. Poznáme a vieme svoje. Však, kupačov nielen nápitkom ponúkame ale tiež nejakým zákuskom . A to by mohlo zmierniť ich vášne.

 
sveva
751 příspěvků 17.04.11 23:47

Opravdu se ta ryba skladuje několik dní? Něco mi tady nesedí.
Zdravím.

 
jolana
5064 příspěvků 17.04.11 23:46

Kupaci=oblievaci… u nas ta obleju vedrom vody krz tepelny sok pred tym ako ta hodia do vane ci do suda vody studenej aby si cela celucicka okupala a bola ako vymalovana krasna a zdrava po cely rok..tak sa volaju kupaci..a potom ta obleju vonavkou Zive kvety aby si vonala ako fialka abo konvalinka..:D

PS: JanP,u nas na vychode dat kupacovi lososa tak ma v tej vani utopi :DD

 
wydra  17.04.11 22:55

........... a ja ctu pokazdy „Laos“ :mrgreen:

 
casino
4463 příspěvků 17.04.11 22:42

Kdo jsou „kupači“??
No přece koupající se tamagoči :mrgreen:

JanP, zajímavé :-)
Zdá se, že dosud nikoho na Labu nenapadlo před marinováním tuhle rybku naplátkovat a NASOLIT.
Zajímavé :think:

 
glama  17.04.11 21:53

Kdo jsou „kupači“??

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz