Recept Losos lahodně pečený pro sváteční stůl

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Majonéza z řeřichy: Do vařící osolené vody vložit řeřichu a 1 minutu ji uvařit. Slít a propláchnout ji pod studenou vodou. Osušit ji ubrouskem a rozmixovat ji na pyré. Nakonec zašlehat do majonézy ochucené citronem. Je-li nutné, tak přidat víc citronové šťávy. Ochuti solí a pepřem. Vyjmout žábra a podívat se, zdali jsou všechny šupiny odstraněny. Zastřihnout ocasní plouten do tvaru V. Opláchnout rybu pod tekoucí studenou vodou zvenku i uvnitč a lžící odstranit krvavá místa. Usušit papírovým ubrouskem. Předehřát troubu na 180°C. Velký kus alobalu (v ČR musí být alobal alespoň dvojitý, je moc tenký) kam se vejde celá ryba potřít máslem a vložit jej na plech s okrajem. Položit rybu trochu od středu a rozložit cibuli a bylinky do břicha ryby. Osolit a opepřit a zalít vínem. Rychle nadzdvihnout alobal a pevně jej zajistit nahoře a na obou koncích. Péct asi 30 - 40 minut, nebo až ryba je na dotek pevná a pružná. otevřít alobal a rybu na chvíli nechat zchladnout. Odejmout bylinky a přenést rybu na kus pečícího papíru. Opatrně slít jakoukoliv tekutinu. Ostrým nožíkem naříznout kůži u ocasu a stejně u hlavy. Nadzdvihnout kůži a opatrně ji sloupnout a zahodit. Na jednu stranu papíru s rybou položit servítovací podlouhlou mísu. S pomocí papíru rybu na ni překlopit. Stejně odejmout zbytek kůže na druhé straně ryby. Někdo odejímá i hlavu, ale já nechávám. Pomocí nožíku oškrábat jekékoliv tmavé maso. Podélce rozříznout vrchní část filé, opatrně sejmout 2/4 filé a každé opatrně položit vedle lososa. Odstřihnout a nadzdvihnout páteř u hlavy a opatrně ji sloupnout směrem k ocasu, kde ji taktéž odstřihnout. Vyjmout jakékoliv kosti, které ještě zůstaly a potom vrátit 2/4 filé každé na své původní místo. Přikrýt lososa microtenovým filmem a vložit ho alespoň na 1 hodinu do chladničky (nebo do kdy se potřebuje). Po několik vteřin v hlubokém oleji osmažit opranou a ÚPLNĚ usušenou petrželku a rozložit ji na papíroví ubrousky. Před podáváním lososa dokola ozdobit smaženou petrželkou a podélně na něj od hlavy po ocas doprostřed dát část majonézy. Zbytek se může podávat v omáčníku. Ozdobit citronem a podávat při pokojové teplotě s bagetou a dezertním vínem jako je Sauternes. Recept podle Le Cordon Bleu.

Recept je z kategorií: Mořské

Nahlásit recept

  • 06.04.07 vloženo
  • 18244x zobrazeno

Počet porcí

  • 10 porcí

Ingredience

  • 1 celý losos asi 1.5 až 1.7 kg, očištený a bez šupin
  • 1 malá červená cibule na tenko nakrájená
  • 1 malý bobkový list
  • 1 snítka tymiánu, nebo 1/2 lžičky sušeného
  • 5 snítek petrželky
  • mořská sůl a černý pepř
  • 90 ml suchého bílého vína
  • svazek petrželky usmažené v hlubokém oleji na ozdobu
  • citronové dílky na podávání
  • Majonéza z řeřichy:
  • 120 g řeřichy (potočnice) s odříznutými tuhými stonky
  • 300 g poctivé majonézy
  • několik kapek citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Losos lahodně pečený pro sváteční stůl

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Jahodový pohár Jahodový pohár
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz