Recept Losos i losový pstruh s bramborovo-pažitkovou krustou

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Losos i losový pstruh s bramborovo-pažitkovou krustou

Postup

Předehřát troubu na 230°C. Nakrájet brambory na tenké lupínky (nejlépe na mandolíně) promíchat je s 1 lžící oleje a lehce je osolit a opepřit. Osušit rybí filé a lehce je osolit a opepřit. Na každé filé na kůži těsně přitlačit 1 lžíci pažitky a na ni poskládat plátky brambor tak, aby se trochu překrývaly. Takto pokrýt celý povrch filé. Na rozehřátém plechu s nelepícím se povrchem rozehřát zbývající olej asi po 5min. Vyjmout plech z trouby a opatrně na něj poskládat rybí filé bramborami nahoru. Péct rybu do matného povrchu s náznakem tvořících se lupínků asi 18-23min. Ihned podávat se špenátem. Špenát: Na rozehřátou pánev vložit 1 lžičku oleje a osmažit na něm piniové oříšky. Nesmí se spálit, ale musí být zlatavě hnědé a voňavé. Proto je často míchat. Dát osušit na papírový ubrousek. Zvýšit teplotu a přidat 2 lžíce oleje. Nechat ho zahřát po 30 sekund. Přidat česnek a osmahnout ho po 15 sekund. Přidat špenát, snížit teplotu (špenát musí být suchý, jinak by prskal) a několikrát jej opatrně obrátit. Když špenát uvadne, tak přidat citronovou šťávu a dusit vše po 1-2min. Osolit, opepřit, dát na nahřátý talíř a posypat připravenými piniovými oříšky.

Recept je z kategorií: Filé

Nahlásit recept

  • 12.01.05 vloženo
  • 8656x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 6x 170g filé z lososa, nebo losového pstruha, může být s kůží i bez
  • sůl a pepř
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic posekané pažitky, nebo zelené šalotky
  • 780g velkých pěkných brambor (jako jsou na pečení)
  • Špenát:
  • 4 lžíce piniových oříšků/semínek
  • 4 lžíce + 1 lžička extra panenského olivového oleje
  • 670g listového špenátu, propláchnutého od písku a dobře osušeného
  • 2 velké stroužky česneku posekaného
  • 2 lžíce citronové šťávy

Doporučená příloha

  • Chardonnay, nebo Pinot Noir

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Losos i losový pstruh s bramborovo-pažitkovou krustou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 11.11.10 21:24

sliva, jsem si jista, ze je hodne obchodu s dobrym zasobovanim. Ja vsak zila v Jeseniku a mozna tam na priklad losos nesel tak naodbyt. Kdyz jsem vsak jela do Opavy, tam v Globusu jsem dostala koupit sepie, zajiste cerstvy losos a nekdy byl opravdu cerstvy a jine ingredience, ktere jsem jinde nenasla. Ty mas zajiste velkou vyhodu ze nakupujes v Praze!

Příspěvek upraven 11.11.10 v 21:25

sliva78
73 příspěvků 09.11.10 21:02

…tak tak ryby jsou v českých supermarketech problém. Věřím akorát Makru, nikdy se mi tam nestalo, aby ryba nebyla čerstvá a to jíme rybu minimálně jednou do týdne. Obrat je tam větší, než jinde, zvlášť v Praze. Naštěstí mám Makro po cestě ze zaměstnání. Nemusím veškeré potraviny z mrazáku a netýká se to pouze ryb. Recept na mou oblíbenou verzi lososa mohu vložit hned, ale nejsem si jistá, zda zde někde není a tu fotečku by to chtělo též… Musím se tu rozkoukat, bojuju trochu s časem, ale vařím a hlavně jím moc ráda, tak zde budu sbírat inspiraci. Ještě jednou díky!!

babi
6360 příspěvků 09.11.10 20:16

sliva, pri mem pobytu v Cesku jsem pouzivala lososoveho pstruha, protoze jsme pro nej jezdili k Vidnave na Rybarskou bastu a byl naprosto cerstvy a krasne vonel, coz se nekdy nedalo rict o lososu od Alberta. Ryby mame take radi a proto mam hodne receptu jak ze sladkovodnich, tak z morskych, o morskych potvurkach nemluve 8-) Tesim se na Tvuj recept!

sliva78
73 příspěvků 09.11.10 19:00

Děkuji vřele za recept, dnes byl losos k večeři a moc jsme si pochutnali. :palec: Jen příště rybu zakápnu ještě trochou citronu. Špenát též chuťově velmi vyvážený, dala jsem více česneku, protože ty čínské či španělské, co se tu prodávají nemají grády. Recept je snadný a já ještě jednou děkuji, rybičky máme rádi… Snad si vzpomenu a vložím sem svého favorita na lososa, až ho budu dělat, udělám i fotečku… předtím se musím zorientovat, zda tu už něco podobného není, ale dle předběžného průzkumu asi ne… ahoja všichni :wink:

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Rosničko...

máš naprostou pravdu, ale není to obyčejné struhadlo, které známe po dlouhá léta, ale takové, co na něm lze nastavit tloušťku plátků, až na plátky tenké jako papír. Ke struhadlu jsou i jiné různé nádstavce.

Pěkný víkend Ti přeje,

rosnicka
262 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Losos i losový pstruh s bramborovo-pažitkovou krustou a špená

co je to „mandolína“? Struhadlo?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz