Recept "Lompe"- Norská specialita Pra

babi Norská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do ještě teplých brambor přidat mouku se solí a cukrem, ale jenom co ji je zapotřeby/čím méně tím lépe a vypracovat ve vláčné těsto. Pracovat rychle, čím rychleji tím lehčí jsou placky. Z těsta utvořit váleček, nakrájet ho na kousky a ty rozválet na tenko (asi na 3mm) na pomoučeném vále. Oprášit mouku před pečením placek. Osmažit je na suché těžké pánvi (Lefse pánvi ¨takke¨) , až těsto tvoří bubliny, nesmí se však spálit. Obrátit je a osmažit na druhé straně (nebo je několikrát obracet). Placky mají být měkké. P.S.: Lompe jsou výborné, měkké placky, které se připravují jako ¨Lefse¨, ale jsou menší a trochu tluščí. Jsou to placky, které Norové jí s máslem a smetanou jako zákusek, s kozím ¨Geitost¨sýrem jako přesnidávku a namazané máslem a zavařeninou z lesních plodů jako cukroví ke kávě. Také však se sušeným, nebo uzeným sobím masem, kousky uzeného masa, sušeného soleného skopového masa ¨Fenalar¨ atd.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 22.09.02 vloženo
  • 11782x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g našlehaných, propasírovaných, nebo rozmačkaných brambor předem uvařených ve slupce
  • asi 100g žitné mouky
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Lompe"- Norská specialita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na "Lompe"- Norská specialita

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Lompe¨- Norská specialita (PRA).

Jsi hodná Babi.Díky!!Tom.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tome...

děkuji Ti za velice obsáhlou a milou odpověď. To pojednání o mouce se nám myslím dost hodí, protože je nás na Labužníku plno po celém světě mimo těch z domova. Vypadá to, že ve Švédsku mají tu stejnou mouku a možná i v Dánsku. Zasmála jse se Tvé spekulaci, že české holky ze šestnáctého století naučily seveřany vařit knedlíky. (V dnešní době je učí náš syn péct výborné vánočky a to bez polohrubé mouky.)
A protože jsem zvídavá, tak jsem si našla stránky předpokládám Tvoji ženy Věry (to je ona za těmi návrhy šatů a doplňků?). Je tam mnoho dobrých receptů a mimo jiné jsem si přečetla i nějaké články, jako je na př. o pertželkce a také co vlastně ti norové opravdu jí. S tou ovčí hlavou by to zase nemělo být pro čecha tak hrozné, když my pojídáme hlavu vepřovou (tradičně na Silvestra), sice bez očí, ale s ušima a čumáčkem.
Před nějakou dobou jsem měla v úmyslu napsat recept na ¨Lutefisk¨a také článek o Linie Akvavit, protože o něm někdo něco napsal, ale trochu potočeně. No tak už asi norské recepty psát nebudu. Možná bys nám mohl nějaký ten recept přidat Ty, bylo by to zajímavé.
Avšak Tome, já jsem se taktéž zasmála při brouzdání Vašimi stránkami, když jsem narazila na ¨suši¨. To by se člověk v Japonsku mohl uběhat, ale takové šunkové a sýrové i s těmi omáčkami by tam nenašel :-)
Tome, chtěla jsem Tě požádat, jestli můžu uveřejnit Váš recepr na Sušenky s ovesnými vločkami¨, ale nakonec jsem zjistila že recept je bez vloček (asi chyba). Máme totiž mezi námi jednu maminku s klučíkem, který má alergie na ořechy a tak recept by se hodil.
Měj se pěkně,

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: ¨Lompe¨- Norská specialita (PRA).

Milá Babi,dík za tykání.Tady to je zcela běžné a přístup tím otevřenější.Lefse a lompe.Je pravda co píše tvoje snacha,že je spousta rozdílných receptů,ale ze šedesáti receptů na lefse,které jsem si vyhledal v kuchařkách a na internetu brambory obsahoval pouze jediný.Pravé norské lefse alespoň zde v západním Norsku jsou bez brambor a vždy z hladké pšeničné mouky.Ty jsi dostala ten recept,kdy vyjímka potvrzuje pravidlo.Dnes již málokdo tvoří lefse doma,ale kupuje je již hotové.Dají se koupit ve dvojím provedení.Čerstvé k okamžité konzumaci a třeba mazané máslem a sypané skořicí,či sušené.Sušený lefs vypadá jako knekkebrod a je zhruha velikosti běžné knížky.Pláty se na určitou dobu proloží mokrými utěrkami až lefse zvláční.Na povrchu jsou pak úplně sametové.Dále připravují jak má kdo chuť.Nejběžnější jsou mazány máslem a sypané skořicí,ale také!!!se do nich vkládá kus pečeného kabanosu,zasype se hojně syrovou cibulí a zastříkne se hořčicí a kečupem.Návod na tento pokrm je i na obalu levsů.Dále se ptáš na mouku.Nejběžnější mouka je pšeničná hladká.Hrubá ani polohrubá tu neexistuje.Dále je tu i mouka žitná a ječná.Všechny tři druhy se prodávají v obchodech i hrubě drcené a to k výrobě domácího chleba i housek.Moje žena Věra se naučila vařit knedlíky z hladké mouky a krupice,za které by se nemuseli stydět ani v Alcronu.Každoročne si však při návratu z českých zemí pár pytlíků hrubé mouky přivážíme.Nedávno jsme však dostali typ od jedné známé na italskou mouku.Je to semolino durrum z nejtvrdší pšenice,je hrubě mletá a hezky žlutá.Z ní jsou knedlíky jedna radost.Žitná mouka se zde používá půl napůl s hladkou pšeničnou na norské chlupaté knedlíky,které Norové dovedli k dokonalosti.Mají i svojí internetovou stránku!K tomu solené maso a nikdo není spokojenější,než Bergeňák.Tento pokrm se zde jí již po staletí?každý čtvrtek a je téměř na všech jídelních lístcích v Bergenu.Stejně si ale myslím,že Švédy i Nory naučily dělat bramborové placky a chlupaté knedlíky naše holky natahané do Skandinávie za třicetileté války.Pokud by tě zajímalo co jedí Norové na Vánoce pojď se podívat na server http://recepty.veruska.cz/ tam mám pár věcí jako pojednání o krabech,pojednání o těstovinách,paella,co jedí Norové,něco o pivu,o řeznictví,kde pracuje náš syn atd.Měj se hezky v daleké cizině a zase někdy.Ahoj.Tom.P.S.my jsme také pěkně rozstrkaní.Tady,ve Francii a v Italii.V Kanadě mám pár dobrých přátel.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý Tomáši...

Za prvé bych ráda požádala o tykání, což běžně na Labužníku děláme. Jsem ráda, že se alespoň někdo zasmál, ale já jsem to nebyla. Recepty na Levse a Lompe jsem dostala od své švédské snachy, která nejspíš přehodila názvy. Takže recept je přejmenovaný a nový na Levse napsaný! Mimo jiné mě upozornila, že receptů na obojí bramborové placky je mnoho a různých.

S pozdravem do Norska,

tomas
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: ¨Lefse¨- Norská specialita (PRA).

U „lefsů“ jsem se dost nasmál.Lefse jsou úplně něco jiného.Asi jste měla na mysli LOMPE,bramborové placky,běžně k dostání v obchodech.Ve východním Norsku se nejedí housky či rohlíky k párkům,ale uzenina se ve stáncích balí do těchto lomper.Sobí uzené a sušené maso jsem tu ještě v běžných obchodech neviděl,ale jistě někde existuje.Tomas Bergen Norge

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí živáňská

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Mrkvový salát Mrkvový salát
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz