Recept Rastěgaje - Lodičky s mletým masem

Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve připravíme těsto: Zaděláme kvásek - rozdrobíme droždí k němu přidáme špetku cukru a vlažné mléko. Rozmícháme a přisypeme trošičku mouky. Necháme droždí probudit. Kvásek po vzejití nalijeme do mouky (nejlépe zahřáté), přidáme vlažné mléko, vejce a máslo, sůl. Přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Ve chvíli, kdy těsto zdvojnásobí objem, vařečkou dobře propracujeme a znovu odložíme k druhému kynutí.

V prostojích, kdy těsto kyne, pracujeme na náplni:
Obojí maso nakrájíme na kostky a osmažíme na rozpáleném oleji, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a ještě chvíli smažíme, dokud není cibulka růžová. Osolíme, opepříme, přidáme všechny bylinky kromě petrželky, zalijeme vínem a vývarem a na mírném plaměni dusíme, dokud do sebe maso nenatáhne všechny vůně a není měkké. Pokud máme pocit, že je to potřeba, přilijeme vodu či vývar a dusíme dál. Štávu zahustíme moukou a ještě chvíli provaříme. Odstavíme z ohně, necháme prochladnout. Dušené maso umeleme spolu s vejci, přidáme petrželku, dochutíme podle vlastní chuti. Hmota by měla být krásně vláčná, akorát vlhká - měla by být šťavnatá, ale držet tvar.

Z těsta utvoříme přibližně stejné kuličky, poprášíme lehce moukou a necháme chvíli odpočívat. Poté je rozválíme na placičky, doprostřed každé dáme trochu náplně a protilehlé kraje spojíme v koncích tak, aby střed zůstal nespojený a tvar připomínal lodičku. Položíme lodičky dnem na plech vyložený pečícím papírem a povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut při teplotě cca 220 °C.

Běžně se lodičky podávají studené jako součást rozličných studených mís či pohoštění, ale dobré jsou také ještě vlažné jako přikousnutí k zeleninové polévce či se zeleninovým salátem.

Recept je z kategorií: Chuťovky Mleté maso Pirohy Recepty na Silvestr Speciality Studená kuchyně


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.07.08 vloženo
  • 4716x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • těsto:
  • 210 ml mléka + 3 PL na vytvoření kvásku
  • 400 g mouky
  • 25 g droždí
  • 3 vejce + 1 vejce na potření lodiček
  • 4 PL rozpuštěného másla
  • sůl
  • náplň:
  • 250 g hovězího masa
  • 250 g libového vepřového masa
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 2 cibule
  • 35 g mouky
  • 125 ml červeného vína
  • 50 ml olivového oleje
  • 125 ml vývaru
  • 3 PL nasekaných bylinek, hojně petrželky, méně bazalky, libečku, estragonu...
  • sůl
  • bílý pepř

Doporučená příloha

  • viz výše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rastěgaje - Lodičky s mletým masem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz