Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Smíchat všechny suché přísady v míse. Našlehat vejce a mléko v jiné míse a zamíchat dovnitř suché přísady. Našlehat vše na hladkou a hustou směs. Přikrýt a dát do chladničky do doby použití. Před použitím těstíčko znovu našlehat. Rozehřát trochu oleje na těžké pánvi a položit do ní tři jednotlivé lžíce těstíčka (budou tři lívance) separátně odsebe. Smažit je na poměrně vysoké teplotě do doby, kdy se na povrchu lívanců začnou tvořit bubliny a jejich spodek je zlatově hnědý. Opatrně obrátit lívance a ještě je rychle osmažit na druhé straně do zlatohněda. Poskládat je na nahřátý servírovací talíř. Na každý lívanec položit kousek másla a polít trochou javorového sirupu. Podávat se slaninou. Chcete-li, tak podávat i s kouskem pomeranče, nebo skleničkou pomerančové šťávy. P.S.: Malé, vychladlé lívance můžete proložit pečícím papírem a zmrazit je v plastickém mrazícím sáčku. Přijdou někdy vhod.
Recept je z kategorií: Palačinky a lívance
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lívanečky k severoamerické snídani
492 příspěvků 15.5.03 07:39
asi budou vzpominat,jaka byla driv marjanka.
srovnávat lesní jahody se zahradními, je jako nebe a dudy, že ano. Zahradní i když jsou dobré, tak nemají tu nádhernou koncentraci chutě a vůně… jsem však zvědavá, na co budou tak nostalgicky vzpomínat dnešní mladí lidé. Asi to nebude nic tak prozaického, jako je kytička lesních jahod.
1075 příspěvků 14.5.03 19:18
To byvala dobrotka. Sama si pamatuji, kdyz jsem prisla ze skoly, vzala skleneny dzbanecek a uz jsme se sestrou utikaly asi 3km do lesa na jahody. Dneska nektere deti uz nevedi ani jak lesni jahody chutnaji. Kazdy si muze zahradni jahody koupit v obchode, ale vid, ze to uz neni ono? O, kde jsou ty casy????????
Pampeliško, tys mně něco připomněla! za což Ti nesmírně děkuji! Jako dítě jsem trávila hodně času na chajdě a někoho jiného (já už naneštěstí žádnou neměla) babička, vždycky večer zadělala v konvičce na mléko na lívance (čemu si však nejsem jista, jestli náhodou nebyly s kvasnicema) a brzy ráno jsme s ní šly, celá banda dětí, do lesa na jahody, maliny, borůvky atd. Pak se přidávaly šišky do ohně ve spráku a na jeho plotně ta babička dělala haldy placek, kterých samozřejmně nikdy nebylo dost a na talířích je polívala majdou z ovoce. Hned bych si nějaké dala!
1075 příspěvků 14.5.03 17:53
Babi, tyto livanecky mne hodne pripominaji detstvi, kdy jeste moje babicka nam neco podobneho pekavala na plotne sporaku a rikavali jsme tomu na Morave balesky( nad s = hacek). Nevzpominas si na ne, nedelavali jste je doma? Vzdycky nam je babicka jeste teple namazala povidly a posypala krystalovym cukrem.
Joj to byvala dobrota, a myslim si, ze od babicky to taky hodne chutnalo.
Saso, tak vidíš, Pampeliška to vyzkoušené má a navíc jí také chutnají (děkuji Pampeliško!). Vzpomněla jsem si, že jsem napsala podobný recept pod názvem¨Severoamerické placky¨, ve kterém udávám doporučení na různé záměny (jako použití jiné mouky, přidání borůvek atd.). Jejich ohříváním se nic nezkazí, stanou se tak opět křupavými.
1075 příspěvků 14.5.03 14:34
Mam to vyzkousene, muzes si klidne testo zadelat vecer, ale dej tam jenom
100 ml mleka a tesne pred tim nez je budes rano delat, tak tam prilej zbytek mleka a dobre to vyslehej a muzes je smazit. Stejne toho mleka musis dat tolik, aby bylo testo akorat. Taky zalezi jakou davas mouku. Mam vyzkousene, ze se to lisi, kdyz das jiny druh mouky. Delavam je v livanecniku a jsou mnam, mnam. Taky nam chutnaji polite s javorovym sirupem. Jak rika babi, kdyz jich mas nadbytek, dej do mrazaku a pak prihrej v troube (ne v mikrovlnce, to uz neni ono). Uvidis, ze vam budou chutnat. At se Ti povedou
34 příspěvků 25.1.09 03:43
dík, zkusím to. Udělám je večer a uvidím. Ještě vždy můžu namazat obligátní chleba s něčím…:-))
upřímně řečeno, osobně jsem to nezkoušela déle, než několik hodin, ale myslím si, že nějaká hodina navíc neuškodí. Co jsem však zkoušela, když mám více přátel ke snídani, si připravit lívance dopředu, proložit je pečícím papírem, ráno je rozložit na plechy a ohřát v teplé troubě. Zdraví,
34 příspěvků 25.1.09 03:43
jde to těsto nachystat večer a ráno vyšlehat a použít? nebo je to brzo?