Recept Lívanečky k severoamerické snídani

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lívanečky k severoamerické snídani

Postup

Smíchat všechny suché přísady v míse. Našlehat vejce a mléko v jiné míse a zamíchat dovnitř suché přísady. Našlehat vše na hladkou a hustou směs. Přikrýt a dát do chladničky do doby použití. Před použitím těstíčko znovu našlehat. Rozehřát trochu oleje na těžké pánvi a položit do ní tři jednotlivé lžíce těstíčka (budou tři lívance) separátně odsebe. Smažit je na poměrně vysoké teplotě do doby, kdy se na povrchu lívanců začnou tvořit bubliny a jejich spodek je zlatově hnědý. Opatrně obrátit lívance a ještě je rychle osmažit na druhé straně do zlatohněda. Poskládat je na nahřátý servírovací talíř. Na každý lívanec položit kousek másla a polít trochou javorového sirupu. Podávat se slaninou. Chcete-li, tak podávat i s kouskem pomeranče, nebo skleničkou pomerančové šťávy. P.S.: Malé, vychladlé lívance můžete proložit pečícím papírem a zmrazit je v plastickém mrazícím sáčku. Přijdou někdy vhod.

Recept je z kategorií: Palačinky a lívance

Nahlásit recept

  • 09.05.03 vloženo
  • 7729x zobrazeno

Ingredience

  • Na asi dvacet malých lívanců.
  • 175g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce jemného krystalového cukru
  • 2 velké vejce
  • 150ml mléka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky vinného kamene v prášku, nebo prášku do pečiva
  • olej na smažení
  • máslo na podávání
  • javorový sirup jako dochucovadlo
  • do křupava osmažená, kanadská, nebo podobná libová slanina (osušená na ubrousku)
  • sázená vejce
  • kousek oloupaného pomeranče
  • nebo, chcete-li, tak skleničku pomerančové šťávy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lívanečky k severoamerické snídani

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
rastoba
492 příspěvků 15.05.03 07:39
...

asi budou vzpominat,jaka byla driv marjanka.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Bejvávalo...

srovnávat lesní jahody se zahradními, je jako nebe a dudy, že ano. Zahradní i když jsou dobré, tak nemají tu nádhernou koncentraci chutě a vůně… jsem však zvědavá, na co budou tak nostalgicky vzpomínat dnešní mladí lidé. Asi to nebude nic tak prozaického, jako je kytička lesních jahod.

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.05.03 19:18
Ani nerikej...

To byvala dobrotka. Sama si pamatuji, kdyz jsem prisla ze skoly, vzala skleneny dzbanecek a uz jsme se sestrou utikaly asi 3km do lesa na jahody. Dneska nektere deti uz nevedi ani jak lesni jahody chutnaji. Kazdy si muze zahradni jahody koupit v obchode, ale vid, ze to uz neni ono? O, kde jsou ty casy????????

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Víš co...

Pampeliško, tys mně něco připomněla! za což Ti nesmírně děkuji! Jako dítě jsem trávila hodně času na chajdě a někoho jiného (já už naneštěstí žádnou neměla) babička, vždycky večer zadělala v konvičce na mléko na lívance (čemu si však nejsem jista, jestli náhodou nebyly s kvasnicema) a brzy ráno jsme s ní šly, celá banda dětí, do lesa na jahody, maliny, borůvky atd. Pak se přidávaly šišky do ohně ve spráku a na jeho plotně ta babička dělala haldy placek, kterých samozřejmně nikdy nebylo dost a na talířích je polívala majdou z ovoce. Hned bych si nějaké dala!

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.05.03 17:53
Balesky

Babi, tyto livanecky mne hodne pripominaji detstvi, kdy jeste moje babicka nam neco podobneho pekavala na plotne sporaku a rikavali jsme tomu na Morave balesky( nad s = hacek). Nevzpominas si na ne, nedelavali jste je doma? Vzdycky nam je babicka jeste teple namazala povidly a posypala krystalovym cukrem.
Joj to byvala dobrota, a myslim si, ze od babicky to taky hodne chutnalo.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Lívance - placky ...

Saso, tak vidíš, Pampeliška to vyzkoušené má a navíc jí také chutnají (děkuji Pampeliško!). Vzpomněla jsem si, že jsem napsala podobný recept pod názvem¨Severoamerické placky¨, ve kterém udávám doporučení na různé záměny (jako použití jiné mouky, přidání borůvek atd.). Jejich ohříváním se nic nezkazí, stanou se tak opět křupavými.

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.05.03 14:34
Saso

Mam to vyzkousene, muzes si klidne testo zadelat vecer, ale dej tam jenom
100 ml mleka a tesne pred tim nez je budes rano delat, tak tam prilej zbytek mleka a dobre to vyslehej a muzes je smazit. Stejne toho mleka musis dat tolik, aby bylo testo akorat. Taky zalezi jakou davas mouku. Mam vyzkousene, ze se to lisi, kdyz das jiny druh mouky. Delavam je v livanecniku a jsou mnam, mnam. Taky nam chutnaji polite s javorovym sirupem. Jak rika babi, kdyz jich mas nadbytek, dej do mrazaku a pak prihrej v troube (ne v mikrovlnce, to uz neni ono). Uvidis, ze vam budou chutnat. At se Ti povedou

Sasa
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi

dík, zkusím to. Udělám je večer a uvidím. Ještě vždy můžu namazat obligátní chleba s něčím…:-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Saso...

upřímně řečeno, osobně jsem to nezkoušela déle, než několik hodin, ale myslím si, že nějaká hodina navíc neuškodí. Co jsem však zkoušela, když mám více přátel ke snídani, si připravit lívance dopředu, proložit je pečícím papírem, ráno je rozložit na plechy a ohřát v teplé troubě. Zdraví,

Sasa
34 příspěvků 25.01.09 03:43
Lívance

jde to těsto nachystat večer a ráno vyšlehat a použít? nebo je to brzo?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Cuketové placky Cuketové placky
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz