Recept Lívance s kyselou smetanou Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V míse rozšleháme 1/4 l kyselé smetany se čtyřmi žloutky, osolíme, přidáme špetku cukru, promícháme a lehce vmícháme sníh ze čtyř bílků. Pečeme v lívanečníku, dobře vytřeným přepuštěným máslem. Před každým dalším pečením vytíráme peroutkou lívanečník, aby byly pěkně zlaté. Mažeme jahodovou, malinovou borůvkovou, třešňovou či rybízovou marmeládou, zdobíme kyselou smetanou, sypeme krouhaným syrečkem (tvrdý tvaroh). Za našich mladých let se na marmeládu dávala Bohunka, Pribináček atd. Zdroj: Kuchařka z počátku minulého století, zapůjčeno p. učitelkou v.v.

Recept je z kategorií: Teplé sladké pokrmy

Nahlásit recept

  • 25.06.06 vloženo
  • 5089x zobrazeno

Ingredience

  • 1/4 l kyselé smetany
  • 4 vejce
  • 1/4 l mouky
  • sůl
  • špetka cukru.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 19.11.11 20:02

Diskuse k receptu Lívance s kyselou smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Anitta
521 příspěvků 19.11.11 00:56

Esme, jasne, stejne :-D

esmeralda
4813 příspěvků 19.11.11 00:49

Anitta, máme.

Jemná semolina (Breakfast D-light) je jako hrubá. K dostání v běžném supermarketu. Tu ani nepoužívám.
U Indů kupuji polohrubou (Continental flour) v desetikilovém balení. Mám ji v prádelně v plastikové bedýnce. V menším balení je podstatně dražší.
Hladká a samokypící (self-raising) je opět v každém supermarketu i menších obchodech (7-Eleven, corner store etc…)
Ale jak už jsem naznačila, hlavu si s moukami nelámu. 8-)
A jestli jsou ty mouky trochu jiné je mi také jedno. Nevařím v ČR, vařím tady v Oz.

Příspěvek upraven 19.11.11 v 00:51

Anitta
521 příspěvků 19.11.11 00:17

Pekarnu na michani testa? hmmm :wink: Ty motylky jsem nezkousela, i kdyz vypadaji hezky, osobne nejsem knedlikova, ale kdyz uz jsem donucena, my radi nadychanejsi. :-D
Esme, vy tam mate i tu polo a hrubou? Tady se da take najit, ale to hledani me nebavi a take je drazsi. Uz jsem si zvykla na hladkou a nemam problem.
No jak vidim toho maleho u livancu, tesim se na zitrejsi waffle :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 23:15

Anitta,nezkousela a nevyzkousim, nybrz knedliky houskove delam tak 3× do roka, to za prvni, za druhe, my radi knedliky tuzsi, hodne houskove a za posledni, bohuzel, testo micham rucne , nemam pekarnu a nebudu mit pekarnu :lol: (jednak bych brzo neprosla dverma, druhak, i kdybych prosla, uz by nebylo kam projit :mrgreen:
Ty cinske knedlicky asi jinak delat nejdou, kdyz chces zacho
vat toho „motylka“.

Příspěvek upraven 18.11.11 v 23:21

esmeralda
4813 příspěvků 18.11.11 23:07

Glamo a Casino, díky za rady.
Já z mouky také velkou vědu nedělám.
Jen jsem se ptala, protože když je tu v receptu uvedena mouka (flour) je tím automaticky míněna hladká. Každá jiná má nějaký přívlastek.
Mouky je tu k dostání vícero druhů, přesto se však i tady najdou „plakálci“ kteří tvrdí že ta „doma“ je jiná.
Nevím. Mikroskop nevlastním.

Anitta, co se týče knedlíků, každý má rád něco jiného.
Já jsem vždy byla toho názoru že nadýchané knedlíky jsou znakem dobré kuchařky. Když se mi však někdy podaří uvařit hutné těžké knedlíky, dostanu veřejnou pochvalu před nastoupenou rodinou.
Můj partner a několik známých to tak mají rádi.

Anitta
521 příspěvků 18.11.11 21:54

Wydro, zkousela jsi udelat testo mekci? Do kynuteho testa je lepe prisypavat mouku, nez dolevat vodu. Kdyz delam normalni houskove knedle (v masine, kdo by se s tim delal rucne, ze jo) :-D , zacinam tekutinou, pak dam tak 3/4 mouky a dosypavam podle potreby.
Ivo, ja s tou hladkou nemam problem :-D Testo se musi delat mekci, pak je to vsechno krasne nadychany :-D Ale jo, clovek si zvykne i na sibenici, jak se rika :-D
Jen bramborove delam s krupici, nekde jsem precetla, ze kdyz se zabali do skrobu, tak neosliznou a je to pravda :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 19:59

Ivo, urcite dala ! A nikterak jsem se s tim neparala ! Ona se vazne (podle me), hodi polohruba do vseho. Kdybych do livancu nebo palacinek dala hladkou, taky mozny, urcite jsem to i mnohdy udelala. Muffiny delam podle toho, jako zrovna mam. Micham, nemicham, tu ci onu, zadny zasadni rozdil . Nejak to neresim v techto pripadech. Opravdu resim jen u tech knedliku a u jisky. Hrubou vubec nekupuju !

Jiska z polohrube nerikam, ze je spatna, ale je to prece jenom poznat, kdyz chces mit hladoucky krem a zalezi ti na tom.

Knedliky z hladke jsem delala takove a byla to sakra zatez do zaludku! byly nadherne, ale tezko po nich. Nevim jak je udelat nadychane!? rada bych je delala casteji, ale fakt je po nich tezko :roll:

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 19:04

bedle se z postupu vytratila mouka… :mrgreen: Řekla bych, že se do těsta vpraví na střídačku se sněhem, že?

wydro, zde jsi dala též mouku polohrubou?

Glamo, u nás se už moučníky moc nepečou, takže já kupuji nejvíc hladkou mouku. Peču bagety a ty z mixu hladká/polohrubá nejsou tak dobré jako jen z hladké. Br.knedle dělám jen s hrubou a dělala jsem i jíšku z polohrubé a velký rozdíl jsem nepozorovala.

Anitto, když je chuť, tak i knedle z hladké přijdou vhod, co? Vždyť i Dalibora nouze naučila. :lol:

Anitta
521 příspěvků 18.11.11 17:03

Wydricko to bys koukala, jak jsou vyborne knedliky z hladke mouky! :-D
Musi se varit v pare, coz mi vubec neprekazi :-D
A delat mi takovyhle chute hned po ranu v praci, to je tedy troufalost! :mrgreen: :-D
Livance, palacinky atd. miluju a ted jeste wafle, zitra je budu delat poprve :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 14:24

Jj..s knedlíky máš pravdu, to jsem chtěla a zapomněla napsat. Knedlíky z hrubé.. :-) Bramborové z dětské krupičky
Ale jinak mi potvrzuješ, že je to vlastně tak trochu jedno..jde obojí.
Jíšku dělám také jenom z hladké, ale u kuchařů jsem mockrát viděla dělat jíšku i z polohrubé.
Pokud porovnám spotřebu, nakupuji nejvíc mouky polohrubé.
Hladkou používám hlavně na jíšku a zahuštění..
Palačinky také dělám z hladké /jednou za čas..)
Z polohrubé je to takové..nadýchanější.. :-)
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 13:40

Tak umim si predstavit vsechno, jenom ne knedliky z mouky hladke !!! :roll:
Na ne treba vetsina lidi pouziva hrubou, ja jedine a vzdy pouze POLOhrubou. Nemam rada, kdyz nekdo pise pouze „mouka“, ja je rozlisuju . Osobne mam polohrubou radsi.
Ale na jisku davam hladkou, i kdyz polohruba je take mozna. Ale uz je to rozdil v „hladkosti“ omacky ci polivky.
esme, kdyz nemas na vybranou, tak je to blbyyyyyyy !!! :-P

Jo a do tech livancu i do palacinek a muffin davam take jen polohrubou.

Příspěvek upraven 18.11.11 v 13:42

casino
4488 příspěvků 18.11.11 12:20

Jj, glama, jsem si jisto…
Resp., bylo jsem si jisto…
Ale avšak, teď jsem se TADY dočetlo, že:
„Pokud povrch tmavne rychle, přikryjeme alobalem lesklou stranou nahoru.“
a už si nejsem jisto ani tím, zda jsem To, či Ono 8-o :roll: :mrgreen:

Příspěvek upraven 18.11.11 v 12:24

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 11:24

A jste si, casino, jisto…? Určitě neprotestuji, neb sama váhám, která z těch dvou.. České specifikum je asi hladká, že? Pak by tomu tak bylo…
Docela mě to zajímá… :think:

casino
4488 příspěvků 18.11.11 10:41

hihi, jedno je kolečko u trakaře… :mrgreen:
esmeralda se ptá na české recepty obecně. A sama si i správně odpovídá :palec:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.11.11 10:01

Já bych řekla, že ..spíše asi polohrubá.. :think:
Ale ono je to vlastně jedno.. Tyhle dvě mouky se dají celkem bezproblémově zaměnit..
Alespoň jsem nikdy, když jsem to musela udělat, podstatný rozdíl nezaznamenala.
Hladká je na jemnější použití..ale..fakt se svět nezboří a moučník nevyhodíš, když použiješ polohrubou.
Viz např. palačinky - někdo dělá z hladké, někdo z polo. Obojí je výborné :-)
:mrgreen:

esmeralda
4813 příspěvků 18.11.11 08:05

Že to bylo dobré jsi ani nemusela psát. Stačí se podívat na fotografii.
(A picture paints a thousand words)

Udělám to až přijdou vnučky.

Ještě jsem se chtěla zeptat: Když je v českém receptu mouka, myslí se tím automaticky mouka hladká?

Příspěvek upraven 18.11.11 v 08:47

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.11.11 23:54

Rukou společnou jsme udělali k večeři z půl kelímku zakysané smetany, nastrouhaného velkého jabka. Přidali rozinky a skořicový cukr . Upečené potřené máslem, pocukrované , navrch pravá šlehačka a kousek čokolády. Mám vyřídit, že byly mooooc dobrý, teto bedlo ! :-P

Příspěvek upraven 17.11.11 v 23:57

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz