Recept "Literární" polévka Zsigmonda Mórice

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nedávno jsem objevil tuto gastronomickou ódu, není to recept, spíše návod a inspirace. Proto nejsou ingredience rozepsány detailně. Labužníci si poradí. Tak tady to je:

Na nadšenou a zvědavou otázku na recept básník odpovídá: Takovou polévku, příteli, nedostanete nikde na světě, jedině u mě. Protože polévka se musí vařit tak, aby v ní bylo jak hovězí, tak i drůbež. To pak vaříme společně tak dlouho - nejméně deset hodin -, až se všechno rozvaří jako písek. Dokonce i kuřecí kosti se musí uvařit doměkka. Když je v polévce kohout, je to ještě lepší. Velký kohout. Starý kohout. Kohout s velkým hřebenem a černýma nohama, a tak říkajíc kohout proutník, znalý milostného umění. Každý kousek z něj musí být v polévce, rozvařený na nejmenší kousíčky. Talíř takové polévky postaví nemocného na nohy a ze starce učiní kvetoucího mladíka. . .

P.S. Co to udělá se ženskými se neuvádí - třeba to něktrá zkusí a napíše?!

Recept je z kategorií: Polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.01.09 vloženo
  • 3705x zobrazeno

Čas přípravy

  • 11 hod

Ingredience

  • hovězí maso
  • kur domácí( kuře, slepice,kohout)
  • ostatní dle zvyklostí a chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Literární" polévka Zsigmonda Mórice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
parles
302 příspěvků 19.02.09 15:36
Re:

Přátelé, já jsem to našel v sešitu „Nahlédnutí do maďarské kuchyně“ od Vlasty Ráczové z roku 1989. Náklad 100 000 výtisků, cena 9,50 Kčs! ( strana 8.)
Teď jsem projel knihovnu a díky Vám znovuobjevil onu prémiovou knížku, za což jsem Vám vděčen! A Ivo, vařil jsem to nedávno asi 13 hodin a při velmi mírném varu není vůbec třeba dolévat vodu. Alis, díky za pozdrav!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: to jsem někde četl - Miloši,

pravdu díš… Můj výtisk (1.vydání z roku 1989, ilustrace Adolf Born) uvádí vařit nejméně 24 hodin až změkne i hovězí kost… Akorát nevím, jak bych to hlídala, doplňovala vodu apod. Zase mi jako zdroj energie vychází Pomalý hrnec :))

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: přesně tak, Milošku...

Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury, uspořádala Jaroslava Jiskrová, Odeon 1989, neprodejná prémie, strana 31, Polévka seniora

Krásná knížka, spousta inspirace, inspirace k vaření, inspirace ke čtení - toť moje mínění a podle svého nejlepšího mínění a svědomí si také dovoluji doporučit :-))

Zdravím rodilé Děčíňáky, nevím proč, ale mám pro ně jakousi slabost :-))

Alis

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: to jsem někde četl

Prémie Klubu čtenářů Odeon? Miloš

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re:

Podobně se vaří i „Hovězí královská polévka“ v Polsku. Je to silný hovězí a slepičí vývar se spousty zeleniny a divokým kořením … mňam. Jen doporučuji. Jo a ten tuk z polévky sbírám, nechávám jen nějaké to oko. Kdo to snese, tak si jej tam ponechá.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz