Recept "Literární" polévka Zsigmonda Mórice

Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nedávno jsem objevil tuto gastronomickou ódu, není to recept, spíše návod a inspirace. Proto nejsou ingredience rozepsány detailně. Labužníci si poradí. Tak tady to je:

Na nadšenou a zvědavou otázku na recept básník odpovídá: Takovou polévku, příteli, nedostanete nikde na světě, jedině u mě. Protože polévka se musí vařit tak, aby v ní bylo jak hovězí, tak i drůbež. To pak vaříme společně tak dlouho - nejméně deset hodin -, až se všechno rozvaří jako písek. Dokonce i kuřecí kosti se musí uvařit doměkka. Když je v polévce kohout, je to ještě lepší. Velký kohout. Starý kohout. Kohout s velkým hřebenem a černýma nohama, a tak říkajíc kohout proutník, znalý milostného umění. Každý kousek z něj musí být v polévce, rozvařený na nejmenší kousíčky. Talíř takové polévky postaví nemocného na nohy a ze starce učiní kvetoucího mladíka. . .

P.S. Co to udělá se ženskými se neuvádí - třeba to něktrá zkusí a napíše?!

Recept je z kategorií: Polévky

Nahlásit recept

  • 23.01.09 vloženo
  • 3724x zobrazeno

Čas přípravy

  • 11 hod

Ingredience

  • hovězí maso
  • kur domácí( kuře, slepice,kohout)
  • ostatní dle zvyklostí a chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu "Literární" polévka Zsigmonda Mórice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
parles
302 příspěvků 19.02.09 15:36
Re:

Přátelé, já jsem to našel v sešitu „Nahlédnutí do maďarské kuchyně“ od Vlasty Ráczové z roku 1989. Náklad 100 000 výtisků, cena 9,50 Kčs! ( strana 8.)
Teď jsem projel knihovnu a díky Vám znovuobjevil onu prémiovou knížku, za což jsem Vám vděčen! A Ivo, vařil jsem to nedávno asi 13 hodin a při velmi mírném varu není vůbec třeba dolévat vodu. Alis, díky za pozdrav!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: to jsem někde četl - Miloši,

pravdu díš… Můj výtisk (1.vydání z roku 1989, ilustrace Adolf Born) uvádí vařit nejméně 24 hodin až změkne i hovězí kost… Akorát nevím, jak bych to hlídala, doplňovala vodu apod. Zase mi jako zdroj energie vychází Pomalý hrnec :))

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: přesně tak, Milošku...

Kuchařské recepty vypsané z krásné literatury, uspořádala Jaroslava Jiskrová, Odeon 1989, neprodejná prémie, strana 31, Polévka seniora

Krásná knížka, spousta inspirace, inspirace k vaření, inspirace ke čtení - toť moje mínění a podle svého nejlepšího mínění a svědomí si také dovoluji doporučit :-))

Zdravím rodilé Děčíňáky, nevím proč, ale mám pro ně jakousi slabost :-))

Alis

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: to jsem někde četl

Prémie Klubu čtenářů Odeon? Miloš

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re:

Podobně se vaří i „Hovězí královská polévka“ v Polsku. Je to silný hovězí a slepičí vývar se spousty zeleniny a divokým kořením … mňam. Jen doporučuji. Jo a ten tuk z polévky sbírám, nechávám jen nějaké to oko. Kdo to snese, tak si jej tam ponechá.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz