Recept Litý koláč s tvarohem

(Hodnoceno 6x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Litý koláč s tvarohem

Postup

Z tvarohů, vajíček, van.cukru, cukru a mléka uděláme náplň. Z mouky, prdopeče, cukru, oleje, vlažné vody a vajíčka uděláme řídké těsto. Na vysypaný a vymazaný plech nalejeme 2/3 těsta, na to nalejeme tvarohovou hmotu a na ni zbytek těsta.Pečeme v předem vyhřáté troubě.

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 19.03.05 vloženo
  • 169992x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Ingredience

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prdopeč (kypřící prášek do pečiva)
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 vejce

Náplň:

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • mléko podle potřeby- spíše řidší konzistence
  • (možno přidat rozinky)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ronega 12.11.16 13:46

výborný rychlý koláč, na vrstvu tvarohu jsem přidala domácí kompotované švestky, výsledek fantastický.

Odkaz na uvaření

Dadooa 19.09.16 22:37

Ale vubec neni testa malo! ;-)
Chce to jen maly figl.
Testa naleju dospod asi 2/3, dám tvaroh a zbytek testa naredim mlekem dotekuta. Pak tim poleju tvaroh. Hesky pomalu, aby testo nezateklo do tvarohu. pak trosku zatrast plechem a povrch se zaceli. A kdyz nekde ne, nevadi to.
Hlavne nedelat vic testa, to je nesmysl! Testa je opravdu dost, chce to jen trochu vic mlika :-D
Kolac je bozi,delam ho casto. Nekdy do tvarohu pridavam ovoce.

Odkaz na uvaření

Suzanne Dzupik 30.08.16 16:18

Buchta je opravdu výtečná. Vlahounká, vůbec není vysušená. Doporučuji péct pomalu. Zhruba na 160, maximálně 180 (podle trouby). Pokud by vršek začínal růžovět a buchta by vypadala po zahýbání s plechem uvnitř stále tekutá, tak stáhnout alespoň na 150 stupňů a takto dopéct.

AVŠAK POZOR: Jak už tu zaznělo, množství na velký plech NESTAČÍ !!! Musela jsem CELOU várku těsta nalít dolů (pak vrstva tvarohu doprostřed) a na horní vrstvu jsem si musela udělat těsto DALŠÍ !!! Tedy doporučím udělat těsto z dvojnásobné dávky. Hrníčky jsem použila klasické (250 ml).

Dále podotýkám, že autorka radí řídkou tvarohovou náplň a ta pak samosebou nemá šanci zůstat uprostřed. Pokud na ni nalijete tu druhou vrstvu těsta, je jasné, že ty vrstvy se přeci promísí, i když uděláte řídké i to těsto. A pokud těsto řídké neuděláte, pak přeci jako hustší musí klesnout pod řídkou tvarohovou náplň zaručeně úplně. To jsem tedy opravdu nepochopila. Já udělala spodní vrstvu těsta hustější (víc mouky) a díky tomu opravdu dole zůstala. Hold horní vrstva se mi s tou tvarohovou promísila (byly zhruba stejně řídké). Ale nevadí. Výsledek super. Viz foto ;)

Pozn.: Místo 1/2 hrnku vody jsem dala celý hrnek mléka a přidala o jedno vejce víc. Do tvarohové náplňe jsem přidala navíc pudinkový přášek pro zahuštění.

Tedy následovně:
Těsto (uděláno 2×):
2 hrnky hl. mouky,
1 hrnek cukru,
1 hrnek vlažného mléka,
1/2 hrnku oleje,
2 vejce,
1 prášek do pečiva

Náplň:
2 tvarohy (případně 500 g pomazánkového másla bez příchutě),
1 hrnek cukru,
1 vanil.cukr,
1 pudink v prášku,
2 vejce,
1 hrnek mléka

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Jirka1977 29.02.16 19:36

Taky si myslím, že tam něco chybí. těsto hustý jak …, takže vchní vrstva je krásně promíchaná s tvarohem. :-( No nevím nevím, co mi z toho vyleze

Odkaz na uvaření

19nosfer79 05.02.16 10:21

Naprosta katastrofa! Jsem zacatecnik a tuhle buchtu znam z detstvi ale co mi vyslo stohodle receptu? Radeji ani fotku neprikladam.Podle me je ten recept neuplnej. Jak dlouho se to pece ? Jak docilim toho ze je testo tvaroh a zas testo?Dal jsem to na bezny plech a i kdyz jsem mel velky hrnek na caj tak testa malo!!Herrgott kdyz uz sem davam recept tak ho napisu ze to pochopi i malo zdatny cukrasky nemehlo. A hned je mi lip.Preju hodne zdaru

Odkaz na uvaření

Jackie1976 23.01.13 09:17

Já udělala jen dvě vrstvy - těsto a navrch tvaroh a lehce posypala skořicovým cukrem…

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Ačraj 11.05.12 21:59

Tento moučník je výborný, já polovinu těsta naliji na pečící papír, potom ten připravený tvaroh, na něj lžíčkou kladu povidla,( jako když by se dávalo ovoce) a poliji druhou polovinou těsta a upéci.
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažného mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 1 prdopeč.Náplň:2 tvarohy, 1 hrnek cukru, 1 vanil.cukr, 1 pudink v prášku, 2 vejce, 1 hrnek mléka a ještě 1/2 hrnku povidel. 160°C

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 11.05.12 16:34

Moc dobrý moučník, tvaroh milujeme doma všichni, takže nebylo co řešit a dnes vyhrál tento skvělý recept. :)

Na fotce je akorát vytažený z trouby, potom ještě dostal „kabátek“ z „cik cak“ mřížky z čokolády :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

glama 03.07.11 18:22

Vynikající! Do tvarohu jsem přidala hrozinky namočené v rumu a portském..

Odkaz na uvaření

Vergelika 17.11.10 13:11

Tak jsem hledala recept buchty bez mlíka, zapomněla jsem ho koupit, a našla jsem :-) Do tvarohu jsem dala jen jedno mlíčko do kafe, doporučený kakao do těsta a buchta už letěla do trouby. Jsem překvapená, jak je koláč nadýchaný. A celkově je to dobrá a rychlá buchta :-)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Litý koláč s tvarohem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Zuzka1973
2311 příspěvků 05.02.16 18:36

19nosfer79 - Jak píše pode mnou Dodooa: ten recept se nedá pokazit a je napsaný dobře, že by ho i dítě pochopilo… :roll:
A dobu pečení ti u tohoto typu moučníku nedá nikdo - vše závisí na tom, jak výkonnou máš troubu, třeba já ho běžně mám pečený za třicet - pětatřicet minut, maminka ho musí nechat i hodinu… Tak si vyber… A abych to ještě víc zamotala, ve staré troubě jsme to pekla cca čtyřicet pět minut…
Chce to péct pomalu, ne moc zprudka a spíše déle… Drž se té třičtvrtěhodiny.
Víc poradit neumím, ale tento moučník peču hodně často, občas přidám i ovoce a ještě se mi nestalo, aby se nepovedl :)
Nedej se odradit a zkus to ještě jednou, peč na 160 - 180 stupňů, moc neotvírej zbytečně troubu a zkus těch cca čtyřicet pět minut, až bude mít barvu jako ty na fotkách, vypni troubu a nech vychladnout v troubě. Krájet zásadně až je to úplně studené, nejlepší je druhý den… A dej vědět, jak to dopadlo, držím palce…

Dadooa
268 příspěvků 05.02.16 18:10

Takt nechapu jak takhle primitivni a polopaticky recept muze nekdo zvrzat. To musi byt vyjimecny nemehlo. a este ma kecy na uplne jasny a jednoduchy recepot. :roll: :mrgreen:

di
2451 příspěvků 25.01.13 07:30

Alis, jasně takhle to normálně dělám vždycky, to se rozumí samo sebou. A zdravím po čase!

Alis
2617 příspěvků 24.01.13 22:36

Di, pokud budeš mít o pár vteřin víc času, odděl žloutky a z bílků udělej sníh, vmíchej do tvarohu. Tvaroh je vláčnější, nadýchaný a nedusivý :-)

di
2451 příspěvků 24.01.13 15:12

Ačraj: o použití vody do těsta jsem neuvažovala ani vteřinu. Jen jsem prostě chtěla udělat trošku míň pracnou obměnu naší domácí tvarohové klasiky (tj. lineckých řezů).

Zuzka1973
2311 příspěvků 24.01.13 15:11

Jj, Ačrajina verze je také moc dobrá a na větší plech vážně vystačí. Mohu potvrdit - zkoušela jsem též…

Jinak k té vodě - asi to nebude kvůli šetření ;) Prostě jde jen o dvě různá těsta, ale obě verze jsou velice jedlé :kytka:

Ačraj
697 příspěvků 24.01.13 14:51
litá

Plech používám 30×40 cm, nepoužívám vodu do těsta a 1 vejce? :roll: Cukru dávám tak 3/4 hrnku, můj recept je vyzkoušený a velice dobrý. :P
Zatím nemusím tak šetřit s mlékem a vejci, ale vodu do moučníků já tedy rozhodně nedávám. ;) Těsta je až, až…z této moji dávky, jen záleží na tom, jaká velikost hrnku se zvolí… :mavam:

di
2451 příspěvků 24.01.13 14:39

Zuzko: podle obrázků jsem si to říkala. Chci tenhle koláč upéct teď o víkendu, právě na ten velký plech, takže asi trochu zvýším dávkování.

Zuzka1973
2311 příspěvků 24.01.13 14:30

@di Na velký plech to není… já ho použila a měla jsem co dělat vystačit si těstem. Druhý pokus na menším plechu s okrajem už dopadl dobře.

di
2451 příspěvků 24.01.13 13:48

Jenom takový dotaz - na jak velký plech to těsto vyjde? Na takový ten největší se zvýšeným krajem (starší typ) asi ne, že?

Ačraj
697 příspěvků 19.01.13 19:57
Litá...

Zuzu, no to byste tomu dala, kdybyste použila 2× nezdravý prdopeč :roll: já používám prdopeč výhradně koupený ve zdravé výživě, bez fosfátu!!! Je to moc dobrý moučník, zítra bude i u nás… :P

Zuzu
116 příspěvků 19.01.13 11:37

Tak jsem právě vložila do trouby. Nevím, jestli jsem omylem nedala 2× prdopeč, zapomněla jsem dát pečlivě připravená, amarantem osvěžená povidla, zkrátka příprava se mi dvakrát nedařila, teď se nechám překvapit :D

Anitta
521 příspěvků 05.07.11 18:08

Tohle vypada mnam :-D A take, ze se nemusi nic vazit, nebo prepocitavat :mrgreen:
Drobku, co pouzivas misto tvarohu? Cream cheese? Rikotta? Ale nerikej, ze ho chodis kupovat k Polakum, ti nevedi, co by si za nej rekli :twisted:
A jeste me zajima, jak se dela ta tvarohova napln, jen vse smichat, nebo se neco sleha…? dik :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.07.11 18:22

Vynikající! Do tvarohu jsem přidala hrozinky namočené v rumu a portském..
Doporučila bych dát na plech 2/3 těsta, na to řídký tvaroh a zbývající 1/3 těsta více naředit a tvaroh jím polít.
Pokud totiž nenaředíte, těžko husté těstíčko na řídkém tvarohu rozprostřete. A dospodu se zase lépe hodí to hustější..

Příspěvek upraven 03.07.11 v 18:25

jajiti
16 příspěvků 02.07.11 12:57

Dala jsem do oblíbených a právě se peče:-) díky za rychlý recept :-D

Aša
8 příspěvků 16.02.11 13:09

Tento koláč jsem vyzkoušela a mohu jen doporučit. Je opravdu výborný. Dlouho vláčny, pokud tlouho vydrží. Budu péct častěji. A. :-)

Vergelika
44 příspěvků 17.11.10 13:11

Tak jsem hledala recept buchty bez mlíka, zapomněla jsem ho koupit, a našla jsem :-) Do tvarohu jsem dala jen jedno mlíčko do kafe, doporučený kakao do těsta a buchta už letěla do trouby. Jsem překvapená, jak je koláč nadýchaný. A celkově je to dobrá a rychlá buchta :-)

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem, Mikinko

Mikinko, co je to Zlatý klas?

Labužník Mikinka02
15 příspěvků 25.01.09 03:43
Výborný

Odskúšaný a naozaj výborný. Určite pridajte do cesta 2 PL kakaa a aspoň 2 bal.vanilkového cukru. Do plnky som dala 3 tvarohy-teda 750 g (lebo tvarohu nikdy nie je dosť) a pridala som 2 PL Zlatého klasu. Poznáte „Strúhaný tvarohový koláč“? - tak tento liaty je jeho dokonalou ale oveľa jednoduchšou a chutnejšou verziou. Odporúčam naozaj MŇAMKY MŇAM

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Přemýšlela jsem dnes co upéču a ne a ne přijít na nápad. Pak jsem tuhle dobrůtku objevila v komentářích. Už je upečený a je to dobrota. Dík PotvurkoPet za recept. A díky Phoebe za upozornění.

Labužník Phoebe02
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

včera jsem upekla - už je v oblíbených. Prudce jedlý a nadýchaný - doporučuju. A jako bonus pro zaneprázdněné - max za 15min od počátku kuchtění je v troubě

Základní těsto jsem obarvila kakaem - potom je dvoubarevný na řezu.

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Výborný koláč! Lehounký, svěží, nadýchaný, velice jedlý. 1 *

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Výborný koláč! Lehounký, svěží, nadýchaný, velice jedlý. 1 *

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Můžu jenom potvrdit, že je to velice jedlé. Když má ten koláč takové komentáře, rozhodla jsem se ho dneska zkusit. Je fakt moc dobrý, upečte, litovat nebudete :-))

Scarlet02
577 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Skvělý koláč. Vyzkoušen a zařazen do oblíbených!

Labužník anamor02
7 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Litý koláč s tvarohem

Tento koláč nemá opravdu chybu.Když ho upeču tak vydrží 20 min na stole.Opravdu vyzkoušejte,nebudete litovat.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz