Recept Listové těsto (základní předpis)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Listové těsto (základní předpis)

Postup

*Rady k přípravě:* Základní těsto musí mít správnou konzistenci - být měkké, hladké a plastické. Pak jde lehce vyvalovat. Máslo předem dobře vychladíme. V žádném případě nesmí během skládání tát. Nejlépe je dávat těsto průběžně zchladit. Ideální pracovní plochou je mramorová deska, protože zůstává stále chladná. Přichystáme si přesně odvážené a odměřené přísady. Mouku prosijeme do dostatečně velké mísy. Přidáme 50 g změklého másla - nesmí být tuhé. Mezi prsty děláme žmolky. Ke žmolkům z mouky a másla přidáme sůl. Přilijeme ocet. Pozvolna, ne naráz, přiléváme vodu. Přísady dobře propracujeme prsty. Rukama uhněteme tuhé těsto. Vytvoříme hroudu, zabalíme ji do fólie a dáme chladit. Dobře vychlazené máslo položíme mezi dvě fólie. Válečkem vyválíme z másla pravidelný obdélník. Z těsta vyválíme obdélník. Na jednu polovinu těsta položíme vyválené máslo a druhou polovinu těsta přes něj přeložíme. Kraje těsta pevně k sobě přitlačíme. Z těsta vyválíme úzký obdélník. Pokud možno, co nejpřesněji těsto složíme, aby vznikly tři vrstvy. Z těsta znovu vyválíme úzký obdélník. Těsto opět natřikrát složíme, aby vznikly tři vrstvy a dáme 10 minut chladit. Těsto pomoučíme a opět vyválíme. Znovu je složíme na tři vrstvy. Poté pokračujeme již podle určitého receptu. *Jak se vlastně těstové lístky tvoří:* Přesnost je hlavní věc - na plát základního těsta položíme rozválenou kostku másla, překryjeme ji těstem a vyválíme. Dbáme na to, aby z těsta byl stále přesný obdélník. Potom v třetině těsto vždy zprava a zleva složíme do sebe a znovu vyválíme. Čím vícekrát opakujeme, tím lépe. Těsto *túrujeme*, jak říkají odborníci - dáváme mu obrátky. Tímto způsobem se mezi plátky těsta dostávají tenké vrstvy másla, které těstu brání, aby se spojilo. Při pečení se z másla odpařuje voda a pára vrstvu po vrstvě zvedá. *Použití:* Listové těsto je nekonečně proměnlivé, prostě přizpůsobivé. Jednou tvoří základ dortu se šlehačkou, krémem a ovocem, podruhé halí jako plášť pikantní masitou nádivku anebo se ukáže *jen tak* jako křehké sýrové pečivo k vínu nebo stočené do sladkých šneků k čaji. *Rady k uskladnění:* * Základní předpis zní na 1,2 kg těsta. Připravit menší dávku se pro vynaloženou práci prostě nevyplatí. * Co hned nespotřebujeme, vydrží v chladničce 1-2 dny. V marzničce až tři měsíce. * Abychom měli vždy po ruce potřebnou porci, vyválíme si z těsta pláty stejné tloušťky a seřízneme je na shodný formát. Zmrazíme každý zvlášť a teprve potom je naskládáme na sebe a zabalíme do fólie. Tak je od sebe snadno opět oddělíme. Před vyválením je vždy necháme trochu rozmrazit. * Zmrazit můžeme také hotové syrové pečivo. To pak můžeme dát péct ještě zmrazené. *Poznámka:* Těsto vyválíme do čtverhranu tak, že si z něho uděláme válec, anebo těsto vyvalujeme od středu ven k rohům. Čerpáno z knihy Pečeme od Arnolda Zaberta (1993).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 06.04.04 vloženo
  • 9632x zobrazeno

Ingredience

  • *Listové těsto, tisícilístkové, bezkonkurenčně křehké, loupavé a jemné, kterému se ve francii skutečně říká *mille feuille - tisíc lístků. *To je ovšem přehnané. Dobré listové těsto se však skládá z dobrého sta vrstev. Proto je tak vzdušné, nadýchané, pokud je zcela čerstvé a nejlépe ještě vlažné.
  • Nářadí:*
  • velká mísa
  • síto
  • odměrka
  • váleček na těsto
  • lžička
  • nožík
  • průhledná fólie
  • *Přísady:*
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g změklého másla
  • 1 ČL soli
  • 3/8 l vody
  • 2 lžíce octa
  • 500 g vychlazeného másla

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Listové těsto (základní předpis)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Listové těsto (základní předpis)

casino
4494 příspěvků 25.11.09 16:10
Re: Listové těsto (základní předpis)

Do vodánku se běžně máslo nedává, proč si komplikovat práci. Dejme tomu, že tady to má nějaký význam; ví někdo jaký?:)

Mj1913
1 příspěvek 25.11.09 13:12
Re: Listové těsto (základní předpis)

Děvčata, v záhlaví receptu je překlep! Listové těsto se zkládá z tzv. vodového těsta/ to je s těmi 50g tuku/ a tuku. To je těch 500g zchladlého tuku. Jinak to je výborné těsto a upečené z másla chutná skvěle. Mirka

jau
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Listové těsto (základní předpis)

Toho změklého másla má být 50 g, je to psané v postupu a tedy je tam překlep ;-)

tutinek
29 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Listové těsto (základní předpis)

Nemyslím,že je to chyba,tak to má být.

casino
4494 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Listové těsto (základní předpis)

Toho másla je tam asi o 500g více (nebo se někde urodil překlep)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz