Recept Liptovské droby 2

kltko Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Očistíme cibuľu, pokrájame na drobno, na masti opečieme do sklovita. Očistíme zemiaky, najemno postrúhame (alebo môžeme zmixovať). Očistíme cesnak, prelisujeme, alebo nadrobno posekáme. Zmiešame zemiaky, cibuľu (aj s tukom), cesnak, majorán, korenie a soľ. Môžeme pridať krúpy, vajce a podľa potreby zahustiť múkou; zmes by mala byť trochu hustejšia ako na zemiakové placky/babu. Narazíme do čreva - rovnako ako jaternice - a urobíme "jaterničky" vo veľkosti podľa svojej obľuby. Na ukončovaní jaternice je lepšie črevo zaväzovať na uzlík, ako špajdliť. V prípade, že pridávame krúpy, črevá neplníme "na doraz", aby pri varení, keď krúpy naberú vodu, nepopraskali. Varíme v mierne osolenej vode asi 20 minút, po vybratí necháme vychladnúť. Tento výrobok môžeme buď zamraziť do zásoby, alebo na finálnu úpravu opečieme na panvici, alebo lepšie v rúre na masti do zlatista - ako jaternice. Originálna príloha je kyslá kapusta, ale môže byť aj čalamáda, alebo kyslá uhorka, či baranie rohy. Mäsitejšia verzia: Sofistikovanejšia verzia do základnej hmoty pridá ešte bravčový bôčik (alebo čistú surovú slaninu), 0,5-1,0 kg, pokrájať na drobné kocky, vyškvariť, ak sú vzniknuté škvarky ešte veľké, tak ich posekať alebo pomlieť.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 15.02.06 vloženo
  • 22485x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg zemiaky (brambory)
  • 0,25 - 0,5 kg cibule (3 stredne veľké)
  • 1 hlávka cesnaku
  • bravčové (vepřové) črevo (2-3 metre)
  • majorán alebo pamajorán
  • čierne korenie (pepř)
  • soľ
  • masť (alebo iný tuk)
  • nepovinné ale vhodné:
  • krúpy jačmenné 100 - 200 g
  • 1 vajce
  • múka na zahustenie

Doporučená příloha

  • kyslá kapusta a hriatô

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Liptovské droby 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Liptovské droby 2

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby - bona

bol som na dovolenke, tak až teraz som na webe.
dohoda ok, len aktuálne mi nechce otvárať súkromné správy tu na labužníku

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby-Kltko,

děkuji za nabídku, byla bych ráda, snad to vyjde časově. Jsem tu v Praze už jen příští týden, ovšem pracovně víc než vytížená, pak mám dovolenou až do konce srpna. Domluvíme to soukromě, ju? B.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby - bona

ak by si chcela črevá, tak do konca augusta (srpna) ešte som v Prahe ale sťahujem sa do BA, bude príležitosť popri vození si vecí pozrieť a kúpiť aj črevá. Čo si pamätám, sú na Slovensku pomerne bežne v predaji, a odovzdať Ti v Prahe (obvyklé balenie 20 m, nasolené)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby-Libuško,

to je výborný nápad! Takže to nejspíš budu moct zkusit, ovšem s tím špejlováním se asi vyvztekám :-). Děkuju za radu. Bona

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby - Bona.

Bono, vepřová střeva lze nahradit staženou kůží z kuřecích stehen. Také jsem řešila dilema jak připravit či nepřipravit goja a tu mě napadly ty kuřecí kůže ze stehen .Naplníš je, z obou stran zašpejluješ, položíš do pekáčku, do poloviny zaliješ vodou, vaříš asi 15 minut ,pak plněnou kůži obrátíš a vaříš dalších 15 minut. Dle potřeby při varu podléváš horkou vodou. Po té z vody vyjmeš a necháš vychladit. Já potom ještě goja opékám na sádle v pekáči v troubě dozlatova. Krásně to voní a je to dobré. Pěkné odpoledne přeje Libuše.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby

Tohle jídlo dělávala moje babička, dávala k tomu kysané zelí a bylo to moc dobré… Kltko, děkuju za vzpomínku.
Sice bych to ráda zkusila, ale nevím, kde koupit střeva a neumím ani plnit, ani špejlovat. Tak nic, no…:-))
B.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby-kltko...

…mimochodom, urobila som si na povzbudenie kavu a zamyslam sa nad… … „o, sladka nevedomost “.....

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby-kltko...

…o)))…vies, ze som sa uz davno tak nesmiala…a dovod?…po tych " prdelniciach " som sa ako mala isla utlct -a az teraz som sa dozvedela co to vlastne je…TY !
Ale tvoje liptovske aj nase liptovske naozaj milujem, otec mi ich robil dost casto…to asi aby som nevyzierala tie u nedalekych susedov ( goje ) o))…dza maladza !

svato
1449 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby

V jednej reštaurácii na Záhorí ponúkali toto jedlo tiež medzi špecialitami cigánskej kuchyne. Páči sa mi Pupkov výraz prdelnice, v novohradskom nárečí sa hovorí odritník.

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby – Bunter

Nejsem si úplně jistý, ale nedělají se Goja z konečnic? Ty jsou trošku tučnější než tenká střeva – a taky mají takovej zvláštní čmuch. Já si jen tak matně pamatuju, že se po prdelnicích mohlo určité etnikum na jatkách umlátit, ara more čara!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby - Bunter

mám silný pocit, že žiaden lipták by s tebou nesúhlasil, vrátane mňa :o) jedine som ochotný pripustiť, že cigáni tento recept z Liptova ukradli ;o

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby

Kltko, to je cikánské národní jídlo Gója a velmi dobré.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Liptovské droby

Tohle vypadá velmi originálně a jsem zvědavá až to vyzkouším, jak se na to budou tvářit mí masožravci… asi pro jistotu vyzkouším nejprve tu masovou variantu…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz