Recept Limoncello pro Bedlu, podle Soni

noskovice Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Umejeme poradne citrony. Ostrym nozikem okrajime jenom tu zlutou, tenkou kuru a dame ji vylouhovat na 15 dni do alkoholu. Ta bila vrstva kury se nedava, protoze je horka. Po patnacti dnech precedime alkohol. Zvlast si dame na plotnu hrnec s vodou a cukrem a nechame rozpustit, aniz by voda varila. Vypneme, nechame vychladnout a nakonec smichame s precezenym alkoholem. Tenhle recept me naucil nas kamarad, ktery nas zasoboval svymi citrony. Je velice jednoduchy (myslim ten recept) a dobry (tim myslim oba dva, jak recept, tak kamarad)!

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů

Nahlásit recept

  • 31.05.08 vloženo
  • 11061x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg citronu BIO
  • 1 l alkoholu 90°
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l vody.

Doporučená příloha

  • Dobra spolecnost........

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Limoncello pro Bedlu, podle Soni

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.7.10 02:56
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - Soňo !

vlastně jsi mi neřekla jestli tam ten koriandr patří nebo ne? :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.7.10 02:55
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - soňo a ewo :-)

soni, ty dovedeš pokaždé tak hezky laskavě odpovědět :), taky bych mohla lízat zmrzlé citrony a zapíjet je teplou vodkou :)

ewo, máme po vtákách :), najezdili jsme spoustu km, navštívili hypersuper a bio citrony nejsou, ale dala jsem si několik kopců limoncellové zmrzliny, tedy mimo dalších a dalších …jiných a citrony budu shánět příští týden u nás doma :) Dám včas vědět, D.

sveva
751 příspěvků 18.7.10 02:02
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Recept je opravdu ten klasicky pro vyrobu v domacnosti. Liker neni zrovna cloumak, ale urcite je dost silny, jinak by zmrzl.
K citronum: ty prave jsou ze Sorrento nebo Amalfitanske pobrezi, maji specifickou vuni a jsou sladke. Pouze z nich se dela liker s nazvem LIMONCELLO, ktery podleha urcitym normam. Na trhu najdete spoustu napodobenin s podobnym nazvem prumyslove vyroby a od toho je odvozena i kvalita.
I kdyz citrony jsou bio je dobre je dobre omyt a okartacovat ve vlazne vode. Stromy se take osetruji! Jen plody nejsou nakonec osetrene tou hroznou chemikou kvuli konzervaci. Jednou mi jeden barista vysvetlil proc ma citrony v nadobe s lihem, protoze jedine tak je zbavi chemie-mozna. Proto do lihu opravdu jen bio a dobre umyte citrony.
Sklenicka likeru dobre znacky nebo domaci vyroby (oboje z mrazaku) vas smiri s kazdym dukladnym jidlem.
Zdravim.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.7.10 00:34
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - ewo,

mám radost, že Tě zajímá můj názor: chutná.

Roomanka
205 příspěvků 18.7.10 00:12
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - bio

Ještě se zeptám na ty biocitrony. Jasně, nebudou postříkané, jako ty obyčejné. Ale chutnají lépe? Tím myslím citronověji? Já když vidím Itala s citrony v televizi, i přes obrazovku cítím jejich vůni a vím, že to nejsou trpké plody, které jen zkřiví ústa.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 21:15
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

slušná nabídka, jen Lidl není v našem městě, ale v Lovosicích.

http://www.lidl.cz/…fferdate.htm?…

Jenofefa
1315 příspěvků 17.7.10 20:55
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Limoncello ve mně vzbuzuje sladké vzpomínky na Sorrento, Capri… Musí být z mrazáku, láhev ojíněná, skleničky také. To mi moc chutnalo. Ale marně jsem hledala předpis na výše zmíněný Creme di limone - zaujaly mne již fotografie v Sonině deníčku.
A při té příležitosti dotaz: v Sorrentu jsem jedla citrónový koláč: něco jako piškot a navrch byl „mokrý“, snad zalitý nějakým citrónovým sirupem. Vychlazený a v tom horku byl báječný, vláčný, nakyslý. Na dotaz se servírka culila, že to je místní specialita, ale předpis nedala. Neznáte někdo? Zkoušela jsem různé recepty, byly dobré, ale tomu originálu se nevyrovnaly.

ewa
600 příspěvků 17.7.10 20:30
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Wolfg a Dando, můžu potvrdit Soninu informaci, že limoncello není žádné slabé pití. To, co jsem ochutnávala,nebyl žádný likér, nýbrž pořádný cloumák.
Dando, čekala jsem, kdy se ozveš. Vůbec jsem nepochybovala, že ty, taková nadšená experimentátorka, se pustíš do výroby. :D
Ráda přijedu ochutnat, ale v případě potřeby ti i pomůžu.

noskovice
1322 příspěvků 17.7.10 20:20
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni- Dando,

když vynecháš i ty citrony, tak to taky nevadí, protože vodka je dobrá. :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 20:14
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

a ještě, na Paprice nedávali líh, ale kvalitní vodku, ani já nepoužiji 90% líh, protože souhlasím s Wolfgem a myslím, že je to zbytečné, ne kvůli shánění, protože se dá koupit v lékárně, ale pravda je v ředění :-)

noskovice
1322 příspěvků 17.7.10 20:08
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni-Wolfg,

ta cizí flaška je koupena v Itálii, kde není cizí. Limoncello není slabé pití, aspoň to moje ne a Crema di limone dělám z 95% lihu. Jukni se do mého deníčku, je vidět na fotce.
Ahoj, Soňa

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 20:01
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - Soni :-)

to já vím :-), to byla jen informace pro tebe, že na tu dobrotu, kterou jsem si na srazu přivlastnila a vypila skoro jen já :-), mám recept stále na očích, ale ještě nezrealizovaný.
zajímala mne ta koriandrová semínka do limoncella, měj se, jedu shánět bio citrony na Crema di limone :-)

Ewo, chci zkusit oboje, za 14 dní přijeď ochutnat, pokud se mi povede a bude chutnat jako to Sonino, tak si povezeš flašku i s receptem :-) Ahojky D.

Wolfg
584 příspěvků 17.7.10 19:59
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Ňáká disharmónie, ne? Když dáte líh 90% a zředíte polovinou vody a půlkilem cukru, dostaneme konečnou koncentraci cca 50% a to nevěřím, že tolik má nápoj mít. Na 50% koncentraci musíte být zvyklí, je to opravdu hodně. Spíš mi napadá, že se na cizí flašky psávalo 90° proof, což je 45%. Pak konečná koncentrace, což je 26-30%, odpovídá dnešní módě

mjam
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 18:31
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

@ milda

Šťáva se dá smíchat s cukrovou vodou, na 950 ml vody 1 kg cukru, 15 minut povařit mírným varem. Po vychladnutí doporučuji smíchat 1/3 šťavy, 1/3 cukrové vody a 1/3 minerálky a nechat za občasného promíchání zmrazit = sorbet nebo granita (nemíchat). Jeden kopeček sorbetu ve sklínce sektu je vynikající osvěžení.

ewa
600 příspěvků 17.7.10 17:54
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Soňo, to jsem chtěla vědět. Děkuju za odpověď. :)

noskovice
1322 příspěvků 17.7.10 17:38
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Já, když jdeme někam do restaurace nebo na pizzu, tak si na konci večeře limoncello dám a ráda. Krásně chlazené … :)

ewa
600 příspěvků 17.7.10 17:31
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Bedlo, stačilo, abys napsala, že tobě chutná.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 17:29
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - Ewo,

Soňa to napsala vcelku stručně a jasně. To, že Tobě nechutná … chutná jiným, proč se nad tím pozastavovat.

ewa
600 příspěvků 17.7.10 16:59
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Soňo, já se ptám těch, kteří tu s takovým zaujetím debatují o tom, kde sehnat devadesátiprocentní líh a citróny v kvalitě bio.
Já jsem ochutnala limoncello na Ischii a přiznám se, že jsem nezatoužila si to koupit ani jako suvenýr. :D

noskovice
1322 příspěvků 17.7.10 16:38
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni-Evo,

záleží na tom, koho se ptáš a také na kvalitě. Když se zeptáš vegetariána, zda mu chutná maso, odpověď je jasná. :)
Ahoj, Soňa.

ewa
600 příspěvků 17.7.10 16:16
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Vám limoncello opravdu chutná?

noskovice
1322 příspěvků 17.7.10 15:05
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni- Dando,

ten recept, co jsem Ti dala, není na Limoncello, ale na Citronový krém (Crema di limone), což je něco úplně jiného.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 13:54
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Jen pro informaci … příští týden prodává obchodní řetězec Lidl 2 druhy Limoncello. To pro ty, kteří nemohou sehnat jak citrony, tak 90 % líh. Ten také nemohu sehnat.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.7.10 07:12
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Teď jsem viděla výrobu na Paprice, postup stejný, jen při nakládání přidali koriandrová semínka a nakonec i šťávu z oloupaných citrónů. Soni, recept mám v kuchyni stále připravený, jen ty Bio citrony tu nejsou, nebo špatně hledám :-), lahodný nápoj pro letošní léto :-) Ahojky D.

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Limoncello jsem mívala před několika léty v létě stále v ledničce. Podává se chlazené a je to výborné. Syn si přivezl z Itálie od přátel také nějaký recept a udělal, tak jsem musela ochutnávat. Potom jsem si koupila a myslím, že ho mám ještě někde uschované. Musím dát do lednice:-)
Gemmo, líh bys měla dostat v lékarně, tam je určitě drahý, nebo jako KORN - někde v supermarketu.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

A co z té dužiny udělat letní citronový koláč?
Limoncello mě taky navnadilo, ale nemám nejmenší tušení, jestli seženu 90% potravinářský líh.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Jo, ty sušenky by mě taky velice zajímaly.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Já bych šťávu zmrazila v kostičkách na led, sice moc vitamínů nezbyde, ale je to praktické ráno do čaje, když se pospíchá, tak to ten čaj zároveň příjemně ochladí a může se hned pít.

sivakova
491 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - Milda.

Uvařila bych ze zbylých citronů džem podle receptu Pomerančový džem od Pampelišky. Možná , že bych přidala trochu cukru navíc. Zdraví Libuše.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni - mildo ...

Sona určitě vysvětlí, já se na to připravím a šťávu použiju do džbánu se studenou vodou a trochu cukru. No a budeme popíjet celá rodina. Snad nebudeme mít osypky. Ten vitamin C tam stejně vydrží jen chvíli po rozkrojení citronu. Nebo najdu jinou variantu jak šťávu spotřebovat.

Labužník milda02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Zdravím a ptám se co udělá s tím kilem citronů, které zbyde (dužina) a dále se. podle meho názoru, nepoužije? Co s tím potom?

noskovice
1322 příspěvků 1.6.08 01:15
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Muj zbytek vikendu konci az v pondeli vecer, protoze je tady nejaky svatek. Nepatram jaky, hlavne ze je!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Soňo ty sušenky … to není marné, budu ráda. Pěkný zbytek víkendu.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Tulinko, Plus tady myslím nemáme - díky za navedení, jo už jsem si vzpomněla je ve vedlejším městě. Tak nebude problém zajet. Zapátrám i u nás.

noskovice
1322 příspěvků 1.6.08 00:56
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni-Bedlo,

citrony tady u nas u Florencii pestuji lidi ve velkych korenacich, ale pomerance a mandarinky jsem videla poprve vloni na Silvestra, na Ischii. To jsem je jedla poprve sebrane ze stromu. I tam se valely na zemi. Takova skoda!!!!!!!!!
Oni delaji taky moc dobre susenky z limoncella, ale nevim jak. Budu patrat. Ahoj Sona.

Labužník Tulinka02
353 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni-Bedlo,

jestli máš někde poblíž prodejnu Plus, tak tam mají bio citrony běžně, půlkilový sáček stojí kolem 30 korun.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Limoncello pro Bedlu, podle Soni

Soňo, velké díky. S těmi citrony to bude trochu horší, ale sehnat se tady už dají. Když si vzpomenu, udělali jsme si na Krétě výlet do vnitrozemí … jak se u nás koulejí na podzim pod stromem jablka a tam pomeranče a citrony, proč taky nerostou u nás. V týdnu se do toho pustím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Masarykovo cukroví

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz