Recept Lilky plněné rýží a skopovým masem

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Napřed si uvaříme vývar. Skopové kosti nasucho opečeme, zalijeme studenou vodou a vaříme velmi mírným varem 2 hodiny, případně i déle. Pak přidáme kořenovou zeleninu (1 velkou mrkev, 1 měsíček z většího celeru a půl malé petržele) a celou cibuli, osolíme, opeříme a vaříme další hodinu. Zcedíme a vývar zredukujeme asi 6 dcl. Odstavíme.

4 papriky upečeme v troubě a oloupáme, 4 rajčata oloupáme, vyjadřincujeme. Společně umixujeme a odložíme zatím stranou.

Rýži povaříme ve slané vodě cca 10 minut, zcedíme a necháme na později. Lilky rozpůlime, vydlabeme, dužinu drobně usekáme, lilky vytřeme citronovou šťávou a na chvíli odložíme. Oloupeme cibule a česnek. 2 cibule nadrobno nakrájíme, česnek nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme nakrájené cibule a polovinu česneku, přidáme skopové maso, usekanou dužinu lilku a dvě lžíce protlaku, opepříme čerstvě mletým pepřem. Opékáme asi 10 až 15 minut. Pak přidáme 3 drobně pokrájené papriky a 3 oloupaná, drobně pokrájená rajčata a 1 sběračku vývaru a ještě 10 minut podusíme. Vmícháme rýži a polovinu ze svazku petrželky, rovněž jemně usekanou, osolíme. Touto směsí naplníme lilky. Do směsi v lilcích zapícháme polovinu větviček tymiánu a romarýnu.

V oleji na pekáči zpěníme další 2 cibule nakrájené na měsíčky a druhou polovinu česnekových plátků. Vložíme půlky naplněných lilků. Podlijeme vývarem, vložíme druhou polovinu tymiánu a rozmarýnu a strčíme na cca 30 minut do trouby rozpálené na 180°C. Hodně záleží na typu trouby. Během pečení 2× přelijeme náplň šťávou z pekáče. Po půl hodině kousek nápně ochutnáme a případně přidáme dobu pečení. Vyndáme větvičky koření, šťávu v pekáči zahustíme protlakem z pečených paprik a rajčat a necháme ještě chvíli povařit. Než neseme na stůl vmícháme druhou polovinu usekané petrželky.

Podáváme velmi horké, na nahřátých talířích, s vařenými brambory nebo s dobrým chlebem a sklenicí suššího, bílého vína bez výrazného aroma nebo sklenicí střiku. Ani pivo k tomuto jídlu neurazí.

Dobrou chuť přeju

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla



Nahlásit recept

  • 04.08.09 vloženo
  • 3119x zobrazeno

Ingredience

  • 4 střední lilky
  • 1,2 kg skopového plecka bez kosti, pomletého (kdo nesnáší výslovnou vůni skopového, zvolí jehněčí)
  • 0,3 kg rýže
  • 4 cibule
  • 2 paličky česneku
  • velký svazek zelené petrželky (hladkolisté)
  • 7 větších bílých paprik
  • 7 velkých zralých rajčet + 2PL protlaku
  • olej, nejlépe olivový
  • sůl
  • pepř, čerstvě mletý
  • tymián, nejlépe citronový nebo tymián + citronová kůra
  • rozmarýn
  • troška citronové šťávy
  • na vývar:
  • skopové kosti
  • 1 cibule
  • kořenová zelenina
  • sůl + pepř

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lilky plněné rýží a skopovým masem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek


 
di
2451 příspěvků 09.08.14 12:49

Vytahuju nahoru tenhle pěkný recept, kdyby se někomu hodil; zrovna se na něco podobného chystám.

 
mrtvola
1394 příspěvků 07.08.09 18:43
Re: Lilky plněné rýží a skopovým masem

Nick je můj vlastní, osobní a nejmilejší.
Příprava nemusí být tak moc pracná, puré se dá ve volné chvíli udělat do zásoby a zavařit. I když na chuti se to přece jen pozná.

 
lilkomania
8 příspěvků 07.08.09 06:23
Re: Lilky plněné rýží a skopovým masem

Bez ohledu na příšerný nick autora je tohle báječný recept, který stojí za ochutnání. I když je pracné, to zahuštění paprikovorajčatovým protlakem je neobyčejně rafinované. Zkusím a podám zprávu na hřbitov.

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Králičí roláda na víně





Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz