Recept Lilkový salát (Melitzano salata) Veg

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Lilek omyjeme, propícháme na několika místech vidličkou nebo úzkým nožem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme přibližně půl hodiny, podle velikosti plodu, dokud není lilek úplně měkký a poddajný (vyzkoušíme pomačkáním prsty, měly by dužinu bez námahy promáčknout). Lilek vyjmeme z trouby, rozkrojíme, a dužinu lžící vyškrábeme na talířek. Mělo by to jít snadno, dužina musí mít měkkou, skoro krémovou konzistenci, pokud je stále ještě tvrdá, zabalíme obě poloviny baklažánu do alobalu a necháme v troubě patřičně dopéct.

Dužinu rozmixujeme kuchyňským robotem nebo důkladně rozmačkáme vidličkou. Přidáme prolisovaný česnek podle chuti (rozhodně ale minimálne jeden nebo dva stroužky, česnek musí být v tomto salátu pořádně znát), najemno nakrájenou cibuli, lžíci octa a pár snítek nasekané petrželky. Pak pomalu, po lžičkách, vmícháváme olivový olej (cca 3 lžíce), dokud nejsou všechny ingredience hladce propojené. .

Na talířku řádně zalijeme kvalitním olivovým olejem (alespoň jednu pořádnou lžíci, nešetříme!) a doprostřed dáme pro ozdobu olivu nebo vlašský oříšek.

(pozn. Tato chuťovka se v Řecku běžně podává jako předkrm s opečeným bílým chlebem, nebo jako „omáčka“ k namáčení kousků masa nebo restované zeleniny, je to jakási obdoba klasického salátu Tzatziki.

Recept je z kategorií: Dipy Salsa či salsy Zeleninové pomazánky Zeleninové saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.12.10 vloženo
  • 6442x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut - 1 hodina

Ingredience

  • Větší lilek
  • Olivový olej (celkem asi 4 lžíce)
  • Lžíce octa
  • Česnek podle chuti
  • Pár snítek petrželky
  • Μalá cibule
  • Zelená oliva nebo vlašský oříšek na ozdobu

Doporučená příloha

  • Bílý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lilkový salát (Melitzano salata)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Karbanátky Karbanátky
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz