Recept Lilkový koláč s rýží a kešu ořechy Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lilkový koláč s rýží a kešu ořechy

Úvod

Je to spíš dort, než koláč, ale koláč se mi líbí víc. Je to dobré, neobyčejně dobré!

www.hrnecvhlave.cz

Postup

Lilek nakrájíme podélně na tenké plátky, osolíme jemnou solí a necháme v cedníku 30 minut vypotit. Mezitím si připravíme náplň koláče. Na trošce olivového oleje orestujeme cibulku, kešu a česnek. Přidáme žampióny, osolíme, opepříme, přidáme oregáno a citrónovou kůru, zamícháme. Mimo oheň vmícháme do směsi rýži a jogurt, ochutnáme (to je nebezpečné, protože už takhle to chutná výborně!), zbytek po ochutnávání případně dochutíme. Lilkové plátky osušíme, vyrovnáme na pečicí papír na plech, potřeme ze všech stran olejem (nejlépe to jde rukama) a opékáme pod grilem z každé strany cca 6 minut, hlídáme raději, aby nám příliš nezčernaly - měli bychom mít plátky stejně silné, protože ty tenké černají bleskově. Rozevírací dortovou formu o průměru 20 - 22 cm vyložíme ogrilovanými plátky lilku kolem dokola (nevymazávame už), na lilky dáme polovinu rýžové náplně, rozetřeme červenou vrstvu, na ni druhou část rýže. Pokud nechcete mít rýži svrchu opečenou dokřupava, položte na ni kolo z pečicího papíru. Troubu rozehřejeme na 180°C a koláč pečeme 30 minut. Vyklopíme na talíř a podáváme horké, vlažné nebo studené, se zeleným salátem, jogurtem, smíchaným s trochou čerstvé máty, nebo jen tak. Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 28.09.13 vloženo
  • 3040x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 velký lilek
  • 4 šálky rýže, dušené, nebo vařené
  • 50 g pražených solených kešu ořechů, nasekaných nahrubo
  • 4 žampiony, pokrájené na kousky
  • 2 nasekané zelené cibulky
  • 4 stroužky česneku, nasekané
  • 1 bílý jogurt (Choceňský pro mě)
  • 200 g husté domácí rajčatové pasty (2 rajčata, rozdušená se lžící passaty, solí, piment d´Espelette, oregáno), můžete použít i paprikovou pastu, grilované papriky, prostě něco pikantního
  • a hezky červeného
  • kůra z citrónu, nastrouhaná
  • sůl, pepř, olivový olej

Doporučená příloha

  • suché bílé

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

hippolyta 28.09.13 22:09

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Lilkový koláč s rýží a kešu ořechy

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Eja
3855 příspěvků 01.10.13 08:04
Náplň

Je úžasná. Koláč nevím, náplně zbylo tak málo, že nebylo čím plnit…mělas pravdu… :mavam:

jolana
5066 příspěvků 30.09.13 22:16

Neviem, som pozerala..eggplant timbale? tak to moze byt..ale inac sa to vola typicky taliansky s koncovkou iano…naucil ma to jeden talian..typicky sicilcan z Benatok :mrgreen:
:mavam:

Příspěvek upraven 30.09.13 v 22:17

hippolyta
394 příspěvků 30.09.13 21:26

Jolanko, timbale?

jolana
5066 příspěvků 29.09.13 23:42

Zebulon, ako stale :potlesk:
Robievam to iste s plnkou makarony+ mlete maso opecene+ paradajkovy pretlak, oregano + harisa alebo feferonky..italiano siciliano recept.. a zrovna si nemozem spomenut ako sa vola original nazov.. :mavam:

hippolyta
394 příspěvků 29.09.13 23:02

Diky, diky, mile kolegyne, jste prilis laskave. Rada vas tam uvidim, klidne napiste, kriticky i nekriticky :- ).

tlustá bába
1212 příspěvků 29.09.13 18:55

Už od pohledu a přečtení paráda! Tisknu a zařazuji do venkovského plánu. Než mi zmrzne máta, že jo?! Díky! :mavam:

Kdyby měl každý v hlavě hrnec jako Ty, žijeme asi v lepším světě! Udělalo mi to velikou radost! Hodně dobrou, královskou chuť na věčné časy!

Příspěvek upraven 29.09.13 v 19:03

di
2451 příspěvků 29.09.13 18:20

Pěkný recept, jste vážně šikovná.
P. S. po chvíli - pěkné stránky a na té fotce Vám to vážně sluší.

Příspěvek upraven 29.09.13 v 18:48

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Hruškový koláč Hruškový koláč
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz