Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Martifulka Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Lilek omyjeme, podélně nakrájíme na co nejdelší plátky, a to pokud možno tenké. Ty pak na opravdu malé trošce olivového oleje osmahneme, až získají barvu a hlavně zvláční nebo spíš změknou. Pak je honem dáme na kuchyňskou utěrku, abychom odsáli část oleje a lilky nebyly mastné. No a teď se dostáváme k té zásadní fázi: hrníček na kávu nebo mističku vyložíme potravinářskou folií a postupně naskládáme přes sebe plátky lilku tak, aby vždy 1/2 byla uvnitř a jedna přesahovala ven - vytvoříme tak vlastně jakési mističky. Pak si na pánvi (klidně na té, na které jsme připravovali lilek) osmahneme zeleninu s kořením a mandličkami, které lze už předem pro lepší chuť opražit, ale není to třeba. Pak necháme směs trošku zchladnout a vmícháme do ní na kostičky nakrájenou Nivu. Připravené mističky napřed dole hezky utemujeme strouhaným Eidamem, pak přidáme zeleninovou směs. Nakonec přesahující části lilku přehneme přes náplň tak, aby tam nevznikly mezery a bochánek vyklopíme na pečicí plech vyložený pečicím papírem (nemusí být). Bochánky ještě posypeme strouhaným Eidamem nebo Nivou a dáme do rozpálené trouby zapéct, než se sýr rozteče. Podáváme s bílým čerstvým chlebem nebo s bramborami. Výsledek vypadá velice pěkně, když se navrch ozdobí např. kudrnkou nebo mátou (kterou je možno přidat i do směsi uvnitř), je to až slavnostní pokrm :-) Recept jsem viděla na TV Paprika, když jsem byla nemocná, bohužel jsem nezachytila přesný název. Nakonec jsem jen recept vylepšila madličkami, je to pak trošku pikantnější. PS: Zbyde-li směs, kterou plníme bochánky a nevíme co s ní, lze přidat trošku mouky a vajíčko a udělat placičky, které se opečou na pánvi, je to lahůdka. PPS: Je možné plnit i různými jinými druhy zeleniny, ale tato směs se mi osvědčila.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
viz recept
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lilkové bochánky
66 příspěvků 25.1.09 03:43
Doufám, že Vám bude chutnat
Buráky by mohly chutnat zajímavě, ale přeci
jen - mandličky jsou mandličky
Přeji dobrou chuť! A krásný
víkend. M.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
..ani ja som si nevsimla tento recept…zvacsa sa robi s mlatym maskom s mandlami a nasekanymi paradajkami.. zeleninovo syrova plnka musi byt uzasna..
dik
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Tenhle recept mi úplně unikl a nejenže určitě výborně chutná, ale také krásně vypadá. A zas tak moc pracný není. Díky Martifulko.
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Byť se mi to zdá pracné, tak bych řekl, že výsledek by mohl být skvělý. Dávám do oblíbených!!! (Přemýšlím o mandlích - což takhle buráky?)