Recept Lilkové bochánky

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Lilek omyjeme, podélně nakrájíme na co nejdelší plátky, a to pokud možno tenké. Ty pak na opravdu malé trošce olivového oleje osmahneme, až získají barvu a hlavně zvláční nebo spíš změknou. Pak je honem dáme na kuchyňskou utěrku, abychom odsáli část oleje a lilky nebyly mastné. No a teď se dostáváme k té zásadní fázi: hrníček na kávu nebo mističku vyložíme potravinářskou folií a postupně naskládáme přes sebe plátky lilku tak, aby vždy 1/2 byla uvnitř a jedna přesahovala ven - vytvoříme tak vlastně jakési mističky. Pak si na pánvi (klidně na té, na které jsme připravovali lilek) osmahneme zeleninu s kořením a mandličkami, které lze už předem pro lepší chuť opražit, ale není to třeba. Pak necháme směs trošku zchladnout a vmícháme do ní na kostičky nakrájenou Nivu. Připravené mističky napřed dole hezky utemujeme strouhaným Eidamem, pak přidáme zeleninovou směs. Nakonec přesahující části lilku přehneme přes náplň tak, aby tam nevznikly mezery a bochánek vyklopíme na pečicí plech vyložený pečicím papírem (nemusí být). Bochánky ještě posypeme strouhaným Eidamem nebo Nivou a dáme do rozpálené trouby zapéct, než se sýr rozteče. Podáváme s bílým čerstvým chlebem nebo s bramborami. Výsledek vypadá velice pěkně, když se navrch ozdobí např. kudrnkou nebo mátou (kterou je možno přidat i do směsi uvnitř), je to až slavnostní pokrm :-) Recept jsem viděla na TV Paprika, když jsem byla nemocná, bohužel jsem nezachytila přesný název. Nakonec jsem jen recept vylepšila madličkami, je to pak trošku pikantnější. PS: Zbyde-li směs, kterou plníme bochánky a nevíme co s ní, lze přidat trošku mouky a vajíčko a udělat placičky, které se opečou na pánvi, je to lahůdka. PPS: Je možné plnit i různými jinými druhy zeleniny, ale tato směs se mi osvědčila.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 20.09.07 vloženo
  • 3550x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Ingredience

  • 1 - 2 lilky, spíše delší;
  • na jemno nakrájená šalotka (nemusí být);
  • strouhaná mrkev;
  • struhaný celer;
  • kudrnka;
  • pepř;
  • sůl;
  • citronová šťáva;
  • olivový olej;
  • sekané mandle;
  • Niva nakrájená na kostičky;
  • strouhaný Eidam
  • potravinářská folie (kdo nemá, použije igelitový sáček);
  • hrníček na kávu nebo menší mistička;
  • papírové ubrousky nebo kuchyňské utěrky

Doporučená příloha

  • viz recept

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lilkové bochánky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Martifulka
66 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lilkové bochánky

Doufám, že Vám bude chutnat :-) Buráky by mohly chutnat zajímavě, ale přeci jen - mandličky jsou mandličky :-) Přeji dobrou chuť! A krásný víkend. M.

jolana
5066 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lilkové bochánky

..ani ja som si nevsimla tento recept…zvacsa sa robi s mlatym maskom s mandlami a nasekanymi paradajkami.. zeleninovo syrova plnka musi byt uzasna..
dik ;)

tea63
935 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lilkové bochánky

Tenhle recept mi úplně unikl a nejenže určitě výborně chutná, ale také krásně vypadá. A zas tak moc pracný není. Díky Martifulko.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lilkové bochánky

Byť se mi to zdá pracné, tak bych řekl, že výsledek by mohl být skvělý. Dávám do oblíbených!!! (Přemýšlím o mandlích - což takhle buráky?)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz