Recept Likvidace mrazáku

Wolfg Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Věřím, že všichni máte mrazák v bezva stavu a o jeho obsahu nemáte nejmenší pochybnosti. Já tedy ne a nestydím se. Podobné ledové veletruhly s bordelem, jsem viděl ve Skandinávii i jinde… Čááu, deme vokolo (to určitě, okolo mě se nedá jít nikam) tak sme si řekli..... Kolik vás je….sedm, osm, devět. Tak právě tenhle nápad, nechci jej nazvat receptem, vznikl náhle, po přepadovce kamarádů. Co já jim…a tolik krků? Trouba dovede kouzlit. Skutečně. Našel jsem vepřové všeho druhu, dávno zapomenuté klobásy, ze dna mrazáku vylovil kus uzeného, copak je tohle? Zapadlá noha a křídlo z kuřete. Skoro jsem se styděl při krájení den starých vařených brambor. Všechno berem. Rozmrazit, nasolit, lehce povařit v papiňáku, napatlat česnekem a šup na pekáč. Byly toho dva plné plechy. Po pečených bramborách nasáklých výpekem ani stopa. Co dovede sežrat deset lidí ! Příště byla návštěva ohlášená a mnohem větší, mohl jsem ňamňu připravit asi tak…

Postup

Vepřovou plec jsem okrájel od mastných částí, nařezal na nepravidelné kousky a promasíroval směsí z poloviny Pragandy a soli. Dva dny nechal v chladu. Tučné okrojky semlel, rozmixoval se smetanou, solí, bílým pepřem, muškátem a trochou mouky s vodou. Z hmoty usmažil silnější placičky. (jako bílé klobásy) Veškeré maso nechal ve dvou velkých tlakáčích povařit 20 minut. Na jednom plechu se peklo naložené vepřové, na dalším rozseknuté koleno s částí masa a bramborami, krájenými na silnější plátky a zbytek na třetím. Míchaná hořčice je za chvilku, kamarádi dotírali s receptem, promiňte, neznám. Vzal jsem blíže nezjištěné objemy obyčejné, kremžské a dijon hořčice, přidal pořádnou lžíci karí a UČO, strouhl kousek cibule, kečup? Jo, asi ano. Výsledek předčí povídání, lid je chtivý a když vidí tři pořádné pekáče a zrak neví, na čem se zastavit, je úspěch zaručen. Naložené vepřové má temněčervený opečený povrch a snad mi biozdravoškarohlídi prominou…ááá, však nakládat nemusí. Maso se obloží opečenými bramborami, placičkami, nakládanou zeleninou. Jen nezapomenout na hromadu čerstvého křenu a dobrého chleba. Každý si vybere, někdo hledá libové kousky, jiný nedá dopustit na flákoty kolenní. Nakonec ti největší upejpači vytírali pekáčky kůrkami. Pokud nepřijdou právě vegani, počítejte minimálně s 30 dkg masa na osobu

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 03.01.10 vloženo
  • 4752x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 20 porcí

Ingredience

  • 1 celá vepřová plec bez kosti cca 6 kg
  • libové uzené
  • kuřecí stehna, počet dle uvážení
  • kvalitní nevelké vařené klobásy nebo jiné drobné uzeniny
  • zadní vepřové koleno
  • vykostěný bůček
  • anglická slanina
  • míchaná hořčice
  • křen
  • UČO (univerzální červená omáčka - sweet chilli)

Doporučená příloha

  • Chleba

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Likvidace mrazáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Likvidace mrazáku

mrtvola
1394 příspěvků 4.1.10 03:44
Re: Likvidace mrazáku

Ano, jako Esmeralda a Eja jsem v klubu UČO a souhlasím i s tím, že recept je dobře napsaný a myslím, že i vděčně přijímaný.
Proč ho nepoužiješ při oslavě kulatohranatých narozenin? Hodí se k tomu velesqěle.

nantaali
18 příspěvků 4.1.10 03:17
Re: Likvidace mrazáku

Tim mrazakem ve Skandinavii jsi jiste myslel nase tri mrazaky, ne?

Eja
3887 příspěvků 4.1.10 03:14
Re: Likvidace mrazáku

To máš pravdu, je to moc pěkně napsané :-). Ale hlavně je to v různých variacích velmi vděčné a minimálně pracné pohoštění pro větší společnost. Já něco podobného občas dělám když čekám nájezd kobylek - na plech dám spíše menší kusy různého masa - vepřové, kuřecí, uzené, klobásku, klidně i silnejší plátky slaniny, kusy brambor, celé stroužky česneku, kusy cibule, paprik, všechno okořením podle chuti ( dávám jen sůl, pepř a trochu rozmarýnu), přikryju Alobalem, dám do trouby a nechám péct - doba závisí na velikosti kusů masa. Nakonec dopeču odkryté, před dopečením všechno trochu promíchám.

Landospandos
256 příspěvků 4.1.10 02:36
Re: Likvidace mrazáku

Sice jsem čekala asi toto: Vezmeme zhruba 1 kilo trhaviny (množství upravte podle velikosti VAŠEHO mrazáku)… Ale přestože - jak vidno - nesplnil moje očekávání, musím napsat, že recept je moc pěkně napsaný!!

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz