Recept Libanonská kachna

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Libanonská kachna

Úvod

Pamětníci možná budou znát pořad z roku 1963 s názvem Vaří šéfkuchař, vařili mistři kuchaři a šéfkuchaři a pořad si získal velkou oblibu u diváků trvající dlouhých sedm let. V roce 1970 vydal Merkur výběr receptů knižně, za pouhých 15Kčs :-)
Odtud tedy pochází recept na kachnu. Předem podotýkám, že jsem nepoužila kachnu, ale kuře z domácího dvorkového chovu, upravila jsem si i koření, jak a čím najdete pod původním receptem :-)

Postup

Očištěnou kachnu prošpikujeme mandlemi a stroužky česneku.
Potom ji osolíme, opepříme a pečeme na hrubě krájené cibuli.
Ze dvou vajec připravíme domácí strouhání, které nejprve opražíme nasucho v troubě a potom uvaříme ve slané vodě.
Scedíme je, propláchneme studenou vodou a promícháme s vařenými, pokrájenými houbami a hráškem.
Osolíme a omastíme sádlem.
Kachnu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem z drůbků a dobře provaříme.
Kachnu nasekáme na porce, částečně vykostíme a přecedíme na ni šťávu.
Jako přílohu podáváme strouhání s houbami a hráškem a jako doplněk zeleninový salát.

Nevím proč zrovna kachna a proč strouhání s houbama? Do tradičního Libanonu mi to nepasuje, proto jsem si recept trochu upravila podle našich rodinných chutí, jen to strouhání, které mi chutná v Maďarské kuchyni, jsem nechala tak jak bylo popsáno.

Kuře jsem hustě prošpikovala celými mandlemi a stroužky česneku. Když už nebylo kam špikovat a česnekovat, dala jsem zbytek upéct s kuřetem.
Přepustila jsem máslo, až bylo zlatavě hnědé a vonělo po oříškách.
Na kuře jsem smíchala marinádu z citrónové šťávy, soli, 1KL římského kmínu a jedné mletého koriandru, slabou lžičkou kayenského pepře a 1PL lžíce sumahu.
Půlky kuřete (bez páteře, tu jsem použila na vývar) jsem řádně potřela, nechala odležet a opekla do zlatova na přepuštěném másle.
Půlky jsem položila do pekáče na hrubě nakrájenou cibuli, přidala zbytky mandlí a česneku a pálivou papričku, podlila vývarem a upekla doměkka.
Zbytek jsem dodělala podle receptu (jen šťávu jsem necedila, ani nezahustila) a bylo to dobré, dost dobré :-)

Recept je z kategorií: Kachna

Nahlásit recept

  • 19.12.17 vloženo
  • 1831x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kachna
  • 60g mandlí
  • 3 cibule
  • 40g česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • domácí strouhání ze dvou vajec
  • 100g sádla
  • 10g sušených hub
  • čerstvý nebo mražený hrášek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 19.12.17 20:19

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Libanonská kachna

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
svato
1418 příspěvků 22.12.17 21:50

Huby k tomu kuraťu, prečo nie, miesto domácej cestoviny kuskus a keďže hrášok naozaj nemusím, čo tak cícer, myslím, že s ostatným, čo napísala Danda, by sa to nebilo :think:

 
Eja
3831 příspěvků 20.12.17 08:59
?

Strouháním myslíš předpokládám tohle

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Květáková polévka Květáková polévka
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz