Recept Libanonská kachna

daduuja Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Libanonská kachna

Úvod

Pamětníci možná budou znát pořad z roku 1963 s názvem Vaří šéfkuchař, vařili mistři kuchaři a šéfkuchaři a pořad si získal velkou oblibu u diváků trvající dlouhých sedm let. V roce 1970 vydal Merkur výběr receptů knižně, za pouhých 15Kčs :-) Odtud tedy pochází recept na kachnu. Předem podotýkám, že jsem nepoužila kachnu, ale kuře z domácího dvorkového chovu, upravila jsem si i koření, jak a čím najdete pod původním receptem :-)

Postup

Očištěnou kachnu prošpikujeme mandlemi a stroužky česneku. Potom ji osolíme, opepříme a pečeme na hrubě krájené cibuli. Ze dvou vajec připravíme domácí strouhání, které nejprve opražíme nasucho v troubě a potom uvaříme ve slané vodě. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a promícháme s vařenými, pokrájenými houbami a hráškem. Osolíme a omastíme sádlem. Kachnu vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem z drůbků a dobře provaříme. Kachnu nasekáme na porce, částečně vykostíme a přecedíme na ni šťávu. Jako přílohu podáváme strouhání s houbami a hráškem a jako doplněk zeleninový salát. Nevím proč zrovna kachna a proč strouhání s houbama? Do tradičního Libanonu mi to nepasuje, proto jsem si recept trochu upravila podle našich rodinných chutí, jen to strouhání, které mi chutná v Maďarské kuchyni, jsem nechala tak jak bylo popsáno. Kuře jsem hustě prošpikovala celými mandlemi a stroužky česneku. Když už nebylo kam špikovat a česnekovat, dala jsem zbytek upéct s kuřetem. Přepustila jsem máslo, až bylo zlatavě hnědé a vonělo po oříškách. Na kuře jsem smíchala marinádu z citrónové šťávy, soli, 1KL římského kmínu a jedné mletého koriandru, slabou lžičkou kayenského pepře a 1PL lžíce sumahu. Půlky kuřete (bez páteře, tu jsem použila na vývar) jsem řádně potřela, nechala odležet a opekla do zlatova na přepuštěném másle. Půlky jsem položila do pekáče na hrubě nakrájenou cibuli, přidala zbytky mandlí a česneku a pálivou papričku, podlila vývarem a upekla doměkka. Zbytek jsem dodělala podle receptu (jen šťávu jsem necedila, ani nezahustila) a bylo to dobré, dost dobré :-)

Recept je z kategorií: Kachna

Nahlásit recept

  • 19.12.17 vloženo
  • 2870x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2h

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kachna
  • 60g mandlí
  • 3 cibule
  • 40g česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • domácí strouhání ze dvou vajec
  • 100g sádla
  • 10g sušených hub
  • čerstvý nebo mražený hrášek.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 19.12.17 20:19

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Libanonská kachna

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Libanonská kachna

svato
1445 příspěvků 22.12.17 21:50

Huby k tomu kuraťu, prečo nie, miesto domácej cestoviny kuskus a keďže hrášok naozaj nemusím, čo tak cícer, myslím, že s ostatným, čo napísala Danda, by sa to nebilo :think:

Eja
3884 příspěvků 20.12.17 08:59
?

Strouháním myslíš předpokládám tohle

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Ostrý jazyk Ostrý jazyk

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz