Recept Letní cuketová
Labužník jandule02 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Úroda cuket je veliká, a letos je takové horko, že se stejně nedá jíst nic moc těžkého.
Postup
Cuketky opláchneme, každou obalíme plátkem pančety (může být i plátek dobré anglické slaniny), a narovnáme do olejem pokrůpané zapékací mísy. Osolíme, opepříme, přidáme pár snítek rozmarýny. Opět pokrůpeme olejem a dáme cca na 20 min do trouby asi tak na 180°C. Poté posypeme nastrouhaným pecorinem a necháme ještě chvíli zapéct.
- 12.08.13 vloženo
- 7801x zobrazeno
Čas přípravy
- 30 min.
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- 6 malých cuketek (mohou mít i květy)
- 6 plátků pančety
- sůl
- bílý pepř
- rozmarýn
- 100 g sýra pecorino
- olivový olej (nebo jiný dobrý)
Doporučená příloha
něco bílého a křupavého
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku9.8.15 13:03
Díky za skvělý recept!
V tom parnu, kdy teploměr pomalu ukazuje čtyřicítku, jsem původně vůbec
neměla chuť vařit něco teplého, když drahá polovička se nabaští
v práci a vařit jen pro sebe se mi nechtělo…
Ale úplnou náhodou na mě vyskočil tento recept a jsem moc ráda, že jsem
své rozhodnutí změnila - skvěle jsem si pochutnala.
Na obalení anglická slanina a ze sýrů jsem v lednici objevila jen zbytek
goudy a jedno balení Mozzarelly, takže nebylo co řešit
Jen jsem neměla doma olej, moc ho nekupuji, mám doma vždy spíše jen
slunečnicový kvůli salátům… Ale skvěle posloužilo máslo…
Ten rozmarýn tomu dodal moc příjemnou chuť a rozhodně ještě mnohokrát
zopakuji
Můj postřeh: dělala jsem z jedné žluté (na čtvrtinky) a z jedné
zelené (na půl přeříznuté) a ta žlutá byla chuťově o mnoho lepší,
ač zelená byla také skvělá.
Mám chuť si toto udělat i z lilků, až tedy dorostou…
13.8.13 23:25
Milá Jandule odpusť, asi by to mělo vypadat jinak. Neměla jsem pancettu - i použila jsem k zabalení šunku a slaninu, neměla jsem pecorino, takže jsem mesaliančně zkřížila parmazán a ementál. Nicméně, vonělo to nádherně, chutnalo to báječně a ten recept je na všechny hvězdy,které v noci spadly! Velmi dobré!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmDiskuse k receptu Letní cuketová
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Letní cuketová
@birkana To je pravda - u nás v takových případech neremcá ani synek - zarytý masožravec a vše, co vzešlo ze záhonku, nazývá „botanický teror“
) - tak to do něj padalo… až mi lezly oči
z důlků…
Naposledy takhle pocíval zeleninu, když byl
malý…





Ale grilované lilky a cukety včetně olivového chleba (bylo to poprvé, co pozřel dobrovolně a s chutí olivy
Pak přišlo období, kdy jeho tatík prohlásil, že „botaniku nežere, bo nejni králík…“ a synek to tehdy převzal
Dcera se naštěstí zvyklat nedala, bo ta se drží toho: „když mi to chutná, co bych si nedala…“ a můj nynější muž se naučil velmi rychle, že zelenina může být dobrá a že se neotráví
Leta vzdoroval maminčiným prosbám: „To aspoň ochutnej - vyplivnout to můžeš přece vždycky!“
Ne a ne a ne…
No, když pak byl už se mnou, bylo mu prý trapné odmítnout (už ani nevím přesně co to bylo) a snědl to a pak ještě několikrát a pak prý už ani neměl důvod odmítat, ač už „byl otrkaný“ a dnes?
Když se zeptám, co bych měla uvařit, tak vedou jídla z mrkve a květáku, pak z vloček, cuket, dýní… Ještě před pár lety by to ani nestrčil do huby a teď si lebedí
No, a s mým bejvalým se jeho nynější žena rozčiluje dodnes: ten nesní ani petržel v polévce… Ptala se mi, co jsem mu vařila, když je mlsnej jako koza, tak jsem jí darovala sborník receptů, kde je ze zeleniny jen cibule a česnek… mně už je taková sbírka na nic, tak jí se teď náramně hodí a já jí mohu jen popřát pevné nervy
@Zuzka1973, při grilování potírám olejem s utřeným česnekem; před dokončením jemný poprašek strouhaného parmazánu a ani masožravec proti té „zeleni“ pak nic nenamítá
.
@birkana My máme lilky teprve potřetí, první úroda byla zajímavá





Takové miniaturky, no, plněné a naložené byly super… ale loni už to bylo fajn, sice menší, než z obchodu, ale už šly dát na gril, na plátky (zapéct s rajčaty a s cuketou). letos také už vypadají dobře
Máme jen fialové, letos mám sazenice od zahradnice, protože jsme si vzpomněli dost dlouho, že na ně přeci jen místo zbude, tak už bylo na sáček se semínky pozdě…
Ty červené a bílé jsem ještě ani v obchodě nezkoušela, ale jelikož muž jim loni přišel vážně na chuť nečekaně hodně, určitě budu mít na příští rok volné ruce a budu moct vyzkoušet
Na seznamu na příští rok mám zase další (pro nás) novinky, takže přemýšlíme o výrobě několika vyšších fóliáků, které by na zimu šly rozebrat a sklidit, protože kapacita skleníku je mimo už dávno a provizorní zastřešování je pomalu nad lidské síly, vzhledem k rozloze našich plantáží
Ale ten pocit, že všechny ty dobroty ve špajzu jsou převážně z vlastních zdrojů, ten vždy všechen ten pot vynahradí
Já také každý rok říkám: „Příští rok to nebudem přehánět… už nic navíc…“

Je ti jasné, jak to pokaždé dopadne…
Ale zase si říkáme, že mít tak velký pozemek a nevyužít ho jak jen to jde - to by se člověk musel stydět sám před sebou…
@Zuzka1973, letos mám lilky ve 3 barvách, celkem 14 rostlin - fialový, červený a bílý. Za to piplání to stojí - výsev počátkem března, pak sazeničky opečovávány ve skleníku, výsadba počátkem června a každou chladnější noc pod +10 stupňů přikrývány kbelíky
). Už právě kvůli lilkům, paprikám (letos
„jedou“ žluté dlouhé feferonky) a rajčatům uvažuji o výstavbě
většího skleníku - ať si pak můžu stěžovat, co mám práce
.
@birkana Ty jsou nádherné
Já mám teprve tak o špičku
menší (zatím spíš jen takové! soudečky" 


Po vysázení dostaly sazenice zabrat od slizáků a dlouho to vypadalo, že nebude ani jeden…
Ale pak se vzpamatovaly, ale mají skluz…
Naštěstí se netřeba bát, že by to nestihly, holt budou o pár dnů později - už se na ně těším: lilky, cukety, patizony, dýně… to je moje
Naštěstí tomu už přišel na chuť i ten můj, tak mě to baví o to víc
Příspěvek upraven 09.08.15 v 18:06
@Zuzka1973, z lilků to bude delikatesa. Ty moje jsou zatím deseticentimetrová miminka. Jsou jedny z mála, kterým horko svědčí
.
Příspěvek upraven 09.08.15 v 17:50
Casino, holt na učení jsou učebnice, na vaření Labužník. Předpokládá se, že na Labužník chodí samí soudní a chytří lidé, kterým by se taková věc, kterou popisuješ, nemohla stát. Kdybych věřila všemu, co je v novinách, již bych byla dávno v léčebném zařízení, které má kliky pouze zvenku. Ale jinak máš pravdu, jedná se o semena. Chtěla jsem jen zdůraznit, že se musí vykrojit celá část se semeny, nikoli jen odstranit samotná semena.
Je to maličkost, ale není to prkotina. Čert je schován v detailu.

Na LABU jsem se poučil, že k blanšírování není vždy nutná voda…
Jinde zase, že paprika není lusk! Samo, že u „svého“ zelináře neřeknu, ať mi dá tu červenou a oranžovou bobuli. By se mu oči odšikmily
Lidi věřej tomu co si přečtou a nemusí to stát zrovna v novinách, ale třeba na LABU. Vemte si kuchyňku, která svýmu svišti u večeře poví, že cuketa má jadééérka… a na průšvich nebo ostudu ve škole je zaděláno!
395 příspěvků 8.9.14 22:36
Casino, neříkám, že je to jedno, ale že je to v tomto případě informace na houby.
listonoško, doufám, že se cuketky v remosce povedly, kdybych s ní měla nějakou zkušenost, ráda bych poradila, ale peču v troubě. Myslím, že cukety obsahují tolik vody, že vysušené nebudou. S radami od jandule se to všechno jistě povede (nebo povedlo).
Jedno je kolečko u trakaře
268 příspěvků 8.9.14 20:25
@di ty jsi ale ukazkovy alibista
milion vysvetleni proc, jen se
predvest, ze si neco vic, a kazdy na ho.no
se prestan predvadet, ti to stejne nezerem.
Jesli je to jadrinec nebo semena je celkem fuk, kdyz se vyndaj pre varenim.
Jasne, poucovat soukrome v SZ je nanic, nevidi to vsichni
Příspěvek upraven 08.09.14 v 20:27
2453 příspěvků 8.9.14 20:05
No, víte, hippolyto - já jsem listonošce o víkendu odpovědět chtěla, ale pak jsem si říkala, že asi ne, nechtěla jsem ji zbytečně poučovat, když je text jasný, podrobný a srozumitelný. Svými reakcemi odpovídám jen těm posledním diskutérům.
395 příspěvků 8.9.14 19:43
Myslím, že listonoška přečetla, ale jak píše, je začátečnice. Takže se ptá, a tak je to dobře, jandule ji moc pěkně odpovídá. Informace, že cuketa nemá jádřinec, je listonošce úplně na houby, ba naopak, takové zbytečné poučování může jednoho jen otrávit.
2453 příspěvků 8.9.14 18:12
Dadooa: bohužel má Casino pravdu, jádřinec mají jen ovocné plody (gůglujte, třeba malvice apod.). Ale vím, co myslíte, jasně; prostě ta semena uvnitř starých a přerostlých plodů.
Akorát je mi s podivem, že celý recept je celkem pěkně a podrobně popsán, nicméně i tak si jej listonoška asi vůbec nepřečetla.
268 příspěvků 8.9.14 16:13
@casino Hodně velka a stara jo. Taky vykrajuju.
Určitě, ale pak je lepší je rozkrájet podélně, příčně na úpravu délky a vykrojit jádra.
15 příspěvků 5.9.14 20:17
Ó děkuji, a když mám starší, mohu je krájet?

Cuketky musí být mlaďounké - velikost tak do 20 cm, ale menší jsou samozřejmě ještě lepší, mohou zůstat i s květy. Remoska by to měla zvládnout taky.
15 příspěvků 5.9.14 05:37
Dobrý den, nejsem zkušená ve vaření. Mám jen větší remosku, nevím, jak poznám, že jsem na 180 stupních, nebo spíš, jak dlouho v případě remosky- nevím, jak dlouho se zaahřívá, ale je starší, tam mám jídlo mít…bojím se, aby cukety nezůstaly tvrdé, nebo uvnitř bez chuti. Je mi divné, že se nerozkrajují… mohu je nakrájet, nebo pak pustí šťávu a vysuší se? Recept mne velmi zaujal, ale bojím se, abych neutratila za ingredience bez efektu…Díky moc.
Podělila jsem se s kamarádkou, ta zase se svou těhotnou dcerou. Byly tak nadšené, že nelenily a volaly mi to. Tak předávám pochvalu! Že ony chválí, to už je co říci!

Díky za poděkování, ale tohle zrovna vypadá jako černá díra. Nevím, nevím, jestli to někoho naláká, ale opravdu je to velmi dobré.

Jen se musí použít cuketky velmi mlaďounké!
Díky za vyzkoušení, myslím, že v daném případě záměna surovin nevadí. Jenom by asi nebylo zrovna dobré naplácat na to Nivu, i když někteří by se s tím „nemazali“. A taky díky za krásný obrázek, já na focení moc nejsem.
Jako vždycky, hezky vyvedené.
To vypada moc dobre