Recept Letní cuketová

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Letní cuketová

Úvod

Úroda cuket je veliká, a letos je takové horko, že se stejně nedá jíst nic moc těžkého.

Postup

Cuketky opláchneme, každou obalíme plátkem pančety (může být i plátek dobré anglické slaniny), a narovnáme do olejem pokrůpané zapékací mísy. Osolíme, opepříme, přidáme pár snítek rozmarýny. Opět pokrůpeme olejem a dáme cca na 20 min do trouby asi tak na 180°C. Poté posypeme nastrouhaným pecorinem a necháme ještě chvíli zapéct.


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.08.13 vloženo
  • 6848x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 6 malých cuketek (mohou mít i květy)
  • 6 plátků pančety
  • sůl
  • bílý pepř
  • rozmarýn
  • 100 g sýra pecorino
  • olivový olej (nebo jiný dobrý)

Doporučená příloha

  • něco bílého a křupavého

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 09.08.15 13:03

Díky za skvělý recept! :)
V tom parnu, kdy teploměr pomalu ukazuje čtyřicítku, jsem původně vůbec neměla chuť vařit něco teplého, když drahá polovička se nabaští v práci a vařit jen pro sebe se mi nechtělo…
Ale úplnou náhodou na mě vyskočil tento recept a jsem moc ráda, že jsem své rozhodnutí změnila - skvěle jsem si pochutnala.
Na obalení anglická slanina a ze sýrů jsem v lednici objevila jen zbytek goudy a jedno balení Mozzarelly, takže nebylo co řešit :)
Jen jsem neměla doma olej, moc ho nekupuji, mám doma vždy spíše jen slunečnicový kvůli salátům… Ale skvěle posloužilo máslo…
Ten rozmarýn tomu dodal moc příjemnou chuť a rozhodně ještě mnohokrát zopakuji :)
Můj postřeh: dělala jsem z jedné žluté (na čtvrtinky) a z jedné zelené (na půl přeříznuté) a ta žlutá byla chuťově o mnoho lepší, ač zelená byla také skvělá.
Mám chuť si toto udělat i z lilků, až tedy dorostou… :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

tlustá bába 13.08.13 23:25

Milá Jandule odpusť, asi by to mělo vypadat jinak. Neměla jsem pancettu - i použila jsem k zabalení šunku a slaninu, neměla jsem pecorino, takže jsem mesaliančně zkřížila parmazán a ementál. Nicméně, vonělo to nádherně, chutnalo to báječně a ten recept je na všechny hvězdy,které v noci spadly! Velmi dobré!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Letní cuketová

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 10.08.15 12:53

@birkana To je pravda - u nás v takových případech neremcá ani synek - zarytý masožravec a vše, co vzešlo ze záhonku, nazývá „botanický teror“ :mrgreen:
Ale grilované lilky a cukety včetně olivového chleba (bylo to poprvé, co pozřel dobrovolně a s chutí olivy :lol: ) - tak to do něj padalo… až mi lezly oči z důlků… 8o :mrgreen: Naposledy takhle pocíval zeleninu, když byl malý…
Pak přišlo období, kdy jeho tatík prohlásil, že „botaniku nežere, bo nejni králík…“ a synek to tehdy převzal :roll: :nevim:
Dcera se naštěstí zvyklat nedala, bo ta se drží toho: „když mi to chutná, co bych si nedala…“ a můj nynější muž se naučil velmi rychle, že zelenina může být dobrá a že se neotráví :D
Leta vzdoroval maminčiným prosbám: „To aspoň ochutnej - vyplivnout to můžeš přece vždycky!“
Ne a ne a ne… :D
No, když pak byl už se mnou, bylo mu prý trapné odmítnout (už ani nevím přesně co to bylo) a snědl to a pak ještě několikrát a pak prý už ani neměl důvod odmítat, ač už „byl otrkaný“ a dnes?
Když se zeptám, co bych měla uvařit, tak vedou jídla z mrkve a květáku, pak z vloček, cuket, dýní… Ještě před pár lety by to ani nestrčil do huby a teď si lebedí :D
No, a s mým bejvalým se jeho nynější žena rozčiluje dodnes: ten nesní ani petržel v polévce… Ptala se mi, co jsem mu vařila, když je mlsnej jako koza, tak jsem jí darovala sborník receptů, kde je ze zeleniny jen cibule a česnek… mně už je taková sbírka na nic, tak jí se teď náramně hodí a já jí mohu jen popřát pevné nervy :mrgreen:

 
birkana
1663 příspěvků 10.08.15 10:40

@Zuzka1973, při grilování potírám olejem s utřeným česnekem; před dokončením jemný poprašek strouhaného parmazánu a ani masožravec proti té „zeleni“ pak nic nenamítá :lol:.

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 10.08.15 10:23

@birkana My máme lilky teprve potřetí, první úroda byla zajímavá :mrgreen:
Takové miniaturky, no, plněné a naložené byly super… ale loni už to bylo fajn, sice menší, než z obchodu, ale už šly dát na gril, na plátky (zapéct s rajčaty a s cuketou). letos také už vypadají dobře :)
Máme jen fialové, letos mám sazenice od zahradnice, protože jsme si vzpomněli dost dlouho, že na ně přeci jen místo zbude, tak už bylo na sáček se semínky pozdě…
Ty červené a bílé jsem ještě ani v obchodě nezkoušela, ale jelikož muž jim loni přišel vážně na chuť nečekaně hodně, určitě budu mít na příští rok volné ruce a budu moct vyzkoušet :D
Na seznamu na příští rok mám zase další (pro nás) novinky, takže přemýšlíme o výrobě několika vyšších fóliáků, které by na zimu šly rozebrat a sklidit, protože kapacita skleníku je mimo už dávno a provizorní zastřešování je pomalu nad lidské síly, vzhledem k rozloze našich plantáží :D
Ale ten pocit, že všechny ty dobroty ve špajzu jsou převážně z vlastních zdrojů, ten vždy všechen ten pot vynahradí :palec:
:mavam:

Já také každý rok říkám: „Příští rok to nebudem přehánět… už nic navíc…“
Je ti jasné, jak to pokaždé dopadne… :mrgreen: :roll:
Ale zase si říkáme, že mít tak velký pozemek a nevyužít ho jak jen to jde - to by se člověk musel stydět sám před sebou…

 
birkana
1663 příspěvků 10.08.15 07:53

@Zuzka1973, letos mám lilky ve 3 barvách, celkem 14 rostlin - fialový, červený a bílý. Za to piplání to stojí - výsev počátkem března, pak sazeničky opečovávány ve skleníku, výsadba počátkem června a každou chladnější noc pod +10 stupňů přikrývány kbelíky :srdce: ). Už právě kvůli lilkům, paprikám (letos „jedou“ žluté dlouhé feferonky) a rajčatům uvažuji o výstavbě většího skleníku - ať si pak můžu stěžovat, co mám práce :lol: :think:.

 
Zuzka1973
2110 příspěvků 09.08.15 18:05

@birkana Ty jsou nádherné :palec: Já mám teprve tak o špičku menší (zatím spíš jen takové! soudečky" :D
Po vysázení dostaly sazenice zabrat od slizáků a dlouho to vypadalo, že nebude ani jeden…
Ale pak se vzpamatovaly, ale mají skluz…
Naštěstí se netřeba bát, že by to nestihly, holt budou o pár dnů později - už se na ně těším: lilky, cukety, patizony, dýně… to je moje :srdce: :D
Naštěstí tomu už přišel na chuť i ten můj, tak mě to baví o to víc :D

Příspěvek upraven 09.08.15 v 18:06

 
birkana
1663 příspěvků 09.08.15 17:48

@Zuzka1973, z lilků to bude delikatesa. Ty moje jsou zatím deseticentimetrová miminka. Jsou jedny z mála, kterým horko svědčí :mavam:.

Příspěvek upraven 09.08.15 v 17:50

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.09.14 12:44

Casino, holt na učení jsou učebnice, na vaření Labužník. Předpokládá se, že na Labužník chodí samí soudní a chytří lidé, kterým by se taková věc, kterou popisuješ, nemohla stát. Kdybych věřila všemu, co je v novinách, již bych byla dávno v léčebném zařízení, které má kliky pouze zvenku. Ale jinak máš pravdu, jedná se o semena. Chtěla jsem jen zdůraznit, že se musí vykrojit celá část se semeny, nikoli jen odstranit samotná semena.

 
casino
4463 příspěvků 09.09.14 21:06
Fffšichni víme wocogo

Je to maličkost, ale není to prkotina. Čert je schován v detailu.
Na LABU jsem se poučil, že k blanšírování není vždy nutná voda…
Jinde zase, že paprika není lusk! Samo, že u „svého“ zelináře neřeknu, ať mi dá tu červenou a oranžovou bobuli. By se mu oči odšikmily :mrgreen:
Lidi věřej tomu co si přečtou a nemusí to stát zrovna v novinách, ale třeba na LABU. Vemte si kuchyňku, která svýmu svišti u večeře poví, že cuketa má jadééérka… a na průšvich nebo ostudu ve škole je zaděláno! :)

 
hippolyta
393 příspěvků 08.09.14 22:36

Casino, neříkám, že je to jedno, ale že je to v tomto případě informace na houby.

listonoško, doufám, že se cuketky v remosce povedly, kdybych s ní měla nějakou zkušenost, ráda bych poradila, ale peču v troubě. Myslím, že cukety obsahují tolik vody, že vysušené nebudou. S radami od jandule se to všechno jistě povede (nebo povedlo).

 
casino
4463 příspěvků 08.09.14 22:19
Ba ne, baby, není to jedno!

Jedno je kolečko u trakaře :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 08.09.14 20:25

@di ty jsi ale ukazkovy alibista :-D milion vysvetleni proc, jen se predvest, ze si neco vic, a kazdy na ho.no :-D se prestan predvadet, ti to stejne nezerem. Jesli je to jadrinec nebo semena je celkem fuk, kdyz se vyndaj pre varenim.
Jasne, poucovat soukrome v SZ je nanic, nevidi to vsichni ;-)

Příspěvek upraven 08.09.14 v 20:27

 
di
2451 příspěvků 08.09.14 20:05

No, víte, hippolyto - já jsem listonošce o víkendu odpovědět chtěla, ale pak jsem si říkala, že asi ne, nechtěla jsem ji zbytečně poučovat, když je text jasný, podrobný a srozumitelný. Svými reakcemi odpovídám jen těm posledním diskutérům.

 
hippolyta
393 příspěvků 08.09.14 19:43

Myslím, že listonoška přečetla, ale jak píše, je začátečnice. Takže se ptá, a tak je to dobře, jandule ji moc pěkně odpovídá. Informace, že cuketa nemá jádřinec, je listonošce úplně na houby, ba naopak, takové zbytečné poučování může jednoho jen otrávit.

 
di
2451 příspěvků 08.09.14 18:12

Dadooa: bohužel má Casino pravdu, jádřinec mají jen ovocné plody (gůglujte, třeba malvice apod.). Ale vím, co myslíte, jasně; prostě ta semena uvnitř starých a přerostlých plodů.
Akorát je mi s podivem, že celý recept je celkem pěkně a podrobně popsán, nicméně i tak si jej listonoška asi vůbec nepřečetla.

 
Dadooa
268 příspěvků 08.09.14 16:13

@casino Hodně velka a stara jo. Taky vykrajuju.

 
casino
4463 příspěvků 08.09.14 09:49
Cuketa nemá jadřinec
:) :kytka:
 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 08.09.14 07:59

Určitě, ale pak je lepší je rozkrájet podélně, příčně na úpravu délky a vykrojit jádra.

 
listonoska
15 příspěvků 05.09.14 20:17

Ó děkuji, a když mám starší, mohu je krájet? :mrgreen: :andel:

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 05.09.14 12:49

Cuketky musí být mlaďounké - velikost tak do 20 cm, ale menší jsou samozřejmě ještě lepší, mohou zůstat i s květy. Remoska by to měla zvládnout taky.

 
listonoska
15 příspěvků 05.09.14 05:37

Dobrý den, nejsem zkušená ve vaření. Mám jen větší remosku, nevím, jak poznám, že jsem na 180 stupních, nebo spíš, jak dlouho v případě remosky- nevím, jak dlouho se zaahřívá, ale je starší, tam mám jídlo mít…bojím se, aby cukety nezůstaly tvrdé, nebo uvnitř bez chuti. Je mi divné, že se nerozkrajují… mohu je nakrájet, nebo pak pustí šťávu a vysuší se? Recept mne velmi zaujal, ale bojím se, abych neutratila za ingredience bez efektu…Díky moc. 8o

 
tlustá bába
1204 příspěvků 15.08.13 20:53

Podělila jsem se s kamarádkou, ta zase se svou těhotnou dcerou. Byly tak nadšené, že nelenily a volaly mi to. Tak předávám pochvalu! Že ony chválí, to už je co říci!
:mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 14.08.13 19:13

Díky za poděkování, ale tohle zrovna vypadá jako černá díra. Nevím, nevím, jestli to někoho naláká, ale opravdu je to velmi dobré. :potlesk: :potlesk:
Jen se musí použít cuketky velmi mlaďounké!

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.08.13 17:46
Milá bábo,

Díky za vyzkoušení, myslím, že v daném případě záměna surovin nevadí. Jenom by asi nebylo zrovna dobré naplácat na to Nivu, i když někteří by se s tím „nemazali“. A taky díky za krásný obrázek, já na focení moc nejsem.

 
gmp
1603 příspěvků 12.08.13 09:55
+

Jako vždycky, hezky vyvedené.

 
Frantiska
927 příspěvků 12.08.13 08:49

To vypada moc dobre

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz