Recept Lesní kuře od Jezinek

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nevím jak vy, ale já z kuřete vždy vyjmu prsa a namísto nich napěchuji nádivku. (Prsa jsou suchá a dají se upravit na milion šťavnatých způsobů..). Prsa z kuřete opatrně vyjmeme, tak abychom neporušili kůžičku a zlehka nasolíme, v kořenící směsi na kuře je také sůl a mohlo by být přesolené. Dutinu nasolíme více a připravíme si nádivku.
Nádivka:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalejeme mlékem. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou osmahneme do zlatova na lžíci másla a přidáme na menší kousky nakrájená játra a osmažíme. Vychladlá játra přidáme k rohlíkům, špetkou muškátového ořišku, soli, pepře a Vegety okořeníme. Konzistence nádivky by měla být hustá, pokud není přidejte strouhanku. Nádivkou nahrazujeme místa, kde byla prsa. Do vnitřku kuřete vložíme 1 celé jablko, omyté a okrájené od bubáků:). V hrnku rozpustíme 3 lžíce másla, přidáme koření na kuře a asi 1 lžíci sladké papriky. Lehce přejdeme varem, aby nám paprika nezhořkla a potřeme kuře ochuceným máslem ze všech stran a vložíme na pekáč. Pak posypeme nakrájenou cibulí na půlměsíčky a šup s ním do trouby. Jakmile začne kuře a cibulka vonět, podlejeme trochou vývaru, přihodíme na kostky očištěná a nakrájená jablka, hrst hříbků, vlašských oříšků, kuličky jalovce a 2 lžíce brusinek. V průběhu pečení kuře obrátíme, aby bylo na všech stranách zlatavé a pečeme a podléváme tak dlouho, dokud není měkké a jablka jsou kašovitá, asi hodinu. (Během pečení si uvaříme rýži). Pak už jen stačí jabka rozmačkat vidličkou a vydusit do husté štávičky. Z kuřete vyjmout nádivku (a jablíčko), rozdělit na počet porcí, i kuře. A zbývá už jen servírovat porce kuřete a nádivky s uvařenou rýží polévanou vskutku chutnou šťávičkou.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.11.08 vloženo
  • 3503x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • hrst hříbků mražených nebo sušených
  • hrst vlaškých ořechů
  • 1 a půl cibule
  • 4 jablka
  • 6 kuliček jalovce
  • máslo
  • směs koření na kuře + sladká paprika
  • sůl dle potřeby
  • cca 1/2 l vývaru
  • 2 lžíce brusinek
  • Nádivka:
  • 3 starší rohlíky
  • strouhanka dle potřeby
  • 250g jater
  • 1 půlku cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička Vegety
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl mléka

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lesní kuře od Jezinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Skoro se to stydím napsat, ale naše famílie je tak ňadrožravá, že to asi vyzkouším s ňaderným kuřetem a budu doufat, že nohy taky udám :).

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek- Esmeraldě

Pro větší rodinu bych udělala kuřata dvě, prsa schovala pro strýčka Příhodu a použila je jako steak nebo plněné řízky- mňamka

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek-Jitce

Jitko, nechci se chvástat ;-), ale ta jablečnobrusi­kovohoubová chuť je bezva! A kuře se dá do křupava upéct i v remosce. Římský hrnec je můj sen, ale až po té co si pořídím troubu…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Jitko

Proč bychom tě kamenovali? Píšeš k věci a navíc je to zajímavý nápad. Akorát na konci bych asi hrnec otevřela a kuře otočila a nechala ho chvíli péct do křupava. Bezvadné kuře v římském hrnci je také od Babi: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
jitkaU2
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

nedá mi to,abych sem nepřipsala malou poznámku - snad mě za to neukamenujete :-)) Peču kuře zá:,–(ně v římském hrnci, nedávám pod ně vůbec žádný tuk a pokládám ho tam vždy prsíčky dolů. Vypečená šťáva se do nich vsákne a už nejsou suchá. Jinak tenhle recept se mi líbí, o víkendu vyzkouším, i brusinky mám…Jitka

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Alis, s radostí! Ale prosím počkej až se sjedou mrtvolátka ;).

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek, mrtvolko, ...

když pošlu do hor všechna prsa, co mám, pošleš mi kuřata nahoře bez? :-)))

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Bona,

zaručuji úspěch. Vyzkoušeno už několikrát. Kuře už ani jinak nedělám.
A je to bez práce…
Dokonce jsem četla na místních kuchařských stránkách recept na vánočního krocana (nebo krůtu) také dírkou dolů.
Možná to letos vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Šárka dělá na talíři panenku, tu mám vyzkoušenou a nemá chybu: http://dolcevita.blog.cz/…liva-panenka. Ale tohle kuře vypdá též tuze jedle, ovšem pro naši famílii i s prsíčky.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Tak tohle „na talíři“ už mám - bez vyzkoušení - uložené pěěěkně dlooouho…:-)
Esme, díky za připomenutí. B.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Hezký recept. Jelikož jsme ale masožravci, obávám se že po odstranění prsou bychom se moc nenajedli.
Do kuřete dělám ale občas nádivku velice podobnou (mínus Vegeta).
O pečená kuřecí prsa u nás nikdo moc nestál až do doby kdy jsem objevila tento recept .

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

U nás prsa (teda ty ptačí) taky nejdou a já je používám na řízky, hlavně plněné- tam nejsou vůbec suché, jak jsme u prsou zvykli, nebo na nudličky- čína, nebo kostky na dušení ap. Jsou zase lidi, kteří nemusí stehna a to teda nechápu, ale co člověk, to jiné gusto.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

No to je výborný nápad! O pečená prsa se u nás také zrovna nepereme, tak proč je nevyndat a nepoužít jinde a jinak.
Většinou dávám pod kůži slaninu, když už peču kuře vcelku. Poslední dobou mu nejčastěji vyříznu páteř a rozplácnu ho, postup, který znám z receptu „placaté kuře“ od Anci a tuším i „portugalské kuře“ od Esme..
Ale vyříznout prsa a pak z nich připravit něco jiného mě ještě nenapadlo. Díky.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek, Milošku...

prsa z kuřete vyjímám často, protože má rodina prsa moc nemusí a už vůbec ne pečená… Soňa popsala postup přesně, samotná je nevytrhneš, ale pomocí ostrého úzkého vykosťovacího nože to po uvolnění kůže jde velmi snadno

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Má cenu něco dodávat? Přesně to popsala Roomanka a noskovice. Není to nic složité. Apropo, pokud se ti nechce šahat pot tričko:-), můžeš nádivku vložit do vnitřku kuřete místo jablka.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek soni, Romanko

Soni, miluji, Tě, ale ten postup od Romanky …, něco mi připomněl, ne a ne si vzpomenout o čem to bylo. Miloš

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek-Milosi,

to neni moc slozité. Pomaloucku nadzvednes kuzi, abys ji nepotrhal a potom malym, ostrym, spicatym (a zakulacenym tak trochu jako srp) nozem ty prsa odriznes zevnitr. Musis na to z obou stran, tzn. i od krku. Doufam, ze jsem Ti to popsala srozumitelne. Ahoj Rumcajsi!

 
Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Miloši,

Já bych té pipce sáhla pod tričko, zabořila prsty až ke hrudní kosti a ta prsíčka vytrhla. Postupovala bych od břicha, ne od krku. Ale to vy, mužští, přece umíte… :-)

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Jezinko, prosím, popiš jak vyjínáš prsa z kuřete v syrovém stavu. Mou osobu to ještě nenapadlo a netroufnu si říci, že bych se do této akce pustil bez obav. Miloš

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Bedlo, zkus to. Játra cibuli milují:-)

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Aby se prsíčka nevysušila, od krku směrem dolů kůžičku jemně prsty uvolním, udělám kapsu a vložím nádivku. Pro mě je novinkou ta cibule. Někdy to vyzkouším. U nás cibuli do nádivky nepoužíváme.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz