Recept Lesní kuře od Jezinek

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nevím jak vy, ale já z kuřete vždy vyjmu prsa a namísto nich napěchuji nádivku. (Prsa jsou suchá a dají se upravit na milion šťavnatých způsobů..). Prsa z kuřete opatrně vyjmeme, tak abychom neporušili kůžičku a zlehka nasolíme, v kořenící směsi na kuře je také sůl a mohlo by být přesolené. Dutinu nasolíme více a připravíme si nádivku.
Nádivka:
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalejeme mlékem. Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli, kterou osmahneme do zlatova na lžíci másla a přidáme na menší kousky nakrájená játra a osmažíme. Vychladlá játra přidáme k rohlíkům, špetkou muškátového ořišku, soli, pepře a Vegety okořeníme. Konzistence nádivky by měla být hustá, pokud není přidejte strouhanku. Nádivkou nahrazujeme místa, kde byla prsa. Do vnitřku kuřete vložíme 1 celé jablko, omyté a okrájené od bubáků:). V hrnku rozpustíme 3 lžíce másla, přidáme koření na kuře a asi 1 lžíci sladké papriky. Lehce přejdeme varem, aby nám paprika nezhořkla a potřeme kuře ochuceným máslem ze všech stran a vložíme na pekáč. Pak posypeme nakrájenou cibulí na půlměsíčky a šup s ním do trouby. Jakmile začne kuře a cibulka vonět, podlejeme trochou vývaru, přihodíme na kostky očištěná a nakrájená jablka, hrst hříbků, vlašských oříšků, kuličky jalovce a 2 lžíce brusinek. V průběhu pečení kuře obrátíme, aby bylo na všech stranách zlatavé a pečeme a podléváme tak dlouho, dokud není měkké a jablka jsou kašovitá, asi hodinu. (Během pečení si uvaříme rýži). Pak už jen stačí jabka rozmačkat vidličkou a vydusit do husté štávičky. Z kuřete vyjmout nádivku (a jablíčko), rozdělit na počet porcí, i kuře. A zbývá už jen servírovat porce kuřete a nádivky s uvařenou rýží polévanou vskutku chutnou šťávičkou.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.11.08 vloženo
  • 3480x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 hod.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 kuře
  • hrst hříbků mražených nebo sušených
  • hrst vlaškých ořechů
  • 1 a půl cibule
  • 4 jablka
  • 6 kuliček jalovce
  • máslo
  • směs koření na kuře + sladká paprika
  • sůl dle potřeby
  • cca 1/2 l vývaru
  • 2 lžíce brusinek
  • Nádivka:
  • 3 starší rohlíky
  • strouhanka dle potřeby
  • 250g jater
  • 1 půlku cibule
  • špetka muškátového oříšku
  • lžička Vegety
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl mléka

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lesní kuře od Jezinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Skoro se to stydím napsat, ale naše famílie je tak ňadrožravá, že to asi vyzkouším s ňaderným kuřetem a budu doufat, že nohy taky udám :).

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek- Esmeraldě

Pro větší rodinu bych udělala kuřata dvě, prsa schovala pro strýčka Příhodu a použila je jako steak nebo plněné řízky- mňamka

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek-Jitce

Jitko, nechci se chvástat ;-), ale ta jablečnobrusi­kovohoubová chuť je bezva! A kuře se dá do křupava upéct i v remosce. Římský hrnec je můj sen, ale až po té co si pořídím troubu…

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Jitko

Proč bychom tě kamenovali? Píšeš k věci a navíc je to zajímavý nápad. Akorát na konci bych asi hrnec otevřela a kuře otočila a nechala ho chvíli péct do křupava. Bezvadné kuře v římském hrnci je také od Babi: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
jitkaU2
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

nedá mi to,abych sem nepřipsala malou poznámku - snad mě za to neukamenujete :-)) Peču kuře zá:,–(ně v římském hrnci, nedávám pod ně vůbec žádný tuk a pokládám ho tam vždy prsíčky dolů. Vypečená šťáva se do nich vsákne a už nejsou suchá. Jinak tenhle recept se mi líbí, o víkendu vyzkouším, i brusinky mám…Jitka

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Alis, s radostí! Ale prosím počkej až se sjedou mrtvolátka ;).

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek, mrtvolko, ...

když pošlu do hor všechna prsa, co mám, pošleš mi kuřata nahoře bez? :-)))

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Bona,

zaručuji úspěch. Vyzkoušeno už několikrát. Kuře už ani jinak nedělám.
A je to bez práce…
Dokonce jsem četla na místních kuchařských stránkách recept na vánočního krocana (nebo krůtu) také dírkou dolů.
Možná to letos vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Šárka dělá na talíři panenku, tu mám vyzkoušenou a nemá chybu: http://dolcevita.blog.cz/…liva-panenka. Ale tohle kuře vypdá též tuze jedle, ovšem pro naši famílii i s prsíčky.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Tak tohle „na talíři“ už mám - bez vyzkoušení - uložené pěěěkně dlooouho…:-)
Esme, díky za připomenutí. B.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Hezký recept. Jelikož jsme ale masožravci, obávám se že po odstranění prsou bychom se moc nenajedli.
Do kuřete dělám ale občas nádivku velice podobnou (mínus Vegeta).
O pečená kuřecí prsa u nás nikdo moc nestál až do doby kdy jsem objevila tento recept .

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

U nás prsa (teda ty ptačí) taky nejdou a já je používám na řízky, hlavně plněné- tam nejsou vůbec suché, jak jsme u prsou zvykli, nebo na nudličky- čína, nebo kostky na dušení ap. Jsou zase lidi, kteří nemusí stehna a to teda nechápu, ale co člověk, to jiné gusto.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

No to je výborný nápad! O pečená prsa se u nás také zrovna nepereme, tak proč je nevyndat a nepoužít jinde a jinak.
Většinou dávám pod kůži slaninu, když už peču kuře vcelku. Poslední dobou mu nejčastěji vyříznu páteř a rozplácnu ho, postup, který znám z receptu „placaté kuře“ od Anci a tuším i „portugalské kuře“ od Esme..
Ale vyříznout prsa a pak z nich připravit něco jiného mě ještě nenapadlo. Díky.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek, Milošku...

prsa z kuřete vyjímám často, protože má rodina prsa moc nemusí a už vůbec ne pečená… Soňa popsala postup přesně, samotná je nevytrhneš, ale pomocí ostrého úzkého vykosťovacího nože to po uvolnění kůže jde velmi snadno

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Má cenu něco dodávat? Přesně to popsala Roomanka a noskovice. Není to nic složité. Apropo, pokud se ti nechce šahat pot tričko:-), můžeš nádivku vložit do vnitřku kuřete místo jablka.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek soni, Romanko

Soni, miluji, Tě, ale ten postup od Romanky …, něco mi připomněl, ne a ne si vzpomenout o čem to bylo. Miloš

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek-Milosi,

to neni moc slozité. Pomaloucku nadzvednes kuzi, abys ji nepotrhal a potom malym, ostrym, spicatym (a zakulacenym tak trochu jako srp) nozem ty prsa odriznes zevnitr. Musis na to z obou stran, tzn. i od krku. Doufam, ze jsem Ti to popsala srozumitelne. Ahoj Rumcajsi!

 
Roomanka
205 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek - Miloši,

Já bych té pipce sáhla pod tričko, zabořila prsty až ke hrudní kosti a ta prsíčka vytrhla. Postupovala bych od břicha, ne od krku. Ale to vy, mužští, přece umíte… :-)

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Jezinko, prosím, popiš jak vyjínáš prsa z kuřete v syrovém stavu. Mou osobu to ještě nenapadlo a netroufnu si říci, že bych se do této akce pustil bez obav. Miloš

 
x.jezinka
13 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Bedlo, zkus to. Játra cibuli milují:-)

 
bedla  25.01.09 03:43
Re: Lesní kuře od Jezinek

Aby se prsíčka nevysušila, od krku směrem dolů kůžičku jemně prsty uvolním, udělám kapsu a vložím nádivku. Pro mě je novinkou ta cibule. Někdy to vyzkouším. U nás cibuli do nádivky nepoužíváme.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Chilli con carne Chilli con carne
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz