Recept Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky

(Hodnoceno 1x) Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky

Úvod

Kto nevie balit kapustu, komu sa nechce, kto nema dobru kapustu a kto ma chut na kapustu :)

Fotopostup na plnenu kapustu je na Labuzniku tuna
https://www.labuznik.cz/…chodniarska/
alebo
zde.

Postup

1.) Ryzu dobre preperieme a nechame v polovicnom mnozstve vody ktoru ryza potrbuje na uvarenie predvarit.

2.) Kapustu narezeme na tenke male rezance a podsume so stipkou soli, rascou (kto chce) a bobkovym listom a mletym ciernym korenim..vse podla chuti…a kto nechce nakraja ju na uplne drobno trebars a nebude ani dusit..jednoducho komu sa ako ziada, raci a paci.

3.) Cibulku oprazime na masti alebo oleji, pridame troku mletej papriky a zmiesame s mletym okorenenym a osolenym masom.

4.) Pridame podusenu/nepodusenu kapustu. Dobre premiesame a pridame prechladnutu predvarenu ryzu. Vytvarame v omastenych olejom alebo mastou rukach sisate bochanky, ktore ukladame na plech s vyssim okrajom, prikryjeme alobalom (a nemusime ) a dame upiect do zlatava. Medzitym si pripravime oblubenu rajsku / paradajkovu omacku (moze byt aj s trochou smotany), horucou zalejeme a vratime asi tak na 10-15 minut do rury zapiect.

Dobru chut :)

Poznamka: pomer surovin je na vasej chuti. Niekto rad masite, niekto rad viac ryze, niekto mastnejsie, niekto menej mastne… Takisto koreniny a sol… Omacku si pripravte tu vasu oblubenu alebo staci aj zaliat paradajkovym pretlakom a k nemu pridat gulicku noveho korenia, drievko skorice, bobkovy list…

Recept je z kategorií: Mleté maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.05.11 vloženo
  • 12004x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500-700 g mleteho masa alebo podla poctu stravnikov
  • 1 salka ryze
  • 1 vacsia cibula
  • cesnak podla chuti
  • 1-2 KL mlete cierne korenie alebo podla chuti
  • 1 PL mleta paprika
  • sol podla chuti
  • 1 vajco= kto dava a niekto nie (nedavam)
  • 1 mansia hlavka zeli alebo vacsia -podla chuti a poctu osob
  • 1/2 KL mletej rasce ktoru davam na kapustu
  • 1/3 KL bobkoveho listu na kapustu-- rozdrteneho alebo jeden cely a potom ho z kapusty vyberieme
  • 1-2 PL masti / stolovy olej

Doporučená příloha

  • chlieb, ryza..aj zemiaky?

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 19.01.14 09:00

Ten recept jsem si přečetla, všechno bylo doma, volné odpoledne přede mnou a tak jsem se pustila do vaření. Ještě než jsem začala, prostudovala jsem hromadu kuchařek s podobnými recepty a zjistila jsem, že např.: některé golubce se do zelného listu zabalí, zbytek zelí se pokrájí a dá pod závitky do pekáče. Sarma může být balená do listů z čerstvých zelných hlávek a nebo z hlávek kysaných vcelku (tedy krom varianty balení do vinných listů). Hajducké zelí jsou závitky v čerstvém zelí položené do pekáče na vrstvu zelí kysaného a k tomu ještě různí „skřivani“… ;-) - to už jsem někde jinde :mrgreen:

S masem je to stejné – hovězí, vepřové, skopové, jejich směsi. Zelné závitky na slovenský způsob mají v náplni rýži (jako zde) a „české“ jsou s namočenou žemlí. Někde je do základu před pečením přidáno uzené maso a slanina. Základ mohu dokončit s přidáním kysané smetany, s jogurtem a nebo udělat „rajskou“ či něco na způsob leča.

Já jsem pracovala se surovinami, které byly doma; ořez z vepřového (550 g), ořez z hovězího (150 g), půl bílého zelí (cca 700 g), 2 starší domácí housky (150 g), 1 vejce, 3 středně velké cibule, cca 1 dl oleje, sůl, mletý pepř, mletá sladká a pálivá paprika, cca 2 PL hladké mouky, malý smetanový jogurt (150 g).

Housky jsem pokrájela na kostky a pokropila vodou (může být mléko). Maso jsem umlela spolu s jednou cibulí. Protože jsem byla opravdu, ale opravdu hóóódně lenivá :oops: , zelí jsem nakrájela na nudličky za syrova, nepovařené. Dohromady jsem smíchala mleté maso, namočenou housku, krájené zelí (je ho pěkná hromada, vypadá to, že se do masa zamíchat nedá), vejce, mletý pepř, sůl, mletou pálivou papriku. A pak jsem hmotu míchala, mačkala – postupně zelí dílem změklo, dílem se intenzívním propracováváním rozlámalo.

Z hmoty jsem vytvářela kouličky – (válečky se mi nějak nedařily), smačkávala je v dlani tak, aby se „vyčuhující“ zelné nudle zamáčkly do povrchu. Kouličky byly jakoby rozcuchané (však ono to teplem změkne ;-) ).

Na oleji jsem zpěnila 2 cibule, nechala rozpustit sladkou a pálivou papriku, osolila a zalila vodou do výšky asi na 2 prsty. Do tohoto základu jsem dala masovo-zelné kuličky a dala přikryté poklicí péci.

Hotové jsem vyjmula, šťávu jsem zahustila v jogurtu rozmíchanou moukou (šťávy je méně, přidám cca 1 dl vývaru) a povařila.

Kuliček jsem z uvedeného množství měla 17 kousků, tedy bylo by jich 18, jenže já jsem za syrova uždibovala a ochutnávala. Dalo by se tedy nakrmit 4 – 7 strávníků (mám-li 700 g masa celkem) – podle toho, na kolik dílů si rozdělím masové „těsto“.

Jako příloha byly pečené brambory.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům
Odkaz na uvaření

jolana 13.05.11 21:53

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 09.05.16 17:11

.. idem to zajtra varit, aj do mrazaku aby bolo, tak vytahujem :mavam:

 
dag
539 příspěvků 22.05.15 11:23

Nevím proč, ale mně se syrová rýže nikdy pořádně neuvaří, nebo neudusí. I když je to práce navíc, tak ji raději povařím., Jinak je to ale jídlo parádní.

 
di
2451 příspěvků 14.01.14 22:27

Tak nějak. Přitom hlad jsem měla, i jsem vařila (tu zmiňovanou hrachovou kaši a mrkvovo-celerové karbanátky), ale než to bylo hotové, hlad mě přešel a dostavila se lenora.
Ale tyhle „holubky“ příležitostně vyzkouším, vypadají pěkně a suroviny (kromě masa) v podstatě doma mám.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 14.01.14 22:17

Ještě, že byly ty Vánoce a máme se na co vymlouvat. Že nám ještě nevytrávilo… :lol:

 
di
2451 příspěvků 14.01.14 22:15

Tlustá bábo: já taky.;-)

 
tlustá bába
1209 příspěvků 14.01.14 22:13

Já. Byla jsem líná se i navečeřet. A to už je co říct!

 
casino
4469 příspěvků 14.01.14 21:26
Asi je to tím blížícím se úúúplňkem...

… ale já dnes bylo taky líné ;)
Nechalo si namlít prasokrávu, že si upleskám něco na způsob Pljeskavice.
Nakonec jsem mělo topinky s česnekem 8)… a něco na způsob tataráku :palec: a ještě jsem si zanotovalo s Pepou D.: „…ať se nikdo nedoví, že to žeru syrový…“ a teď to tady vytrubuju do světa :mrgreen:
A ffčíl, ggdo je tady nejlínější, he? :P

Příspěvek upraven 14.01.14 v 21:27

 
tlustá bába
1209 příspěvků 14.01.14 18:39

Řeč stojí - nestojí! Ale mě uštveš! Zítra koupím zelí! :mavam:

 
jolana
5064 příspěvků 14.01.14 18:33

Dievcta, ja som lenivo varila..prave tuto lenivu kapustu :) kliknem na Lab. a tam lenivo… tak som vytiahla recept ze sa zide dacim pocerit stojte vody.. :mrgreen: :mavam:
Birkano, vier mi ze neolutujes..navyse sa da zamrazit..tym padom ked popadne cloveka taka lenivost ze uz nieto sil ani na spagety tak vylovis z mrazaku kapustu.. :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 14.01.14 16:16

Tak tak… ani mě se vařit nechtělo :oops: U nás byly špagety Aglio olio (bez piperoncino :( )

@jolana, díky za vytažení receptu, já vždycky balila! Zkusím i tuto „lenivou“ variantu :mavam:

 
di
2451 příspěvků 14.01.14 16:06

Jolanko, vypadá to, že se dneska nijak nikomu nechce nic vařit, čičo, škoda.
U nás bude dneska večer hrachovka s česnekem a spoustou osmažené cibulky, nějak jsme na ni dostali chuť (hrách jsem namočila už včera).

 
jolana
5064 příspěvků 14.01.14 11:29

Dnes som leniva, tak vytahujem aby rec nestala :mavam:

Příspěvek upraven 14.01.14 v 11:32

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.12 18:33
Jolano

díky. Krásný odkaz a poučný pro všechny. :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 12.02.12 08:47

Drobku, dakujem :)..tak ti z vdaky posielam link na moj oblubeny journal..daj si cas dobre poprezerat, tam si posmaknes (uprimne povedane , kam sa hrabeme..tam je to o jedle, o kuchyniach, o chuti..aj o ceskej ..s radostou varia aj cesku kuchynu)..a je tam aj plno grilovania…

http://stalic-kitchen.livejournal.com/

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.12 23:42
Jolano,

nejen recept, ale ty, protože ty ji ho sem dala. :potlesk:
Jak já miloval bulharské konzervy golubce a tohle se jim vyrovná, příprava je skoro tak snadná jako otevřít plechovku. :dance:
Mám nádherný recept na pravé, zavinuté, ale je z těch starých dobrých časů kdy ženy nechodily do práce a ještě měly doma služku. Tím chci říct že je to strašně časově náročné. :zed:
Zas ty překlepy :cert:

Příspěvek upraven 11.02.12 v 23:44

 
jolana
5064 příspěvků 11.02.12 22:59

Ivo, dobru chut :)
Drobku, dobru chut :) ..ja vravim ze ten recept si zasluzi metal..a tie sikulky co som od nic na ruskom nete obkukala taky :potlesk: ..tiez mrazim ostosest.. a to aj surove holubky..dobry vecer do americka :)

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.12 21:21
Uvařil jsem

a jsme navýsost spokojeni. Snadné, dokonce velmi snadné uvařit. Sice to vypadá trochu divně :think: , ale chuť je jaká má být. Navíc, přebytky, a bylo toho dost, jsem strčil v krabicích do mrazáku, postupně ohřál. Smutná část je že už jsme to snědli a musím udělat další. S radostí, skutečně to stojí za to. :potlesk: Klaním se a tluču čelem o zem, tak dobré to bylo. :dance:

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.12 15:23

Moc dobré. :palec:
Měla jsem krůtí maso, stejné váhové množství zelí a okořenila jsem čtyřbarevným pepřem, paprikou a česnekem. Rýži nedávám. Na omáčku jsem smíchala jogurt řeckého typu s rajčatovým pyré a novým kořením, skořicí a bobkovým listem (všechno koření mleté - i bobkový list http://www.koreni.cz/detail.php?…). Jako přílohu jsme měli vařené brambory.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 22:09

Jol šikovná :-), ušetřila jsi mi práci, dík :-)

Zdenda právě dojídá samotnou placku pita s jogurtem a česnekem :-), zítra bude zase s masem, rýží i mátou, už aby bylo zítra :-)

 
jolana
5064 příspěvků 13.05.11 22:02

Drobku, uvar si..pochut si, dobre su :)
Bento, pridaj :)
Som uz prisla na to ako a pridala aj fotky zo stareho receptu :)

 
Bento
794 příspěvků 13.05.11 21:17

:palec: vyborne ja som robil podobne , dakedy pridam .Len som daval surovu ryzu .

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 15:58

Krásné, přímo pro mne. :potlesk:
Ne že bych byl tak línej, ale má Anička je permanentně na hubnoucí dietě a jak já mám vařit pro jednoho? :think:
Do hospody nechci, kdo má ty Americké blafy jíst, no nejsem já chudák? :lol:

 
jolana
5064 příspěvků 13.05.11 12:23

Dando, mas este fotky v PC?.. ak ano, prosim mohla by si ich pridat?..

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz