Recept Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky
jolana Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Kto nevie balit kapustu, komu sa nechce, kto nema dobru kapustu a kto ma chut na kapustu :) Fotopostup na plnenu kapustu je na Labuzniku tuna https://www.labuznik.cz/recept/plnena-kapustavychodniarska/ alebo "zde":http://varecha.pravda.sk/recepty/holubky--plnena-kapusta-fotorecept/14886-recept.html.
Postup
1.) Ryzu dobre preperieme a nechame v polovicnom mnozstve vody ktoru ryza potrbuje na uvarenie predvarit. 2.) Kapustu narezeme na tenke male rezance a podsume so stipkou soli, rascou (kto chce) a bobkovym listom a mletym ciernym korenim..vse podla chuti...a kto nechce nakraja ju na uplne drobno trebars a nebude ani dusit..jednoducho komu sa ako ziada, raci a paci. 3.) Cibulku oprazime na masti alebo oleji, pridame troku mletej papriky a zmiesame s mletym okorenenym a osolenym masom. 4.) Pridame podusenu/nepodusenu kapustu. Dobre premiesame a pridame prechladnutu predvarenu ryzu. Vytvarame v omastenych olejom alebo mastou rukach sisate bochanky, ktore ukladame na plech s vyssim okrajom, prikryjeme alobalom (a nemusime ) a dame upiect do zlatava. Medzitym si pripravime oblubenu rajsku / paradajkovu omacku (moze byt aj s trochou smotany), horucou zalejeme a vratime asi tak na 10-15 minut do rury zapiect. Dobru chut :) Poznamka: pomer surovin je na vasej chuti. Niekto rad masite, niekto rad viac ryze, niekto mastnejsie, niekto menej mastne... Takisto koreniny a sol... Omacku si pripravte tu vasu oblubenu alebo staci aj zaliat paradajkovym pretlakom a k nemu pridat gulicku noveho korenia, drievko skorice, bobkovy list...
Recept je z kategorií: Mleté maso
- 13.05.11 vloženo
- 17403x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 500-700 g mleteho masa alebo podla poctu stravnikov
- 1 salka ryze
- 1 vacsia cibula
- cesnak podla chuti
- 1-2 KL mlete cierne korenie alebo podla chuti
- 1 PL mleta paprika
- sol podla chuti
- 1 vajco= kto dava a niekto nie (nedavam)
- 1 mansia hlavka zeli alebo vacsia -podla chuti a poctu osob
- 1/2 KL mletej rasce ktoru davam na kapustu
- 1/3 KL bobkoveho listu na kapustu-- rozdrteneho alebo jeden cely a potom ho z kapusty vyberieme
- 1-2 PL masti / stolovy olej
Doporučená příloha
chlieb, ryza..aj zemiaky?
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku19.1.14 09:00
Ten recept jsem si přečetla, všechno bylo doma, volné odpoledne přede
mnou a tak jsem se pustila do vaření. Ještě než jsem začala, prostudovala
jsem hromadu kuchařek s podobnými recepty a zjistila jsem, že např.:
některé golubce se do zelného listu zabalí, zbytek zelí se pokrájí a dá
pod závitky do pekáče. Sarma může být balená do listů z čerstvých
zelných hlávek a nebo z hlávek kysaných vcelku (tedy krom varianty balení
do vinných listů). Hajducké zelí jsou závitky v čerstvém zelí
položené do pekáče na vrstvu zelí kysaného a k tomu ještě různí
„skřivani“… - to už jsem někde jinde
S masem je to stejné – hovězí, vepřové, skopové, jejich směsi. Zelné závitky na slovenský způsob mají v náplni rýži (jako zde) a „české“ jsou s namočenou žemlí. Někde je do základu před pečením přidáno uzené maso a slanina. Základ mohu dokončit s přidáním kysané smetany, s jogurtem a nebo udělat „rajskou“ či něco na způsob leča.
Já jsem pracovala se surovinami, které byly doma; ořez z vepřového (550 g), ořez z hovězího (150 g), půl bílého zelí (cca 700 g), 2 starší domácí housky (150 g), 1 vejce, 3 středně velké cibule, cca 1 dl oleje, sůl, mletý pepř, mletá sladká a pálivá paprika, cca 2 PL hladké mouky, malý smetanový jogurt (150 g).
Housky jsem pokrájela na kostky a pokropila vodou (může být mléko). Maso
jsem umlela spolu s jednou cibulí. Protože jsem byla opravdu, ale opravdu
hóóódně lenivá , zelí jsem nakrájela na nudličky za syrova,
nepovařené. Dohromady jsem smíchala mleté maso, namočenou housku, krájené
zelí (je ho pěkná hromada, vypadá to, že se do masa zamíchat nedá),
vejce, mletý pepř, sůl, mletou pálivou papriku. A pak jsem hmotu míchala,
mačkala – postupně zelí dílem změklo, dílem se intenzívním
propracováváním rozlámalo.
Z hmoty jsem vytvářela kouličky – (válečky se mi nějak nedařily),
smačkávala je v dlani tak, aby se „vyčuhující“ zelné nudle zamáčkly
do povrchu. Kouličky byly jakoby rozcuchané (však ono to teplem změkne ).
Na oleji jsem zpěnila 2 cibule, nechala rozpustit sladkou a pálivou papriku, osolila a zalila vodou do výšky asi na 2 prsty. Do tohoto základu jsem dala masovo-zelné kuličky a dala přikryté poklicí péci.
Hotové jsem vyjmula, šťávu jsem zahustila v jogurtu rozmíchanou moukou (šťávy je méně, přidám cca 1 dl vývaru) a povařila.
Kuliček jsem z uvedeného množství měla 17 kousků, tedy bylo by jich 18, jenže já jsem za syrova uždibovala a ochutnávala. Dalo by se tedy nakrmit 4 – 7 strávníků (mám-li 700 g masa celkem) – podle toho, na kolik dílů si rozdělím masové „těsto“.
Jako příloha byly pečené brambory.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkůmDiskuse k receptu Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Lenivá plněná kapusta / Lenive holubky
5068 příspěvků 9.5.16 17:11
.. idem to zajtra varit, aj do mrazaku aby bolo, tak vytahujem
Nevím proč, ale mně se syrová rýže nikdy pořádně neuvaří, nebo neudusí. I když je to práce navíc, tak ji raději povařím., Jinak je to ale jídlo parádní.
2453 příspěvků 14.1.14 22:27
Tak nějak. Přitom hlad jsem měla, i jsem vařila (tu zmiňovanou hrachovou kaši a mrkvovo-celerové karbanátky), ale než to bylo hotové, hlad mě přešel a dostavila se lenora.
Ale tyhle „holubky“ příležitostně vyzkouším, vypadají pěkně a suroviny (kromě masa) v podstatě doma mám.
Ještě, že byly ty Vánoce a máme se na co vymlouvat. Že nám ještě nevytrávilo…
2453 příspěvků 14.1.14 22:15
Tlustá bábo: já taky.;-)
Já. Byla jsem líná se i navečeřet. A to už je co říct!
… ale já dnes bylo taky líné
… a něco na způsob tataráku
a ještě jsem si zanotovalo s Pepou D.:
„…ať se nikdo nedoví, že to žeru syrový…“ a teď to tady vytrubuju
do světa 

Nechalo si namlít prasokrávu, že si upleskám něco na způsob Pljeskavice.
Nakonec jsem mělo topinky s česnekem
A ffčíl, ggdo je tady nejlínější, he?
Příspěvek upraven 14.01.14 v 21:27
Řeč stojí - nestojí! Ale mě uštveš! Zítra koupím zelí!
5068 příspěvků 14.1.14 18:33
Dievcta, ja som lenivo varila..prave tuto lenivu kapustu
kliknem na Lab. a tam lenivo… tak som vytiahla
recept ze sa zide dacim pocerit stojte vody..


Birkano, vier mi ze neolutujes..navyse sa da zamrazit..tym padom ked popadne cloveka taka lenivost ze uz nieto sil ani na spagety tak vylovis z mrazaku kapustu..
Tak tak… ani mě se vařit nechtělo
U nás byly špagety Aglio olio (bez
piperoncino
)
@jolana, díky za vytažení receptu, já vždycky balila! Zkusím i tuto „lenivou“ variantu
2453 příspěvků 14.1.14 16:06
Jolanko, vypadá to, že se dneska nijak nikomu nechce nic vařit, čičo, škoda.
U nás bude dneska večer hrachovka s česnekem a spoustou osmažené cibulky, nějak jsme na ni dostali chuť (hrách jsem namočila už včera).
5068 příspěvků 14.1.14 11:29
Dnes som leniva, tak vytahujem aby rec nestala
Příspěvek upraven 14.01.14 v 11:32
díky. Krásný odkaz a poučný pro všechny.
5068 příspěvků 12.2.12 08:47
Drobku, dakujem
..tak ti z vdaky posielam link na moj oblubeny
journal..daj si cas dobre poprezerat, tam si posmaknes (uprimne povedane , kam
sa hrabeme..tam je to o jedle, o kuchyniach, o chuti..aj o ceskej
..s radostou varia aj cesku kuchynu)..a je tam aj plno grilovania…
http://stalic-kitchen.livejournal.com/
nejen recept, ale ty, protože ty ji ho sem dala.



Jak já miloval bulharské konzervy golubce a tohle se jim vyrovná, příprava je skoro tak snadná jako otevřít plechovku.
Mám nádherný recept na pravé, zavinuté, ale je z těch starých dobrých časů kdy ženy nechodily do práce a ještě měly doma služku. Tím chci říct že je to strašně časově náročné.
Zas ty překlepy
Příspěvek upraven 11.02.12 v 23:44
5068 příspěvků 11.2.12 22:59
Ivo, dobru chut
..ja vravim ze ten recept si zasluzi metal..a
tie sikulky co som od nic na ruskom nete obkukala taky
..tiez mrazim ostosest.. a to aj surove
holubky..dobry vecer do americka 
Drobku, dobru chut
a jsme navýsost spokojeni. Snadné, dokonce velmi snadné uvařit. Sice to vypadá trochu divně
, ale chuť je jaká má být. Navíc,
přebytky, a bylo toho dost, jsem strčil v krabicích do mrazáku, postupně
ohřál. Smutná část je že už jsme to snědli a musím udělat další.
S radostí, skutečně to stojí za to.
Klaním se a tluču čelem o zem, tak dobré to
bylo. 
Moc dobré.
Měla jsem krůtí maso, stejné váhové množství zelí a okořenila jsem čtyřbarevným pepřem, paprikou a česnekem. Rýži nedávám. Na omáčku jsem smíchala jogurt řeckého typu s rajčatovým pyré a novým kořením, skořicí a bobkovým listem (všechno koření mleté - i bobkový list http://www.koreni.cz/detail.php?…). Jako přílohu jsme měli vařené brambory.
Jol šikovná
, ušetřila jsi mi práci, dík 
Zdenda právě dojídá samotnou placku pita s jogurtem a česnekem
, zítra bude zase s masem, rýží i mátou,
už aby bylo zítra 
5068 příspěvků 13.5.11 22:02
Drobku, uvar si..pochut si, dobre su


Bento, pridaj
Som uz prisla na to ako a pridala aj fotky zo stareho receptu
Krásné, přímo pro mne.


Ne že bych byl tak línej, ale má Anička je permanentně na hubnoucí dietě a jak já mám vařit pro jednoho?
Do hospody nechci, kdo má ty Americké blafy jíst, no nejsem já chudák?
5068 příspěvků 13.5.11 12:23
Dando, mas este fotky v PC?.. ak ano, prosim mohla by si ich pridat?..