Recept Lemiešky se sýrem Pra

(Hodnoceno 2x) Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Lemiešky se sýrem

Úvod

Lemieszki z serem

Postup

Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme. (Necháme na dně cca 1 cm vody). Vařené postrouháme na hrubých očkách. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť surové mouky. Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vál a máme polokouli). Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 180 cca 20 minut. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou. Kdo chce, aby mu slanina na lemieškach lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek. Jako když se dělají Slezské kluski.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové přílohy Jednotlivé chody

Nahlásit recept

  • 05.07.11 vloženo
  • 3624x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 250 g mouky (cca)
  • 250 g tvrdého sýra
  • 50 g slaniny
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 27.1.20 18:37

Podle toho obrázku jsem měl obavu, že mi vyjde něco jako šišky s mákem, ale výsledek mě mile překvapil. Dělal jsem z polovičního množství a vody jsem tam nechal asi deci a půl. Příště bych dal asi méně, bochánky byly na okrajích hezky zlatavé a křupavé, ale uvnitř bylo stále dost blátivo, takže křupavost vydržela jen chvilku. Určitě to stojí za experimentování, možná by tomu slušela i nějaká petrželka dovnitř. Mouka byla polohrubá, pekl jsem dvacet minut a víc na 180 horkovzduch.

Odkaz na uvaření

birkana 20.1.15 15:42

Bramborové „těsto“ jsou vlastně nám důvěrně známé škubánky. Jen je trošku jiný postup výroby, výsledek je stejný. Doma máme rádi škubánky ve slané úpravě polité rozškvařeným špekem se smaženou cibulí. Tento pokrm je velice podobný – navíc strouhaný sýr :idea: .

Netuším, jak vlastně lemiešky vypadají; neviděla jsem ani kluski s důlkem od palce :nevim: (jak zmiňuje v postupu autor). Vše je naprostá improvizace. Tímto se autorovi gmp upřímně omlouvám za (nechtěné) možné pokažení receptu :oops: .

V ingrediencích není psáno, zda mouka polohrubá či hrubá (nebo jiná?), dala jsem jako do škubánků polohrubou. Také v poněkud menším množství – to ale závisí na druhu použitých brambor. Také jsem si nebyla jistá velikostí polokoulí; těsto jsem (stejně jako na opékané škubánky) odebírala mastnou polévkovou lžící.

Na plechu s pečicím papírem jsem vytvořila jakási hnízda, posypala je strouhaným eidamem (chtělo by to sýr aromatičtější, výraznější, možná i zrající) a zapekla do rozpuštění sýra. Čas jsem nesledovala, ale bylo to pečení daleko kratší, než 20 minut :-O .

Polila jsem rozškvařenou slaninou; pokrm by si navrch zasloužil minimálně křupavě opečenou anglickou nebo něco ještě „lepšího“!

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Lemiešky se sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Květáková polévka Květáková polévka
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz