Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Lemieszki z serem
Brambory oloupeme, uvaříme, částečně scedíme. (Necháme na dně cca 1 cm vody). Vařené postrouháme na hrubých očkách. Vrátíme do kastrolu spolu s moukou a velmi opatrně prohříváme – stále mícháme – dokud se neztratí chuť surové mouky. Uvařenou masu formujeme do malých polokoulí (uděláme kouličku a připleskneme na vál a máme polokouli). Posypeme strouhaným sýrem. Zapečeme v troubě na 180 cca 20 minut. Po upečení polijeme rozškvařenou slaninou. Kdo chce, aby mu slanina na lemieškach lépe držela, tak při vytvarování palcem udělá důlek. Jako když se dělají Slezské kluski.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Bramborové přílohy Jednotlivé chody
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
27.1.20 18:37
Podle toho obrázku jsem měl obavu, že mi vyjde něco jako šišky s mákem, ale výsledek mě mile překvapil. Dělal jsem z polovičního množství a vody jsem tam nechal asi deci a půl. Příště bych dal asi méně, bochánky byly na okrajích hezky zlatavé a křupavé, ale uvnitř bylo stále dost blátivo, takže křupavost vydržela jen chvilku. Určitě to stojí za experimentování, možná by tomu slušela i nějaká petrželka dovnitř. Mouka byla polohrubá, pekl jsem dvacet minut a víc na 180 horkovzduch.
Líbí se mi20.1.15 15:42
Bramborové „těsto“ jsou vlastně nám důvěrně známé škubánky.
Jen je trošku jiný postup výroby, výsledek je stejný. Doma máme rádi
škubánky ve slané úpravě polité rozškvařeným špekem se smaženou
cibulí. Tento pokrm je velice podobný – navíc strouhaný sýr .
Netuším, jak vlastně lemiešky vypadají; neviděla jsem ani kluski
s důlkem od palce (jak zmiňuje v postupu autor). Vše je
naprostá improvizace. Tímto se autorovi gmp upřímně omlouvám za
(nechtěné) možné pokažení receptu
.
V ingrediencích není psáno, zda mouka polohrubá či hrubá (nebo jiná?), dala jsem jako do škubánků polohrubou. Také v poněkud menším množství – to ale závisí na druhu použitých brambor. Také jsem si nebyla jistá velikostí polokoulí; těsto jsem (stejně jako na opékané škubánky) odebírala mastnou polévkovou lžící.
Na plechu s pečicím papírem jsem vytvořila jakási hnízda, posypala je
strouhaným eidamem (chtělo by to sýr aromatičtější, výraznější,
možná i zrající) a zapekla do rozpuštění sýra. Čas jsem nesledovala,
ale bylo to pečení daleko kratší, než 20 minut .
Polila jsem rozškvařenou slaninou; pokrm by si navrch zasloužil minimálně křupavě opečenou anglickou nebo něco ještě „lepšího“!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 5 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lemiešky se sýrem