Recept Lefse, bramborové placky - norská specialita

Norská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oloupat bramboru, rozčtvrtit je a vložit do studené vody. Uvařit brambory asi po 20min., slít je a nechat trochu vychladnout. Rozmačkat brambory mačkadlem a vložit je do mísy. Zašlehat dovnitř máslo, smetanu, cukr a sůl. Vložit nepřikryté do chladničky do druhého dne. Druhý den přidat mouku a vypracovat v těsto. Rozdělit těsto na 20 stejných dílků/kuliček. Rozehřát lefse pánev na 200-230°C. Rozválet kuličky na pomoučeném vále asi na 30cm a velice tenko. Opéct na suché pánvi po obou stranách. Lefse se mohou několikrát otáčet, aby dostaly správnou barvu. Mají mít bubliny po celém povrchu, ale nesmí se spálit. Vložit je mezi dvě utěrky (někteří používají froté ručníky) a přikrýt mikrofilmem. Když je 6 Lefse mezi utěrkami, obrátit hromádku a pokračovat s dalšími 6 Lefse. Podávat Lefse potřené změklým máslem a přeložené na 1/4, nebo srolované. Nebo je podávat na míse s cukrovím a potom je potřít máslem, posypat skořicí a cukrem a zarolovat. Rolky nakrájet na diagonální 2.5cm plátky. TIP: Lefse se mohou úplně vychladlé zmrazit. Přeložit je neochucené na 1/4, zabalit je do alobalu. Před podáváním je vyjmout z mražáku, v alobalu je vložit do předehřáté trouby na 150°C a ohřát je po 10-15min. P.S.: Lefse jsou jako francouzké crepe. Jsou to bramborové zlaté lívance, které jsou vyválené do velkého kruhu na velice tenko a pečené na velké suché pánvi (¨takke¨asi 30-40cm v průměru). Mohou se podávat jako dezert s máslem skořicí a cukrem. Také omotané kolem masa a sýru se používají jeko předkrmu, nebo i hlavního chod. K jejich přípravě se mimo ¨Takke¨pánve používá vroubkovaný váleček na těsto na který se navléká ¨punčocha¨ a tyčka na obracené placek.

Recept je z kategorií: Bramborová jídla

Nahlásit recept

  • 23.11.03 vloženo
  • 8641x zobrazeno

Ingredience

  • Na 20 Lefse (crepe/lívanců):
  • 1.1kg moučných brambor s velkým obsahem škrobu
  • 110g másla
  • 110ml sladké plnotučné smetany (šlehačky)
  • 1 1/2 lžic cukru
  • 1 lžičky soli
  • 340ml polohrubé mouky + víc na vyvalování těsta
  • změklé máslo, cukr, mletá skořice na podávání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lefse, bramborové placky - norská specialita

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Lefse, bramborové placky - norská specialita

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Tomáši...

ráda bych se pozeptala, jaké mouky se v Norsku používají a která je vhodná na co.

Děkuji předem !

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz